Átadták a postumus honoris causa elismeréseket

 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése postumus honoris causa címet adományozott Bartha Dénes zenetörténész, egyetemi tanárnak, Farkasdy Zoltán Ybl- és Kossuth-díjas építész, építészeti írónak és Kodolányi János Kossuth-díjas próza- és drámaíró, esszéista, szociográfus, irodalomszervezőnek. Az elismeréseket december 13-án adta át Turi Attila elnök a köztestület Makovecz Imre utcai szalonjában. Az esemény háznagya Juhász Judit szóvivő volt.

 

Turi Attila köszöntőjében elmondta, hogy az adventi várakozás jegyében, a téli napfordulóhoz egyre közeledve, három olyan kiváló alkotó előtt tiszteleg a Magyar Művészeti Akadémia, akiknek életműve mindenkor magában hordozza a művészetben rejlő megszabadító erőt. Az MMA a mindennapok kihívásaira felelő művészi válaszok megszületésének elősegítése mellett nagy hangsúlyt helyez a hagyomány iránti tiszteletre is. Alapszabálya szerint postumus honoris causa címet adományozhat azon személyeknek, akik életük során kimagasló művészi tevékenységet folytattak, a köztestület megalakulása előtt vagy azt követően – tagjelöltként – megválasztásuk előtt elhunytak, és nem voltak az MMA társadalmi szervezet tagjai.

 

https://www.mma.hu/documents/10180/7680637/20231213_Adventi_est_-_d%C3%ADj%C3%A1tad%C3%A1s_02/5eaf1d5f-2884-4577-b461-19e27f98bfb2?t=1702495841000

Turi Attila, az MMA elnöke a címek átadásán


Az egyes tagozatok, a hozzájuk beérkező javaslatokat megismerve, idén is egy-egy személyt terjeszthettek az elnökség elé. Az elnökség a címadományozással kapcsolatosan beérkező tagozati javaslatok együttes vizsgálatát követően javaslatot terjesztett a közgyűlés elé, ahol titkos szavazással hoztak döntést a címadományozásról.


A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése idén október 5-én postumus honoris causa címet adományozott az 1993-ban elhunyt 
Bartha Dénes zenetörténész, egyetemi tanárnak, az 1989-ben elhunyt Farkasdy Zoltán Ybl- és Kossuth-díjas építész, építészeti írónak és az 1969-ben elhunyt Kodolányi János Kossuth-díjas próza- és drámaíró, esszéista, szociográfus, irodalomszervezőnek. 


Bartha Dénes nevében a zenetörténész unokája, Kolonits Klára Kossuth-díjas operaénekes; Farkasdy Zoltán nevében az építész fia, Farkasdy Zoltán; Kodolányi János nevében az író unokája, Kodolányi János, és Kodolányi Gyula Kossuth-díjas író, költő, műfordító, az MMA rendes tagja, a postumus honoris causa címmel elismert író unokaöccse vette át az oklevelet.


BL