Országos Szebenyi János Középiskolai Fuvolaverseny

 

Szebenyi János

(Szebenyi Júlia archívumából)

 

A Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Szakgimnáziumban 2024. április 7-én kerül megrendezésre az Országos Szebenyi János Középiskolai Fuvolaverseny döntője, amelyet a neves fuvolaművész-tanár (1924 – 2019) születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek.

Versenyfelhívás

 

Szebenyi János fuvolaművész-tanár tanulmányait 1942 és 1948 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Dömötör Lajos és Thür István növendékeként. 1948-ban Genfben Marcel Moyse, 1964-ben Darmstadtban Severino Gazzelloni mesterkurzusán vett részt. 1945-től 1957-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólófuvolása, 1957 és 1984 között a Magyar Állami Hangversenyzenekar első fuvolása. 1970-től 1990-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanára. Szólista pályafutását 1945-ben kezdte, hét önálló lemeze jelent meg. Ismeretlen 18. századi műveket fedezett fel és adott közre Magyarországon.  A Liszt Ferenc-és BartókPásztory-díjon kívül életművét a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével (1994) is elismerték.

 

 

A verseny két fordulójának kötelező anyaga egy-egy tétel Szebenyi János által felfedezett és közreadott Hoffmeister, Devienne és Rössler-Rosetti versenyművekből. A három korcsoport az első fordulóban online küldi/küldte el versenyanyagát, melyekből a szakmai zsűri választja ki a döntő résztvevőit, akik 2024. április 7-én mérik össze tudásukat a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Szakgimnázium Ferencsik Jánosról elnevezett termében.

 

Az első helyezettek egy-egy új japán ezüstfejes fuvolát nyernek.

 

A zsűri tagjai: Antal Mátyás Liszt Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas fuvolaművész, karmester, karigazgató, továbbá Kovács Imre, a Nemzeti Filharmonikusok szólamvezető fuvolaművésze és Kaczander Orsolya a Concerto Zenekar szólamvezető fuvolaművésze lesz. Mindhárman közeli baráti és tanári kapcsolatban voltak Szebenyi Jánossal.

 

A Fuvolaverseny döntőjének kötelező anyagából 3 tétel Szebenyi János legendás játékával:

 

Franz Anton Rössler-Rosetti: Flute Concerto in G major III. Rondó (4:42)

Franz Anton Rössler-Rosetti: Flute Concerto in D major III. Rondó (4:03)

Franz Anton Hoffmeister: D-dúr fuvolaverseny III. Rondó (4:53)