Hamvas Ella (1938–2024)

 

Megrendülve tudatjuk, hogy Hamvas Ella, iskolánk az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola csellótanára 2024. február 13-án életének 86.évében elhunyt.

 

Hamvas Ella Pécsett kezdte zenei tanulmányait és Budapesten szerzett csellótanári diplomát. Zenei pályája elején a Pécsi Szimfonikus Zenekarban játszott és eközben tanított a pécsi Zeneiskolában. 1962-töl a hatvani Zeneiskola csellótanára volt, majd 1968-ban került Budapestre, ahol az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola jogelődjéhez a 8. számú körzeti zeneiskolába került csellótanárnak.

 

Szakmai tudásának elismeréséül 1975-ben a fővárosi gordonkatanárok munkaközösségének szakmai vezetőjévé választották, ezen kívül sok éven át tanszakvezető volt szeretett iskolájában. Mint az Újpesti Zeneiskola tanszakvezető tanára 1985-ben minisztériumi kitüntetésben részesült. Több mint három évtizedig tanította az újpesti gyerekeket csellóra. Számos növendéke került zenei pályára és nem utolsósorban sok-sok fiatallal szerettette meg a zenét és nevelt zeneértő és szerető embereket. Régi tanítványai, akik a korábbi, István téri épület 14-es és 20-as termében tanulhattak nála, szeretettel emlékeznek Ella néni óráira. Nyugdíjasként is sokszor elfogadta meghívásunkat, és eljött meghallgatni a fiatalok hangversenyeit, vizsgáit. Kollégái mindig számíthattak szakmai tanácsaira.

 

Halk szavú, de határozott kedves személyisége példaértékű marad minden növendéke és kollégája számára.

 

Tisztelettel és szeretettel emlékezünk Hamvas Ella tanárnőre az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola tanárainak, növendékeinek és az iskola Alapítványának nevében:

 

Pásztiné Szabó Zsuzsanna,

Hamvas Ella egykori növendéke