VÁCZI DÁNIEL ISMERTETŐT TARTOTT GLISSOTAR NEVŰ HANGSZERTALÁLMÁNYÁRÓL

 

Glissotar – A tárogató harmadik élete (10:26)

 

A szaxofonművész 2024. február 22-én 13 órától tartott előadást a Jazz Tanszék vendégeként a LFZE Köztelek utcai épületében a Glissotar nevű hangszertalálmányáról.

 

GLISSONIC

 

A Glissonic egy teljesen új fúvós hangszercsalád. Az újdonság abban rejlik, hogy a szokásos hanglyukak helyett egy hosszanti rés fut végig a hangszer testén. A rés fölött egy kifeszített pánt van, felső végén a csőhöz rögzítve, alsó végén pedig eltartva attól, mint egy hegedű húrja. A rés két oldalát és a pánt belső felét mágnesfólia fedi. A zenész tetszőleges helyen lefoghatja a pántot, ezzel légmentesen zárja a cső adott szakaszát. Ezáltal a teljes hangtartomány bármely hangját megszólaltathatja, akár végig csúszkálva a hangok között. Ezen az elven sokféle hangszer készíthető: fuvola, furulya, klarinét, szaxofon, tárogató, oboa, fagott vagy cink.

 

Glissonic hangszercsaládot Váczi Dániel zenész és Terebessy Tóbiás formatervező fejleszti 2016 óta.

 

GLISSOTAR

 

Az első kifejlesztett modell a Glissotar, amely egy tárogató - szoprán szaxofon hibrid: kónikus (kúpos) furatú teste fából van, de rövid réz nyakához szoprán szaxofon fúvóka illeszthető. Két oktávváltó billentyűje segítségével 2,5 oktáv hangterjedelemmel rendelkezik, a tárogató és a szoprán szaxofonnal megegyező alaphanggal.

 

Nagyon könnyű rajta glissando-t, trillát és tremolót játszani, akár elmozduló felső és/vagy alsó hangokkal is. A vonós hangszerekhez hasonlóan ujj-vibrato is alkalmazható rajta. A megfeszített pánt pengetése és rángatása új és különös effektusokat eredményez, amelyek hatásukban az elektronikus zenére emlékeztetnek. A pántot szabadon emelgetve zenélő fűrészre vagy thereminre hasonlító hangot lehet kiadni vele.

 

SONUS PROJEKT: A TÁROGATÓ TEGNAPJA ÉS HOLNAPJA

 

A projekt során zeneszerzők kaptak felhívást arra, hogy rövid etűdöket írjanak a Glissotarra. 63 zeneszerző 27 országból (5 kontinensről) 75 darabot küldött. Ezekből egy válogatás felkerült a YouTube-ra Váczi Dániel előadásában, nyolc darab pedig elhangzott 2021 tavaszán a budapesti Hold utcai templomban zajló koncerten. E koncerten a Glissotar a hagyományos tárogatóval, valamint más hangszerekkel lépett párbeszédbe, egy improvizációval átszőtt műsorban, amely CD formájában 2023-ban jelent meg. 2021 őszén gyermekeknek és fiataloknak szóló hangszerbemutató foglalkozást tartottunk, Glissotar – A tárogató harmadik élete címmel pedig egy rövidfilmet készítettünk.

A projektet a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatta.

 

GUTHMAN HANGSZER VERSENY

 

A georgia-i Atlantában évente megrendezésre kerülő Guthman Musical Instrument Competition egy egyedülálló hangszerverseny, amelynek célja a zene és a technológia határterületeiről származó legfrissebb innovációk bemutatása.

A 2022-es versenyen a Glissotar Glissotar I. helyezést ért el, és a közönségdíjat is elnyerte:

 

Guthman Hangszerverseny 2022: Váczi Dániel - Glissotar (1. helyezett) (5:53)

 

(lfze.hu)