2024. március 17-én a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont a IX. Szinkópa Vegyeskari Találkozónak. Nomen est omen. A Knézich utcai épület falai évek óta patrónái, pártfogói a kóruszene iránti lelkesedést ébren tartani hivatott rendezvénynek.

 

Az éneklés, a közösen megszólaltatott dallamok feloldották az emlékeinkben még élő távolságtartást, a félelmet a sokaságtól, felhőtlenül daloltunk együtt, mintha a covid előtti, utolsó találkozó óta nem is telt volna el az a négy év.

 

 

A budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar vendégül látta druszáját, a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskart, a bajai Ad Libitum Kórust, az esztergomi Balassa Bálint Vegyeskart és a sepsiszentgyörgyi Laudate Kamarakórust. Megható, hogy a manapság mostoha sorban sínylődő kóruséneklésnek volt akkora vonzereje, hogy több mint 700 kilométert utazzanak a határon túli kamaraénekesek, hogy részt vegyenek ezen a különleges napon. Lelkünk mellett a testünk egészségéről is gondoskodott a program, hiszen „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”. Felálltunk a karosszékből, hogy Makray Katalinnal és lányaival a kivetítőt követve megtornáztassuk minden porcikánkat, ugyanis az énekléshez saját test-hangszerünket kellett behangolnunk.

 

Ezután a Cseri Zsófia által vezetett gyakorlatban ritmushangszerekké váltunk, térdünkre csaptunk, tapsoltunk, csettintettünk, koncentráltunk, elrontottuk, kijavítottuk, nevettünk, felpezsdültünk, ügyesedtünk.

 

Üdítő meglepetés volt Görög Ibolya protokollszakértő előadása, mely a színpadi viselkedés szabályait taglalta meglehetősen szellemes és egyedi stílusban. Megtanultuk, hogy nem minden szép, ami kényelmes, és nem minden kényelmes, ami szép. Ne köszöntsük túl nagy örömmel a nyolcadik sorban ülő nagymamát, s ha csak a műsort konferáljuk fel, nem kell bemutatkoznunk, hisz a mi nevünket „senki nem kérdezte”.

 

A modern kor technikájának köszönhetően a kórusok egy-egy kisfilmmel mutatkoztak be egymásnak.

 

Az összkari próbához, illetve az öröméneklésekhez szükséges hangszál-fitnesst Sapszon Ferenc karnagy vezette rutinosan, profi módon, minket is profiként kezelve. Majd tapasztalt kezeire elénekeltük Petrovics Emil Játszik a szél című darabját.

 

Az összkar Orbán György Ave verum című művét próbálta Nemes József irányításával, aki fiatalokat is könnyedén megszólító stílusával keltette életre az érzelmekkel teli, romantikus darabot.

 

Az ebédszünet kiváló alkalom volt a további ismerkedésre. A hosszú asztaloknál megszűntek a kórus-, ország- és szólamhatárok, olyan emberek beszélgethettek zenéről vagy másról, akik egyébként soha nem elegyedtek volna szóba egymással.

 

Cseri Zsófia „dalosaival” egy korábbi fotón (2018)

 

Az ebéd utáni „csendespihenőt” egy színvonalas kerekasztal-beszélgetés jelentette, ahol a Sapszon Ferenc karnagy, Hollerung Gábor karnagy, Nemes József karnagy és Tóth Péter zeneszerző beszélgetett Cseri Zsófia moderálásával a kórusélet nehézségeiről, lehetséges megoldásairól. Megerősödtünk abban, hogy amíg mi nem adjuk fel, addig még szól a dal… Hollerung Gábortól nem áll távol egy több száz fős együttes összefogása. Ezúttal sem történt ez másképp. Bruckner Locus iste című művét tanította, boncolgatta. Számos praktikus technikai megoldást adott, melyeket maximalista részletességgel gyakoroltatott.

 

https://youtu.be/DSRp6c12Ebs?si=egtIuy-AYY-4hHnz (3:34)

Anton Bruckner: Locus iste

A résztvevő kórusok: Ad Libitum Kórus, Baja; Balassa Bálint Vegyeskar, Esztergom; Erkel Ferenc Vegyeskar, Budapest; Laudate Kamarakórus, Sepsiszentgyörgy; Szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar, vezényel: Hollerung Gábor

 

Hollerung Gábor, Sapszon Ferenc és Nemes József egymást váltva próbáltak.

 

A karnagyváltó most valóban váltó volt. Sapszon Ferenc, Hollerung Gábor és Nemes József egymást váltva próbálták Bárdos Lajos: Libera me című darabját az alkalmi kamarakórusokkal. Három teljesen eltérő személyiség, elképzelés. Van abszolút helyes megoldás? Több értelmezése is lehet egy motívumnak? Többféle mit és hogyan is létezhet?  Elgondolkozhattunk…

 


https://youtu.be/ZF7KxJ0vPUw?si=1Mz7hQGZx-JvFRj5 (2:15)

Bárdos Lajos: Hej igazítsad

Vezényel: Nemes József

(Patrona Hungariae Iskola díszterme, 2024.02.17.)

 

Sapszon Ferenc az összkarral  próbál

 

A szakmai napot a kórusok koncertje koronázta meg. Bemutatkoztunk egymásnak a zene nyelvén is. Megindító pillanat volt, mikor az összkar Sapszon Ferenc bölcs kezei alatt megszólaltatta a Libera me sorait. „Et lux perpetua, luceat eis”. Kevés éteribb, áttetszőbb, mennyeibb hangzás létezik ennél. Egy hangként kellett csengenünk, össze kellett forrnunk a szólamtársainkkal, kis égi kamarává kellett válnunk kétszázunknak.  Igyekeztünk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=W5e-NaIJMxk (5:07)

Bárdos Lajos: Libera me

Vezényel: Sapszon Ferenc

(Patrona Hungariae Iskola díszterme, 2024.02.17.)

 

Szép nap volt, hasznos nap volt, kedves nap volt. Bár csak egy nap az évben, de élt a zene, az ének, a közösségi muzsikálás, és nem csak „középiskolás fokon” ...

 

Mihály Andrea