INDUL A SZAKCSI RÁDIÓ

 

A magyar jazz egyik legnagyobb alakja, a 2022-ben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző munkássága előtt tiszteleg a közmédia új online zenei rádiója. A csatorna hangja a nemzetközileg elismert, kétszeres Fonogram-díjas énekes, dalszerző Harcsa Veronika. A tesztadás március 15-től indul.

 

Az induló rádióval a közmédia új, online zenehallgatási lehetőséget kínál a jazz műfaj kedvelőinek.

 

A Szakcsi Rádió fóruma kíván lenni a magyar jazzéletnek, virtuális találkozóhelye a jazz kiemelkedő képviselőinek.

 

A zenei válogatást a legnagyobb hazai jazzműhelyekkel együttműködve, többségében a magyar jazz zene világából merítik majd – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. A csatornán a zeneszámok mellett élő és archív koncertközvetítések hallhatók, interjúk készülnek a műfaj jeles képviselőivel, valamint a Bartók Rádióval való szoros együttműködésben kiemelt műsorok, közvetítések találhatók a kínálatban.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója a Szakcsi Rádió bejelentésekor fantasztikus színnek nevezte a rádióműsorok kavalkádjában az új online felületet. „Zenekultúránk a folytonos megújuláson, és ugyanakkor gazdag hagyományaink őrzésén alapul, rendkívül termékeny talaj, amely értékeket integrál, ezzel még színesebbé, eredetibbé teszi saját örökségünket. Ezt a kulturális örökséget ápolnunk kell, több perspektívában is, élő koncertekkel és a hangzó anyagok hozzáférhetőségével” – fogalmazott.

 

MTVA_SzakcsiRadio-093719.jpg

Szakcsi Rádió (Fotó/Forrás: MTVA)

 

Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója bejelentette: a Szakcsi Rádió április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon kezdi hivatalosan a műsorát.

 

Gőz László, a Budapest Music Center alapító-igazgatója szakértőként támogatja az online rádió működését. A jazz-zenész, zeneakadémiai tanár hangsúlyozta, hogy az elmúlt ötven évben nagy mennyiségű rádiófelvétel készült magyar jazz-zenészekkel a Magyar Rádió jóvoltából, ezek az MTVA Archívumában digitalizált formában elérhetők. „A rádiófelvételek mellett az elmúlt fél évszázadban több ezer lemezt és koncertfelvételt készítettek a magyar jazz-zenészek. Az, hogy ez most elérhető közkinccsé válik, a lehető legjobb, ami a magyar jazz életében történhet” – hangsúlyozta a Szakcsi Rádió szakmai grémiumának egyik tagja, aki mellett Bognár Attila, az A38 Hajó alapítója és Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, Petőfi Zenei Díjas zeneszerző, zenész vesz részt a testület munkájában.

 

A Szakcsi Rádió tesztadása március 15-től érhető el a szakcsiradio.hu oldalon.

 

(Forrás: fidelio.hu)