Liszt – Bartók nemzetközi zongoraverseny

a Tanárképzőben


Január 26–30. között rendeztük meg a 3. Liszt – Bartók Nemzetközi Zongoraversenyt a magyarországi tanárképzősök, a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók és a külföldön tanuló zongorista diákok, mindazok számára, akik érdeklődnek Liszt és Bartók zongoramuzsikája után. A verseny színhelye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézete (V., Semmelweis utca 12.) volt.
 A verseny célja az, hogy lehetőséget adjunk az ifjú pianistáknak mindennapi kemény munkájuk eredményének bemutatására. A tanárképzősöknek csak ez a verseny ad lehetőséget, hogy tekintélyes nemzetközi zsűri előtt bemutathassák Liszt, valamint Bartók zenéjében való jártasságukat.
 Várakozásainkban nem csalódtunk. Valamennyi résztvevő (19 ifjú pianista) felkészültsége, a feladat komolyságához és nem utolsósorban nehézségéhez való hozzáállása példaértékű volt.
 A verseny anyaga (ami 1999. óta nem változott) bő lehetőséget ad a változatos programválasztásra minden résztvevő képessége, tehetsége és vágyai között. Talán érdemes még egyszer emlékeztetni a verseny anyagára – már csak azért is, mert két év múlva ugyanez lesz.
 A verseny anyaga:
Első forduló:
 a) Egy szabadon választott Liszt etűd.
 b) Egy Liszt dal–átirat (Schubert, Schumann, Liszt etc.)
 c) Egy vagy több Bartók mű, kivéve a Mikrokozmosz és a Gyermekeknek.
 Maximális játékidő: 25 perc
Második forduló (Döntő):
 a) Összeállítás a Mikrokozmoszból és a Gyermekeknekből.
 b) Egy vagy több szabadon választott Liszt mű.
 Maximális játékidő: 25 perc.
 Külön említést érdemel a zsűri, akik a legnagyobb felelősséget vállalták magukra. Ugyanis a díjak és különdíjak sokasága – jövőt meghatározó voltuk miatt – nem hétköznapi feladatot hárított rájuk. 
 Mint zsűrin kívülálló mondhatom, hogy az elhangzott versenyprogramok értékelése abszolút korrekt módon és teljes egyetértésben zajlott le. Ezúton is köszönetet mondok a zsűri valamennyi tagjának.

 A zsűri összetétele:
Módos Gellért, USA – elnök
Otto Niederdorfer, Ausztria
Iván Ede, Olaszország
Duffek Mihály, Magyarország
Szokolay Balázs, Magyarország

A díjak is magasabbak voltak, mint általában a magyarországi versenyeken:
 I. díj  100.000.- Ft
 II. díj   80.000.- Ft
 III. díj   60.000.- Ft, 
és egy sor különdíj.

 Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik támogattak bennünket, és éppúgy szívügyüknek tekintették e verseny létét, mint ahogy mi, mint rendezők.
 Támogatóink: Az NKA (Nemzeti Kulturális Alapprogram) a költségek egyharmad részét adta. A többit Fujimoto Mamitól, Módos Gellérttől, Iván Edétől, Otto Niederdorfertől  és a Tanárképző Alapítványtól kaptuk.
 Igen baráti hangulat és bensőséges szakmai eszmecsere jellemezte e három napot. Nagyon tanulságos volt számunkra, hogy a semleges zsűri miként ítéli meg a miáltalunk oly jól ismert hallgatók produkcióit.
 Ez évben a nemzetköziséget csupán a japán – magyar versengés biztosította. Igen megható volt hallgatni a szebbnél szebb Bartók–produkciókat japán diákok előadásában. Szinte anyanyelvi szinten közelítenek Bartók zenéjéhez.
 Számomra egy csalódás volt, mégpedig az, hogy a vidéki tanárképzőkből mindössze egy hallgató vállalta a megmérettetést. Nem tisztem az okait keresni, de elgondolkodtató, hogy miért nem ragadták meg az alkalmat önmaguk felmérésére. Miért nem hatott ösztönzőleg a magas pénzdíj, vagy az elnyerhető egyéb – jövőjüket nagyon is befolyásoló – lehetőségek.

A verseny végeredménye az alábbiakban látható:
 I. díj Dudás Márta
 II. díj Mikó Szilvia
 III. díj  Yamamoto Takako
Különdíjak:
Dudás Márta:
 – Szólóest Illionisban (USA)
 – Vienna International Pianists ösztöndíja
 – Debreceni Főiskola koncertmeghívása
Mikó Szilvia:
 – A Tempietto Koncertügynökség meghívása a Római Nyári Fesztiválra
 – Iván Ede különdíja
 – Debreceni Főiskola koncertmeghívása
Yamamoto Takako:
 – Otto Niederdorfer különdíja a legszebb Mikrokozmosz előadásért
 – Debreceni Főiskola koncertmeghívása
Wada Sayaka:
 – A Tempietto Koncertügynökség meghívása a Római Nyári Fesztiválra
Kéménczy Antal: 
 – Az NKA külön jutalma

Remélem, hogy 2004 januárjában ismét találkozhatunk.
 

Both Lehel