Papp Lajos: „Az égig érő fa” kottájának ősbemutatója

a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában


Ritka és különleges alkalom színhelye volt 2001. november 30-án a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola Csermák-terme. Az iskola zongora tanszakát az a megtiszteltetés érte, hogy Papp Lajos Németországban élő zeneszerző „Az égig érő fa” c. mesekottáját az iskola zongorista növendékei mutathatták be Magyarországon először. A magyar népmese alapján komponált 17 zongoradarab (Etűdök egy népmesére) az Editio Musica Zeneműkiadó gondozásában novemberben jelent meg a kottapiacon. A tételek címe és zenéje hűen követi a mesét, amely a Szegedi Katalin által készített kedves illusztrációkon kívül tartalmazza teljes terjedelmében az etűdsorozat alapjául szolgáló magyar népmesét is.
 Zongora tanszakunk kapcsolata a Tanár Úrral kb. 1 éve kezdődött. 2000. szeptemberében előadást tartott Veszprémben a magye zongoratanárainak „Bartók kelet és nyugat között” címmel. Délután növendékhangverseny keretében a növendékek bemutatót tartottak zongorára írt műveiből, amelyek az alapfokú zongoratanítás alapkottái. Kezdve a kezdők tanításánál használt ABC 1. és 2. kötetével, az első játékok a zongorán, majd a 27 zongoradarab, 22 zongoradarab, Meseképek, Vázlatok, 3 rondó, Európai gyermekdalok, 3 zongoradarab, Aquarium, Csodapásztorok.
 Papp tanár úr elismeréssel nyilatkozott a növendékek előadásáról, a tanszakon folyó munkáról, a sok ügyes, jó képességű növendékről. Felajánlotta megjelenő kottájának bemutatására a lehetőséget, amit az iskola örömmel elfogadott, hiszen ilyen megtiszteltetés ritkán adódik egy iskola életében.
 Miután az Editio Musica Budapest elküldte a kéziratot, abból kezdtük tanítani a gyerekeknek a darabokat, amelyeket nagy kedvvel és lelkesedéssel tanultak meg.
 Az ősbemutató nagy sikerrel zajlott, a kiadó is képviseltette magát a már megjelent igényes, szép grafikákkal illusztrált kötettel. A bemutatón megjelent vendégeknek, szülőknek és gyerekeknek élményszerű előadásban volt részük: hallgatva a mesét és a hozzá kapcsolódó zenét.
 Ilyen és hasonló kiadványokra nagy szükség van, hogy a gyerekekben felébressze, ill. fenntartsa a zene iránti kedvet, szeretetet, hogy számukra örömet szerezzen a zenetanulás.
 

Szirbek Józsefné

tanszakvezető
Csermák Antal Zeneiskola, Veszprém