Parlando 1964/4, 1. p.

 

A zeneoktatási reformtervezet országos vitái elé

 

Az alsó fokú zeneoktatás reformmunkálatai során a zeneiskolák tantervi tervezete - a zeneiskolai osztályok tantervi javaslataival - elkészült. Ez alkalommal a Művelődésügyi Minisztérium Művészetoktatási Osztálya és a Zenepedagógus Szakosztály Választmánya felhívással fordult a zenepedagógusokhoz, és a zeneiskolák igazgatóit értekezletre hívta meg, amelyen tájékoztatót adott a reformtervezet küszöbön álló országos vitáinak megszervezéséről, valamint a tervezet elvi célkitűzéseiről.

 

A Minisztérium és a Szakosztály felhívását az alábbiakban közöljük.

 

A reformtervezet elkészültével ismét az ország zenepedagógusaihoz fordulunk. Felhívjuk őket, hogy tanulmányozzák át gondosan a tantervi javaslatokat és a viták során tegyék meg azokhoz észrevételeiket. Így kívánjuk elérni, hogy minden zenepedagógus saját munkájának érezze és ismerje el az általa megvalósítandó tantervet. Tisztában vagyunk azzal, hogy a legjobb tanterv is csak keretet biztosít, irányt mutat az oktatáshoz és neveléshez, abba életet önteni a mindennapi munka, a megvalósítás során lehet. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a tanterv véglegesítése előtt mindenkinek ismét módja legyen a már kialakult javaslatok áttanulmányozására, megvizsgálására, és észrevételeinek megtételére.

 

Az észrevételek, hozzászólások összegyűjtése és a vita két fokozatban történik: először a zeneiskolákban, majd a szakiskolai körzetekben. A viták idő- pontja: a zeneiskolákban április 25-től május 15-ig, a szakiskolai körzetekben május 15. és június 15. között. Az egyes tantárgyak javaslatait sokszorosítva eljuttatjuk az iskolákhoz. Felhívjuk a figyelmet, hogy minden pedagógusnak nem jut külön példány belőlük, ezért arra kérjük az igazgatókat, hogy szervezzék meg az egyes tantárgyi javaslatok egyéni és tanszaki tanulmányozását. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szolfézs tantervi javaslatokat minden tanszaknak kell tanulmányoznia és véleményeznie. A javaslatokkal kapcsolatos vélemények szak- iskolákhoz való eljuttatásának határidejét a szakiskolák igazgatói határozzák meg figyelembe véve a körzeti viták időpontjait. (Budapesten a Fővárosi Zeneiskola Szervezet önálló körzetet alkot.)

 

A szakiskolai körzeti viták a Zenepedagógus Szakosztály rendezésében kerülnek lebonyolításra. A viták általában három naposak. Az első és harmadik nap a hangszeres tárgyak, a középső pedig a szolfézs vitanapja. Így. kívánjuk biztosítani a hangszeres tárgyak és a szolfézs között a megfelelő koordinációt.

 

Felkérjük a zenepedagógusokat, hogy a zeneiskolai reformmal kapcsolatos eddig megjelent írásokat (például a Szakosztály reformtervezetének téziseit, a Parlando 1963. januári számában megjelent ismertetést a reform és a tanterv készítés alapelveiről és fő feladatairól) igen gondosan tanulmányozzák, át. és készüljenek fel a reformvitára.