Parlando 1964/4, 27.-28. p.

 

A Szakosztály választmány ülése

 

A Zenepedagógus Szakosztály Választmánya március 25-én tartotta ülését, amelynek napirendjén több jelentős esemény szerepelt.

 

A Művelődésügyi Minisztérium Zenei Osztálya tájékoztatót adott a hangszerjavító tanműhely felállításával kapcsolatos terveiről. Ezek szerint a minisztérium kísérleti jelleggel a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola keretein belül létesítene tanműhelyt, amelyben legkiválóbb vonós-, fúvós- és zongorajavító mestereink hároméves képzést nyújtanak a szakma iránt érdeklődő fiataloknak. A tervek szerint 10-12 fővel indulna meg a képzés. A felvételkor figyelembe veszik a hangszerjavítás terén vidéken fennálló jelenlegi nehézségeket.

 

A Választmány határozatot hozott szakbizottság létesítésére, amely kidolgozza a tanműhely hároméves elméleti tananyagát. A bizottság vezetője Balassa György, a Zeneművészeti Főiskola tanára.

 

A Választmány ülésén ezután Sándor Frigyes adott tájékoztatót a VII. Országos Ifjúsági Kamarazenei Fesztivál szakmai munkájának előkészületeiről, majd a június 26.-július 3. között Budapesten megrendezendő nemzetközi ISME konferencia szervezési munkáiról és a konferencia napirendjén szereplő előadások tematikájáról. (A Parlando olvasóit rendszeresen tájékoztatjuk a konferencia várható eseményeiről és lefolyásáról.) A Választmány mindkét tájékoztatást tudomásul vette.

 

Az ülés harmadik napirendi pontjaként Kollár Endre beszámolt a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munka főbb eseményeiről (szakmai tagozatok vezetőségválasztása, továbbképző előadások, szovjet tanulmányút stb.), majd ismertette az oktatási reformtervezet országos vitájának ütemtervét. Ezek szerint április második felében országos zeneiskolai igazgatói értekezletre kerül sor, amelyen a Művelődésügyi Minisztérium és az Országos Zenepedagógus Szakosztály tájékoztatót ad a tervezet főbb célkitűzéseiről; ezt a zeneiskolákban megtartott konzultációk, majd a szakiskolai körzeti székhelyeken megrendezendő három-háromnapos tanszaki reformviták követik. A Központi Tantervi Bizottsághoz június 25-ig kell eljuttatni a vitákon kialakított módosító javaslatokat, a KTB a nyár folyamán vizsgálja felül azokat, egyben a tanév kezdetéig előreláthatólag elkészíti az alsó fokú zeneoktatás új tantervét.

 

A választmányi ülés során Kadosa Pál, a Szakosztály elnöke kegyeletes szavakkal emlékezett meg a közelmúltban elhunyt Rösler Endréről, majd szervezeti kérdések megtárgyalására került sor. Az elhunyt Rösler Endre helyébe a Titkárság javaslatára Kerényi Miklós Györgyöt, a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanárát hívta meg a Választmány rendes tagjául, a Választmány egyidejűleg felmentette szakosztályt tagsága és a Szakosztályban viselt tisztsége alól Horváth-Kiss Lászlót, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola volt igazgatóját, akit magatartásbeli okok miatt más munkaterületen alacsonyabb beosztásba helyeztek.

 

A Választmány nevében Kollár Endre szakosztályi titkár üdvözölte Báthory Sándort, a szegedi Zeneművészeti Szakiskola mb. igazgatóját 60. születésnapja és a Munka Érdemrenddel történt kitüntetése alkalmából.