MADARÁSZ IVÁN — MUZSIKÁLÓ MESÉK

 

Bánffy György, Székhelyi József (mesélő), Vajda Júlia (szoprán), Keönch Boldizsár, Megyesi Zoltán (tenor), Andrejcsik István, Bordás György (bariton), Altorjay Tamás (basszus), Canticum Kamarakórus (Karigazgató: Gyüdi Sándor), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarából alakult Kamarazenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Vezényel: Gyüdi Sándor, Ligeti András.

Hungaroton Classic-HCD 32349

 


Madarász Iván muzsikáló mesék c CD-jén három mű hallható. Az első a Mátyás király és a varga, Fodor Ákos szövegére, a második a Mese a hangokról (Altató-dal), melynek a szövegkönyvét Török Sándort Altató-dal c. meséjéből a zeneszerző állította össze, a harmadik pedig az Arany János szövegére komponált Pázmán lovag.

     Ismételten meg kell állapítanom, hogy Madarász Iván nagyszerű zeneszerző, igazi mester, aki talán akkor ír a legszebben, hogyha énekhang is része a kompozíciójának. Nem véletlenül volt olyan sikeres a Zsuzsanna és a vének, és a Robin Hood c. zenés játéka a Budapesti Operettszínházban, a Lót c. operája a TV Zenés Színházában, vagy legutóbb az Utolsó keringő c. egyfelvonásosa a Magyar Állami Operaházban.

     A kortárs szerzők sajnos nem nagyon kényeztetik el a gyermekeket modern hangvételű, ún. „beavató művekkel”, amikor nemcsak a mai zene nyelvével ismerkedhetnek meg a fiatalok, hanem azzal is, amikor a gondolatot továbbítására már csak az énekhang képes. Erre az ajánlott CD-n talán a legjobb példa a Mese a hangokról (Altató-dal) c. darab, amelyben egy magányos síró árva kisfiút egyedül csak az emberi hang tudja megnyugtatni, álomba ringatni. Ebben a közel 30 perces műben Madarász Iván szinte percenként kápráztatja el a hallgatót. Mindenre van egy-egy pompás zenei ötlete, legyen az gép­ország hangja, futás, gramofon, motor, autó, tank, kőtörő, gyári sziréna. S mindezt olyan szépséges elő- és utójátékkal keretezi, amely Madarász Ivánt a legnagyobb lírikusok közé sorolja.

     Mindhárom darab tökéletes alkalmas zeneiskolai/szakközépiskolai zeneirodalom órák XXI. századi zenével foglalkozó tananyagának illusztrálására, de arra is, hogy ifjúsági koncerteken előadják azokat. E sorok írója a Mátyás király és a varga valamint a Mese a hangokról (Altató-dal) c. művekkel már hallotta a Filharmónia ifjúsági koncertjein, de tud róla, hogy a Pázmán lovag is nagy sikerrel szerepelt a közelmúltban szintén a Filharmónia ifjúsági rendezvényein.

     A CD valamennyi közreműködője nagyon komolyan vette a feladatát és minden elkövetett, hogy az előadásával méltó legyen az alkotásokhoz.

Nagyon jó ötlet volt Madarász Iván muzsikáló meséinek CD-n történő közreadása.

 

Z.T.