Három napig zene

 

A II. Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny margójára

 

2008. december 5-én, 6-án és 7-én rendezte meg második alkalommal az Aelia Sabina Alapfokú Művészetoktatási Iskola (Budapest, III. kerület) az azonos nevű Alapítvánnyal együttműködésben az Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyt. Az eseménynek, mint ahogyan első alkalommal is, most is az Óbudai Társaskör adott otthont. A verseny szakmai zsűrijének elnöke Eckhardt Gábor zongoraművész volt, aki a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatóhelyettese. A zsűri tagjai: dr. Duffek Mihály zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja, dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja. A zsűrinek két zeneiskolai tanár tagja is volt: László Éva zongoratanár, a XIII. kerületi Zeneiskola tanára, főiskolai gyakorlatvezető és Erősné Máté Éva zongoratanár, a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola tanszakvezetője.

A verseny fővédnöke dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke volt, valamint védnökséget vállalt dr. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Köszönet ezért és szintén köszönet a támogatóknak:

 

Dr. Bús Balázs polgármester, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Oktatási és Kulturális Főosztálya

és Kulturális Bizottsága; Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány; Bartók Béla Emlékház; Budapest Főváros Önkormányzata Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottsága; Ferenczy György Alapítvány; Hollósy Zongoraszalon;Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége; Óbudai Társaskör; Wendl&Lung Wien Hangszergyáró és a Corpus Hangszerkereskedés

 

Az esemény, mint azt a támogatók nagy száma is jelzi, komoly kulturális értékkel is bírt. A mostani versenyen már voltak a határon túlról, a Kárpát-medencéből is résztvevők. A verseny szervezése a három évvel ezelőttihez hasonlóan most is gördülékeny volt, fegyelmezett időrend megtartásával vált csak lehetővé, hogy a nagyszámú, különböző korosztályokhoz tartozó ifjú zongoristákat a közönség, az értük izguló tanárok és természetesen a zsűri tagjai meghallgathassák.

          A verseny valójában kétfordulós volt, hiszen az Óbudai Társaskörben játszók mezőnye az egyes kategóriákban egy előzetes válogatás után alakult ki.

          A legjobb teljesítményeket a zsűri emléklappal, tárgyi ajándékokkal, nívódíjakkal, különdíjakkal és kiemelt nívódíjakkal jutalmazhatta. A legjobbak kaptak lehetőséget arra, hogy a „hagyományhoz híven” a Bartók Emlékházban játszhassanak a verseny gálakoncertjén, december 7-én. Ez alkalommal nyílt lehetőség nagy értékű ajándék, egy pianínó átadására is – különdíjként.

          A versenyen szerzett benyomások alapján most is, mint három esztendővel ezelőtt, kijelenthető, hogy a zeneiskolákban igen értékes munka folyik, sorra feltűnnek nagyon tehetséges gyermekek, ifjak, akik újból és újból bizonyítják, hogy a tehetség adománya generációról generációra újrateremtődik és mindannyiunk számára gyönyörködtető élményeket jelent. Úgy is mondhatjuk: nincs az a racionális és könyörtelen társadalmi környezet, amelyben ne születnének mindig újabb zenei tehetséggel megáldott gyermekek. És tegyük hozzá: olyan lelkes és hozzáértő tanárok, akik e gyermekeket jól indítják el útjukon.

          A verseny szüneteiben, a már kihirdetett eredmények nyomán a felkészítő tanárok a zsűri tagjaitól érdeklődve igyekeztek megismerni az értékeléseket. Ezek a beszélgetések pillanatok alatt szakmai konzultációkká váltak, hiszen kollégák a kollégákkal cserélhettek eszmét. Ebben is rejlik a fontossága a versenynek: az összegyűlt tanárok, művészek – éppen a fiatalok sikeres továbbvezetése érdekében – fontos inspirációt kapnak a sikerből, vagy az esetleges kudarcból, egymás értékítéleteiből is.

          A zsűri nehéz dolga abban állt, hogy viszonylag rövid idejű produkciókból kellett egyfajta szakmai sorrendet alkotniuk minden kategóriában, ami azért jelent nagy felelősséget, mert a pillanatnyi forma és a felkészültség, az izgalom mind-mind befolyásolhatták a produkciót, ami ott és akkor egyszeri és megismételhetetlen volt. Fontos értékítélet alkotási szempont volt a zenei kifejezés és ábrázolás szándékának jelenléte, a rátermettség, a tehetség (de súlyos is ez a szó…), és persze a hangszeres tudás technikai színvonala. Általános tapasztalat volt, hogy a fiatalabb korosztályokból nagy létszámok érkeztek a versenyre, míg a felnőttebbek száma csökkent. A néha imbolygó, gyorsuló, lassuló tempók, a hangképzés egynéhány gyermekbetegsége, a túlzott akarás, a kis memóriahibák ugyan egy-egy produkciót elronthattak, de általánosságban a színvonal most is jónak, erősnek volt mondható. Nagyon sok szép példáját láthattuk-hallhattuk a lelkiismeretes és hozzáértő tanári munkának.

          A gálahangverseny emelkedettsége, izgalma és szépsége – a Bartók Emlékház szelleme által áthatva – méltó befejezése volt a versenynek, amelyért a hazai zongorista társadalom nevében is köszönetet mondunk a rendezőknek és a támogatóknak egyaránt.

          A verseny eredményei:

A zsűri kiemelt nívódíjban részesítette a következő versenyzőket:

I.            korcsoport:

Balogh Ádám                       tanár: Megyimóreczné Schmidt Ildikó

Városközponti Iskola Liszt Ferenc Zeneiskolája – Pécs

Radnóti Róza                       tanár: Karsai Gabriella

          Dohnányi Ernő Zeneiskola – Bp. XVIII. kerület 

Szamosközi Kinga             tanár: Megyimóreczné Schmidt Ildikó

Városközponti Iskola Liszt Ferenc Zeneiskolája – Pécs

Várallyay Simon tanár: Várallyay Róbert

          Pátzay János Zeneiskola AMI – Gyöngyös

 

II.          korcsoport

Forró Fruzsina    tanár: Iván Katalin

          ANK Művészeti Iskola – Pécs

Molnár Marcell   tanár: Farkas Berta

          Festetics György Zeneiskola AMI – Keszthely

Pálóczy Júlia                       tanár: Kovács Kálmánné

Tóth Aladár Zeneiskola AMI – Bp. VI. kerület

Várallyai Kinga  tanár: Várallyay Róbert

Pátzay János Zeneiskola AMI – Gyöngyös

Vida Mónika Ruth              (100 pont) tanár: Becht Erika

Járdányi Pál Zeneiskola AMI – Bp. II. kerület

 

III.        korcsoport

Beeri Debóra       tanár: Kőrösiné Szénási Mária

Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola AMI - Debrecen

Wehner Zita                        tanár: Aczélné Sályi Orsolya

Solti György AMI - Bp. XII. ker.

 

IV.       korcsoport

Lozsányi Soma    tanár: Lozsányi Tamás     

Garay János Ált. Isk. és AMI Liszt Ferenc Zeneiskolája - Szekszárd

 

A legjobb Bartók mű előadásért kaptak díjat

 

          I. korcsoport:                             Balogh Ádám és Radnóti Róza

          II. korcsoport:                            Vida Mónika Ruth

          III. korcsoport:                                          Wehner Zita

 

A Ferenczy György Alapítvány díjában részesültek

 

Két díj a legszebb Chopin-mű előadásáért:

Szamosközi Kinga – Forró Fruzsina

 

Két tanári díj a Chopin művek felkészítő tanárainak:

Iván Katalin – Megyimóreczné Schmidt Ildikó

 

A verseny nagydíját nyerte

 

          Vida Mónika Ruth – az egyetlen maximális pontszámú versenyző (100 pont), aki egy Beethoven zongoraszéket kapott.

 

Különdíj – egyszeri felajánlás

 

A Wendl&Lung Wien Hangszergyár és a Corpus Hangszerkereskedés ajándéka egy pianínó, melyet szintén Vida Mónika Ruth-nak adott át a cég képviselője.

(A különdíj lehetőségéről a zsűri is csak a verseny kezdetekor értesült.)

 

(További díjakról és ajándékokról a www.parlando.hu weblapon olvasható teljes körű információ)

 

Tanárok, akik több növendéket juttattak a döntőbe: Tollasiné Kelemen Lili (4 tanuló), Tóth Ágnes (4), Kunosné Dankó Ilona (3), Marczisákné Gödöllei Gyöngyi (3), Megyimóreczné Schmidt Ildikó (3), Rihayné Ágoston Anna (3), Várallyay Róbert (3).

 

Iskolák, ahonnan sok diák jutott a döntőbe: Solti György AMI (Bp. XII.) 8 fő, Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola AMI (Debrecen) 7 fő, Egressey Béni-Liszt Ferenc AMI (Miskolc) 6 fő, Tóth Aladár Zeneiskola AMI (Bp. VI.) 6 fő, Kispesti AMI (Bp. XIX.) 5 fő.

Várjuk a következő versenyfelhívást!

Dr. Duffek Mihály