Régi-új vezetőség az MZTSZ élén

 

Küldöttértekezlet – összegzéssel és választással

 

 

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) 2009. április 29-én küldöttértekezletet tartott. A gyűlésen, amelyen a tisztségviselők és a szakmai szervezetek meghívottjai mellett az Oktatási és Kulturális, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselői is megjelentek, ott volt Varga László, a SZEF (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma), a legnagyobb létszámú szakszervezeti konföderáció elnöke is. A szakszervezet vezetői beszámoltak az elmúlt öt esztendő eredményeiről, a küldöttek pedig döntöttek a szakszervezet alapszabályának módosításáról, valamint a következő időszak határozati javaslatairól. Emellett szavaztak a szervezet vezetőségéről is, s az újonnan kinevezett tisztségviselők újabb öt esztendőn keresztül képviselik majd a tagságot.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének április végi gyűlésén a 97 küldöttből 85-en voltak jelen. A tanácskozást stílszerűen zenés-táncos program nyitotta meg, a Kőbányai Zenei Stúdió tanáraiból és diákjaiból alakult együttes muzsikált, majd a Táncművészeti Főiskola néptánc-szakos diákjai adtak elő fergeteges táncprodukciót. A küldöttértekezletre olyan meghívottak is eljöttek, mint dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára, Godó Edit főosztályvezető, a szociális és munkaügyi miniszter, Herczog László megbízottja. Hozzászólásaikban mindketten méltatták a szervezet által az elmúlt öt esztendőben elért eredményeket, dr. Gyimesi László munkáját, főként az előadó-művészeti törvény megszületéséért tett erőfeszítéseit, valamint azt, hogy ezzel sikerült elérni azt is, hogy erre a területre 650 millió forinttal több állami támogatás jusson. Dr. Schneider Márta hangsúlyozta, hogy az utóbbi időszak egyik nagy vívmánya, az ekho sem idén, sem jövőre nincs veszélyben. Godó Edit pedig Herczog László miniszter üdvözletét és elismerését tolmácsolta.

Varga László, a SZEF elnöke a szakszervezetek összefogásának fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte azt, hogy e kérdésben a művész szakszervezetek követendő példát mutatnak a magyar szakszervezeti mozgalom számára is.

Dr. Gyimesi László, az MZTSZ főtitkára először is köszönetet mondott mindenkinek az elmúlt években végzett, fáradtságos munkájáért. Hiszen amint az erről az időszakról szóló beszámolóból is kiderül, nagyon mozgalmas éveken van túl a mintegy 8000 tagot: zenészt, táncost, művészoktatással foglalkozó pedagógust tömörítő szervezet. Ez az öt esztendő több tekintetben is a szakszervezet működésének egyik legeredményesebb időszaka. A kárenyhítés és a kárelhárítás mellett ugyanis rengeteg eredményről, a különböző területeken elért fejlődésről lehet beszámolni. Dr. Gyimesi László elmondta, annak is nagyon örül, hogy a biztonságos tagfoglalkoztatást nem utcai demonstrációkkal érik. A főtitkár beszélt arról is, hogy az utóbbi húsz esztendőben, mióta a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szövetsége élén tölti be ezt a pozíciót, a munkahelyek száma nőtt, és nem kellett szembenézni még szolidabb munkanélküliséggel sem. Hiszen nagyon fontosak a különböző, más ügyekben elért eredmények, de a szakszervezet fő feladata továbbra is a munkahelyek megőrzése. S természetesen a megfelelő bérezés. Ahogy ez a beszámolóban is szerepel, az MZTSZ a - többi közalkalmazotti szakszervezettel együttesen- az illetmények tekintetében elsősorban azért harcolt, hogy a 2002-ben megemelt illetmények ne veszítsék el a reálértéküket, tehát az illetményemelés legalább az infláció mértékét érje el. Ez a törekvésük nem járt teljes sikerrel, de legalább meg tudták akadályozni a drasztikusabb pozícióvesztést. A másik fontos cél pedig mindvégig az volt, hogy az illetményemelés forrása ne létszámcsökkentésből származzon. Ezt kisebb vérveszteségekkel ugyan, de a zenei és a táncművészeti, valamint oktatási területen sikerült elérniük. A szakszervezet főtitkára azonban azt pontosan látja, hogy a 2009-es évtől a világgazdasági válság következményei a közalkalmazotti területet is elérték… A tizenharmadik havi illetmény intézménye elveszni látszik, emellett a jelenlegi, úgynevezett reformtervek célkeresztjében változatlanul a közfeladatok kiadásának csökkentése áll.

Ezért ezt az alábbi határozati javaslatot terjesztették elő a következő ciklusra:

- „Szakszervezetünk a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy az országra nehezedő terhek többségét kiemelten a közszolgálatban tevékenykedőkre hárítsák. Elutasítjuk azt az álláspontot, amely az állampolgárokat és az ország politikai, jogalkotói és sok egyéb, így a kulturális, oktatási igényeit is szolgáló közalkalmazottakat a felesleges „pénzkidobás” körébe utalja. Az elmúlt két évtized éppen azt igazolta, hogy az állam szerepét nem gyengíteni, hanem erősíteni szükséges, míg a piacgazdaságot a jelenleginél szabályozottabb, áttekinthetőbb keretek közé kell szorítani.

- Szakszervezetünk kész együttműködni a gazdasági-pénzügyi válság következményeinek a megelőzésében és elhárításában az érintett állami szervekkel, abban az esetben, ha azok olyan megoldásokat kínálnak, amelyek nem a közalkalmazotti és munkavállalói jogok csorbítására irányulnak.”

Az öt éves beszámolóból pedig az is kiderült, s dr. Gyimesi László erről szintén szót ejtett, hogy nagyon jelentős törvényeket sikerült kiharcolniuk. Sok éves előkészítő munka után megszületett végre az előadó-művészeti törvény, s szintén óriási jelentőségű, hogy az ekho alapján adóznak és fizetnek járulékot a művészek. Lényegesek a szerzői jogi törvény módosításával kapcsolatos eredmények. Ráadásul megalapították és kiosztották a Magyar Zeneművészet és Táncművészet kiemelkedő előadóművésze elismerést, létrehozták a szakszervezet önsegélyező alapját, s 140 millió forintos támogatás elnyerve próbáltak meg segíteni a cigányzenész kollégák foglalkoztatási helyzetén. Megalapították a Magyar Élőzene Kht-t, működtetik a szakszervezet zenei portálját, egy internetes daláruházat, www. dalok.hu címen. A szakszervezetnek saját honlapja is van, az mztsz.hu, s az utóbbi esztendőkben kiteljesedett a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola és Szakközépiskola működése.

Az érdekvédelmet jogi értelemben is kiszélesítették, és sikerült stabilizálniuk a művészeti oktatás helyzetét. Itt azonban nem a törvényi alapokat kellett lefektetni, hanem a költségvetések megtartásáért kellett küzdeni.

„Volt ugyanis egy olyan időszak – mondta el szóbeli összegzésében dr. Gyimesi László -, amikor olyan arányú volt a művészeti iskolák számának a növekedése, ami már az egész rendszert kezdte veszélybe sodorni. A tanulói létszám növekedésével ugyanis a központi költségvetés kiadásai is drasztikusan emelkedtek. Ezt az óriási összeget a költségvetés hosszabb távon nem kívánta vállalni, emellett egyre többen kérdőjelezték meg az alapfokú művészetoktatás szakmai hitelességét, értékét, helyét a közoktatás rendszerében. Ezért is volt lényeges az alapfokú művészetoktatás terén, hogy úgynevezett minősítési eljárásra jelentkezhettek az intézmények, s ennek a minősítésnek az eredménye jelentősen befolyásolta az iskola állami finanszírozásának arányát.”

A minősítést az MZTSZ is nagyon határozottan támogatta. A megmérettetésen aztán az iskolák nagy többsége – megnyugtató módon - megfelelő vagy kiváló minősítést ért el. Mindez megszilárdította az alapfokú művészetoktatás helyét a közoktatás rendszerében.

S bár a minősítés után a művészeti területen tanuló gyerekek száma mintegy százezer fővel csökkent, mindez nem befolyásolta a hangszeres vagy énekes egyéni zeneoktatás körében a tanulói létszámot. Ezen a területen ugyanis normálisnak mondható a kb. 10 %-os növekedés vagy csökkenés.

S az ötéves beszámolóból is kiderül, annak érdekében pedig, hogy a nehezebb helyzetbe került, megfelelő végzettséggel nem rendelkező kollégáiknak időt szerezzenek, a szakszervezet az Oktatási és Kulturális Minisztériummal közösen jegyzett közleményben hívta fel a vonatkozó munkajogi szabályok alkalmazásának a fontosságára az érintettek figyelmét.

S bár a szakszervezet továbbra is komoly gondja tartja, hogy átfogó bérmegállapodást csak a kormánnyal tud kötni – és az önkormányzatokkal nem -, hogy annak betartását törvény biztosítsa. Azt is meg lehet azonban állapítani, hogy költségvetési okok miatt az elmúlt öt évben egyetlen intézmény sem szűnt meg, és a munkahelyek száma sem csökkent érezhetően a művészetoktatás, illetve zenei, táncművészeti területen, bár történtek intézmény-összevonások, feladatátcsoportosítások.

Az MZTSZ az elmúlt időszakban is komoly harcot folytatott azért, hogy a normatíva megőrizze nominális értékét, ezt a zeneművészeti ágban sikerült is elérni. Mindez azonban azt jelenti, hogy reálértékben komoly veszteséget kellett elkönyvelni, hiszen a 2009-es normatíva többé-kevésbé a 2004. évinek megfelelő összegű központi támogatással egyenértékű csupán… Ezen a területen némi többletforrást csak az év közben pályázható összegek jelentették.

Arról azonban szomorúan számoltak be az összegzés során, hogy a művészetoktatás háttérintézmény megalakulásnak a terve- a biztató kezdeteke ellenére is – egyelőre csak terv maradt…

A küldöttértekezleten két hozzászóló zenepedagógus is méltatta az eddig elért eredményeket, de szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok többsége finanszírozási gondokkal küzd, s ezért ezt a feladatot igyekszik átadni a megyének. Az összevonások pedig gyakran vezetnek oda, hogy a szakmai részt lefejezik. Kérték, hogy a szakszervezet kísérje továbbra is figyelemmel ezt a területet, s szülessen megoldás a végzettségekkel kapcsolatban is, derüljön, ki, hogy melyik diploma mire használható.

De minderről a 2009-es határozati javaslat is rendelkezik: „a szakszervezet szükségesnek tartja az alapfokú művészetoktatás körében különös figyelmet fordítani az egyéni oktatás finanszírozására. ”

A beszámoló lényeges pontját képezte az MZTSZ tevékenységének egyik legfontosabb területe, az előadóművészeti jogokkal kapcsolatos tevékenysége, amit a főtitkár is sarkalatos pontnak tart. Már csak amiatt is, mert a jogdíjak e célra fordítható részéből továbbra is segítik a tagokat visszatérítendő támogatásokkal, lakás, hangszervásárlás esetén. Szociális segélyben részesülnek belőle a rászoruló, aktív vagy nyugdíjaskorú kollégák. Ez a forrás továbbra is támogatja a zenei és a táncművészeti terület legkülönbözőbb, közösségi és szakmai célokat megvalósító rendezvényeit, a művészetoktatás eseményeit, a könnyűzenei szakiskolát, a szakmai folyóiratokat, a fiatal, pályakezdő művészek és együtteseik bel- és külföldi fellépéseit, valamint az előadóművészek közösségeinek egyéb céljait, így például a foglalkoztatás, vagy a pihenési, üdülési lehetőségeik elősegítését...

Az április végi értekezleten, számos hozzászólás után, a küldöttek elfogadták az ötéves beszámolót, döntöttek a következő időszak feladatairól, és szavaztak a tisztségviselőkről is. A szervezet elnökének újabb öt esztendőre Sólyom-Nagy Sándort választották. A két, alelnöki tisztet Varsányi Lászlóné és Brieber János tölti be továbbra is, a főtitkár pedig dr. Gyimesi László lett. Mind a négyen régóta, húsz esztendeje dolgoznak együtt, hiszen a szakszervezeti munkát 1989-ben kezdték meg közösen. Könyvvizsgálónak pedig Makláriné Radics Esztert választották, aki 2000 óta látja el ezt a feladatot.

Réfi Zsuzsanna