BÚCSÚZUNK

    

VIRIZLAY MIHÁLY

(1931. november 2. - 2008. október 13. )

gordonkaművésztől

 

A világhírű magyar hangszeresiskola kimagasló emigráns művészeinek sorából 2008 október 13-án távozott el Virizlay Mihály gordonkaművész.

      Kivételes tehetségként már hétéves korától a Zeneakadémia hallgatója volt, Schiffer Arnold, Starker János és Zsámboky Miklós növendékeként. De inter­pre­tátorként, mint egykori tanítvány egész életében játszotta és őrizte egykori két zenei mesterének, Kodály Zoltánnak és Weiner Leónak műveit és személyes emlékét. 1955-ben nyerte el művészi oklevelét. Pályáját az Országos Filharmónia ösztöndíjas szólóművészeként kezdte Budapesten.

      1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, első feleségével, Radó Ági zongoraművésszel. Művészi kibontakozásának és tevékenységének főszíntere az Egyesült Államok volt, de jelentős koncerteket adott Európa fontos zenei központjaiban is. Emigrációjának első hat évében, 1962-ig a Dallasi Szimfónikusok és a Chicagói Zenekar első csellistája és szólógordonkása volt. 1962-től Baltimore-ban telepedett le, és itt a Baltimore-i Filharmónikusok első gordonkásaként működött évtizedeken át. Egyidejűleg a Peabody Hopkins Egyetem professzora volt. Pályája utóbbi periódusában jelentős kamarazenei koncerteket adott feleségével, Robin Kissinger zongoraművésznővel Egész életében a magyar zeneművészet lelkes propagátora maradt, többek között ő mutatta be Veress Sándor Gordonka-szólószonátáját 1967 márciusában.

      Virizlay Mihály munkásságában meghatározó szerepe volt a zeneszerzői ambícióknak is. Számos kompozíciója közül Gordonkaszonátája és Gordonkaversenye külön figyelmet érdemel a műfaj irodalmában. A szólószonátát a BBC-ben adta elő, versenyművét 1987-ben a Baltimore-i Szimfónikusokkal mutatta be.  Az anyaországgal is kapcsolatban maradt és mindenkor kiemelt hangsúllyal képviselte a magyar zene kimagasló értékeit nemcsak az Egyesült Államokban, hanem koncertkörútjain szerte a világban. Az elmúlt években többször haza látogatott, kapcsolatait szívén viselte és ápolta. Utolsó budapesti látogatása alkalmával a Ramada Hotel termében komponista pályájának eredményeiről beszélgettünk. Hosszú szenvedés után távozott el közülünk, életútjának művészi értékei azonban elévülhetetlenül köztünk maradnak.

 

Berlász Melinda