II. ELLA PHILIPP NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENY

 

Temesvár (Románia)

 

 

2008. november 24-30. között rendezték meg a gyönyörű város, Temesvár Vest Egyetemének Zenei Fakultásán a világon egyedülálló tematikájú nemzetközi zongoraversenyt. Az ötletgazda Prof. Dr. Felicia Stankovici, a verseny művészeti igazgatója. A versenyen induló hallgatók szinte mindegyike sikerrel teljesítette a nehéz feladatot, zenei és technikai vonatkozásban egyaránt, ki kell emelnem, hogy fizikai állóképességből is jelesre vizsgázott az indulók többsége.  A jelöltek tehetsége és a nagyszerű tanári munka, ami ezek mögött a produkciók mögött van, remek előadásokat eredményezett.

          A nemzetközi zsűri a következő jeles művészekből állt: elnök Vesmás Tamás –Új-Zéland, tagjai: Felicia Stankovici- Románia, Kerek Ferenc- Magyarország, Dragos Mihailescu- Románia, Giorgios Konstantinou- Görögország, Sorin Dogariu- Románia.

          A háromfordulós versenyen 3 versenyművet kellett a jelölteknek előadni.

          Az első fordulóban egy Mozart zongoraversenyt (zongorakísérettel), a második fordulóban egy Beethoven versenymű I-II. tételét és egy romantikus, vagy XX. századi versenyművet (szintén zongorakísérettel). Ki kell emelnem a kiváló zongorakíséret megszólaltatásáért Kinka Rita, Teodor Milea és Monostori Gábor művészi teljesítményét, akik inspiratív módon segítették a versenyzőket. (Megjegyzem, hogy a zenekart pótló zongoraszólam minősége nem minden alkalommal volt a szólista felkészültségéhez méltó színvonalú.)

          A 11 induló szinte mindegyike alapos tudásról tett bizonyságot, 9 versenyző játszhatott a 2. fordulóban, majd a döntőben (3. forduló) 5 versenyző mutatkozhatott be zenekarral. A 3. forduló két részből állt, az első részben (28-án, pénteki napon) a Mozart vagy Beethoven versenyművet kellett előadni zenekarral a zsűri választása alapján), majd a verseny utolsó napján (30-án, vasárnap) került sor a romantikus vagy a XX. századi versenymű előadására. A Temesvári „Banatul” Filharmonikusok élén a kiváló Gheorghe Kosztin karmester állt, ő és zenekara nagy odaadással segítette az ifjú művészeket a nehéz feladat minél jobb megoldása érdekében.

          A döntő két koncertje a filharmonikusok 1200 fős koncerttermében bonyolódott. A terem szokatlanul alacsony hőmérséklete és a nehezen kezelhető zongora  – melyre többen panaszkodtak- ellenére remek produkciók születtek. Kiemelkedett a szerbiai Lukovac Sanja Prokofjev II. Zongoraversenyével, ő nyerte a Brodmann zongorát. A kolozsvári Hergane Ionut Alexandru Liszt: Esz-dúr zongoraversenyét játszotta remekül, 18 éves kora ellenére feltűnően éretten, magabiztosan, kiérdemelve az I. díjat (3000 euro).

          A magyar Tihanyi Zsuzsanna Liszt: A-dúr versenyművét adta elő, II. helyezést (2000 euró) ért el. Az verseny során végig nagyon kiegyenlített, magas színvonalú teljesítményt nyújtott. Mint a zsűri egyetlen magyar tagja, nagy öröm volt hallani, látni ennek a tehetséges magyar diáklánynak, ifjú művésznek a sikerét, amely ráadásul „a szegedi zongoraiskola” sikere is, hiszen Szegedről került a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre Némethy Attila osztályába. A harmadik helyet (1000 euró) megosztotta a zsűri az angliai-kínai Fei-Ren és a temesvári Popa-Vasiu Dianna között, előbbi Ravel: G-dúr versenyművét, Dianna pedig Rachmaninov: Rapszódiáját egy Paganini témára op.43. játszotta  magabiztos virtuozitással, nagy sikert aratva. Számos értékes különdíj került még kiosztásra, többek között a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság értékes ajándéka, melyet Tamás Sándor, a társaság elnöke adott át egy horvát versenyzőnek Cvitanic Kristinának a legjobb Beethoven játékért.

          A verseny jó légkörben zajlott, a fő szervező Felicia Stankovici és munkatársai mindenre figyeltek a sikeres lebonyolítás érdekében. Nagyon várjuk a III. Nemzetközi Zongoraversenyt Temesváron, melynek névadója a máig őszinte szeretettel, tisztelettel emlegetett egykori kiváló tanárnő és művész, Ella Philipp.

 

Kerek Ferenc

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar dékánja,

zongoraművész, a zsűri tagja