VAJDA JÁNOS ÉNEKKARI MŰVEI

 

 

Meláth Andrea (mezzoszoprán), Molnár Krisztina, Sepsi Etelka (fuvola), Somogyi-Tóth Dániel (orgona), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó), Budapesti Ifjúsági Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes), Grünfelder Csaba (tenor), Gerzsenyi Csaba (bariton), Honvéd Férfikar (Karigazgató: Drucker Péter), Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Hollerung Gábor

Hungaroton Classic-HCD 32551

 


Vajda János (1949) Kossuth-díjas zeneszerző, zeneakadémiai professzor szép és izgalmas zenét komponál. Ilyen az ajánlott CD-n felcsendülő Magnificat, a Szent Péter meg a zsoldosok és a Változatok is. 1997-ben Hollós Máté kérdésére (Az életmű fele. Zeneszerzőportrék beszélgetésekben, Akkord Zenei Kiadó) adott válasza jól jellemzi a szerzői CD zenéjét, stílusát: „Vétek volna azt a rengeteg kincset, amit az évszázadok mesterei felhalmoztak, múzeumi tárgyaknak tekintenünk, s nem felhasználnunk. Nem hiszem, hogy még soha nem hallott hangzatok, eszközök, effektek felfedezése a dolgunk, hanem az, hogy a meglevő kincsekből próbáljunk valami olyat építeni, ami csak a mienk. Nyilvánvalóan egy csupa hagyományos eszközökkel dolgozó darab sem lesz olyan, akár a mintaképe. Az is nyilvánvaló, hogy csak a tehetség ereje élteti ezeket a műveket.”

   Vajda János nagyon tehetséges szerző, akit remekművek írására ihletett Lukács evangélista szövege (Magnificat) éppen úgy, mint a Szent Péter meg a zsoldosok esetében a 16. századi cipész-mesterdalnok Hans Sachs költeménye, de Szilágyi Domokos: Változatok egy képzeletbeli Weöres-versre” c. alkotása is. (Mindhárom mű teljes szövegkönyve megtalálható a CD kísérőfüzetében.) A Magnificattal Vajda belépett a nagy Magnificat-szerzők sorába, míg a Szent Pétert meg a zsoldosokkal megcsillogtatta kivételes tehetségű karikírozó képességét. A remekül sikerült Változatok-ban a lemez­ismertetőt író Könyves Klaudia szerint Vajda zenéje „megmutatja  a realitás és az irrealitás közötti ellentétet.”  Ez utóbbi mű alaptémája a Bújj, bújj zöld ág c. közismert dal, amely megszületése óta minden valószínűség szerint a legnagyobb zenei utazást/változást élhette meg.

   A „live” felvételen minden közreműködő – Hollerung Gábor mesteri irányításával – tudása legjavát nyújtja. Végig érezni, hogy a karmester és muzsikustársai nemcsak anyanyelvi szinten értik és érzik Vajda János zenéjét, de boldogsággal is közvetítik azt. 

 

Zelinka Tamás