Kadosa Pál zenei üzenete Szlovákiában

 

 

         Kadosa Pál zongoraművész, zenepedagógus, zeneszerző, az 1945 utáni magyar zeneélet egyik vezető személyisége 1903. szeptember 6-án született Léván. Dalos Annak monográfiájában (Magyar zeneszerzők 26., Mágus Kiadó 2003), az olvasható hogy „apját korán elvesztette, anyjával és öccsével ezért nagyszüleihez költözött Nagyszombatba. Itt kezdett nyolc évesen magánúton zongorát tanulni. Anyja második házassága után, 1918-ban Budapestre telepedett át: itt először Pál Ilona, majd Székely Arnold magánnövendéke volt, utóbbinak 1926 és 1928 között a Zeneakadémián hivatalosan is a tanítványa lett.”

         E jelentős zenészegyéniség szellemét, akit többek között olyan nemzetközi hírű tanítványai fémjeleznek, mint Jandó Jenő, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, és Schiff András révén az egész világ megismerte.  Szlovákiában a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága 1993-ban, amikor Kadosa Pál születésének 90. és halálának 10. évfordulója alkalmából hirdette meg első alkalommal a Kadosa Pál Zongoraversenyt. A kétévente megrendezésre kerülő verseny színhelye Léva, Kadosa szülővárosa, szervezői pedig a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a lévai Művészeti Alapiskola, a Reviczky Társulás és a lévai Művelődési Központ.

 

         Az első verseny óta 18 év telt el, így 2009. november 13-14-én már kilencedik verseny megrendezésére került sor a lévai Művészeti Alapiskola koncerttermében. Ezen tehetséges szlovákiai zongoristák, diákok vagy egyéb foglalkozásbeliek (kivéve a konzervatóriumok és a zeneművészeti főiskolák hallgatóit, valamint ezen iskolák végzett növendékeit) vehettek részt alsó korhatár nélkül 25 éves korig. A versenyt 5 katewgóriában hirdették meg. Az első, második és harmadik kategória versenyzői egy részben, míg a többiek két fordulóban versenyeztek (selejtező és döntő) a barokktól napjainkig terjedő széles repertoárral.

A IX. Kadosa Pál Zongoraversenyt 2009. november 13-án nyitotta meg ünnepi beszédével Mgr. Darina Tóthová, a lévai MAI igazgatónője, dr. Duka Zólyomi Emese a SZMZT és Ing. Štefan Mišák, Léva város polgármestere. Az eredmények kihirdetését Balogh Gábor, a CSEMADOK OT alelnökének beszéde előzte meg, valamint dr. Ábrahám Mariann zongoraművész-tanár, a magyarországi és szlovákiai szakemberekből álló zsűri elnöke (Kadosa Pál egykori zeneakadémiai növendéke) tartalmas értékelése. A Zongoraverseny másnap, november 14-én folytatódott kisebb létszámmal, de igényes repertoárral jelentkező és komoly technikai és zenei felkészültséggel rendelkező versenyzők közreműködésével. Ennek a versenynek a végén is dr. Ábrahám Mariann zsűri elnök értékelte a hallottakat, a díjakat pedig dr. Duka Zólyomi Emese adta át. (A díjazottak névsora a www.parlando.hu honlapon olvasható. A Szerk. megj.) A díjátadásokat hangversenyek követték az egyes kategóriák díjazottjainak részvételével.  

A kétnapos rendezvényt Mgr. Darina Tóthová, a lévai MAI igazgatónője és dr. Duka Zólyomi-Emese a SZMZT elnöke szavai zárták be. Köszönetet mondtak a versenyzőknek, a pedagógusoknak, a támogatóknak és nem utolsó sorban a szervezőknek. Egyben őszinte reményüket fejezték ki, hogy szerint 2 év múlva, 2011-ben a zongoramuzsika művelői, szakértői és kedvelői újra találkozni fognak e jeles fórumon, azaz a 10. alkalommal megrendezésre kerülő Kadosa Pál Zongoraversenyen. A Kadosa Pál Zongoraversenynek ugyanis Szlovákiában fontos szakmai és társadalmi küldetése van. Támogatja a szlovákiai fiatal tehetségek fejlődését és ápolja a magyar, valamint szlovák zongoratanárok és ifjú zenészek szakmai találkozását, nemzetiségre való tekintet nélkül. E módon (is) hangsúlyozva, alátámasztva és népszerűsítve a zene internacionális küldetését.

 

Dr. Csehi Ágota

 

 

A Kadosa Pál Zongoraverseny 9. évfolyamának eredményei

 

Szlovákia – Léva, 2009. november 13-14

 

         1. kategória (…- 10 év):

1. helyezett   Michalíková Teraza, Pozsony (felkészítő tanár Vagačová Gabriela)      

2.  helyezett Ziff Stella, Pozsony (felkészítő tanár Samarjay Mária)

3.  helyezettCzibor Dóra, Komárom (felkészítő tanár Bakos Márta)

               

         2. kategória (11-12 év)

1. helyezett Meltsók Annamária, Komárom (felkészítő tanár Andrássy Katalin)

1. helyezett és az EMCY különdíja Németh Ferenc, Komárom (felkészítő tanár Vágó Gyöngyi)

2. helyezett – Csernyánszky Zsolt, Komárom (felkészítő tanár Kalmár Beáta)

3.   helyezett – Dobai Kinga, Komárom (felkészítő tanár Nánássy Ildikó)

 

         3. kategória (13-14 év)

1. helyezett és az EMCY különdíjaNovosedlíková Júlia,  Pozsony  (felkészítő tanár Blesáková Mária)

2. helyezett – Melecsky Kristóf , Komárom (felkészítő tanár Szabó Veronika)

Oklevél Bartók Béla Ballada c. művének előadásáért – Orvos Krisztína, Nagymegyer (felkészítő tanár Csiba Júlia)

        

         4. kategória (15-17 év)

1.   helyezett és a Reviczky Társulás különdíja – Lovász Bálint,  Somorja  (felkészítő tanár Domsitz Erika)

2.   helyezettHybský Mário, Pozsony (felkészítő tanár Beláková Brigita)

 

A zsűri a komáromi Művészeti Alapiskolának különdíjat ítélt oda kiemelkedő részvételért.