A Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola Jubileumai

 

100 éves jubileumát ünnepelheti a 2009-2010-es tanévben a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola. Az előző századforduló táján épülő, szépülő Budapest kulturális fejlődése is nagyban növekedett. A zeneszerető, zenét tanuló gyerekek száma egyre nőtt, ennek következtében a város kerületeiben sorozatosan létrejöttek kisebb-nagyobb zeneiskolák. Ferencváros is élenjárt és 1910-ben a Mester u. 19-ben lévő iskola szervezett formában helyt adott a zenét tanulni kívánó ifjúságnak. Fokozatosan bővült a kör és a kerületben több iskola is követte a példát.

          Jelentős változást 1949-től az egységes Fővárosi Körzeti Zeneiskolák megszervezése jelentett. Ennek során Ferencvárosban megalakult a 4-es számú Körzeti Zeneiskola, amely 1968-ban IX. kerületi Állami Zeneiskolaként önálló intézmény lett. 1992-ben gyönyörű új székházba, a Köztelek u. 8-as számú épületbe költözhetett a művészetoktatási intézmény, és 1993-ban vették fel Ádám Jenő zeneszerző, tanár, karnagy nevét.

          Napjainkban minél több iskolát, zeneiskolát, zenei intézményt ismerünk meg országszerte, annál örvendetesebb egykori neves zenészek nevével találkozni. A tiszteletadás, a hagyományőrzés egyik igen szép példája ez. A nagyközönség nap, mint nap találkozik e nevekkel, lehetőség nyílik munkásságuk, jelentőségük különböző mélységű megismerésére. S ha valljuk, hogy a „név kötelez” már érezzük az intézmény felelősségét, elhivatott kötelezettségét névadójával szemben.

          Ádám Jenő (1896-1982) Kossuth-díjas karmester, zeneszerző, népdalgyűjtő, a Zeneakadémia egykori professzora, sodró lendületű egyénisége, tanításával, előadásaival, mint például rádiós sorozatában: „Skálától a szimfóniáig”, könyveivel, pl. „Muzsikáról mindenkinek” sokak számára nyitotta a zene szépséges kapuját. Zenei ismeretterjesztőnek vallotta magát a legnemesebb formában. És ez az a találkozási pont, ahol a Zeneiskola igazgatója magáénak vallja a névadó ars poeticáját.

          1984 óta a Zeneiskola igazgatója Szentmáry Kálmán. Ugyanez időtől megkezdte az iskolai zenekar szervezését, melyben lelkes tanárok szívesen vállalták a közös zenélést, és szívesen fogadták maguk közé ügyes, tehetséges, szorgalmas tanítványaikat. A kezdeti kb. 30 fő fokozatosan gyarapodott. A közös próbák, a hangverseny-élmények mindig új távlatokat nyitottak az ifjú emberek számára a mindennapok kötelességszerű penzumához. Ha egyéni szólójátékkal nem is értek el kimagasló sikereket és kiteljesedő életformát, a közös muzsikálás mindnyájukban elmélyítette a zene igaz élményét.

A létszám és az összetétel természetszerűen mindig is változó: újak jönnek, a régiek távoznak, vagy egy idő után szívesen visszatérnek. Kezdetektől fogva, évente előre megtervezett bérleti rendszerben tartják hangversenyeiket, melyek széles körben ismertek, látogatottak; a Karácsony, a tanév vége, egy-egy ünnep mindig kiemelt helyet kap. A zenekar 2009-ben érte el a negyedszázados évfordulót. A Ferencvárosi Fesztivál keretében 2009. június 25én ünnepelhette az Ádám Jenő Zenekar 25 éves jubileumát a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában, ahol hangulatos hangverseny részese lehetett a nagyszámú közönség.

A 25 év mindenképp visszatekintésre biztat, hogy felelevenítsük az eddig megtett utat. Különös a jelentősége ez akkor, ha tudjuk, hogy a tanítás mellett a másik nagy elhivatott feladat széles körben az ismeretterjesztés. A zeneiskolának az egész körzetre kiható vonzáskörzete van, elismeréssel értékeli ezt a kerület vezetősége és a polgármester dr. Gegesy Ferenc is. A hangversenyen a jubiláló zenekart köszöntötte a műsorvezető Zelinka Tamás, aki maga is tanára volt egykor a zeneiskolának, közvetlen baráti stílusban közölt sok adatot, eseményt a múltból. Néhány nevet említenénk meg az „alapító” tagok közül: Varasdy Ernő ütőhangszeres művésztanár, aki oly sok területen segíti a zenekar munkáját. Kovácsné Angyal Magdolna cselló-tanár szólamvezető, szintén generációk nevelője, egyik tehetséges tanítványa Kállay Ágnes, immáron neves szólistaként szerepelt is e hangversenyen. A Régi zenei tanszak tanára a kiváló és sokoldalú Kállay Gábor ez alkalommal ének hangjával bűvölte el a közönséget, szépséges népdal feldolgozásokkal Ádám Jenőre emlékezve.

          Az ünnepi műsor színes válogatást nyújtott a zeneirodalomból. Neves szerzők kisebb műveinek megszólaltatása, nagy művek egyes tételeinek előadása a mérvadó. De visszatérő műsorszámként szerepelnek olyan jól ismert művek, melyeket a ritkán hangversenyt látogató közönség is örömmel felismer. A sokszínűség során azonban mindenkor a teljesítmény színvonalának magas fokú elérése volt a cél. Ennek szellemében dolgozik a zenekar alapító karmestere, Szentmáry Kálmán.

          Ebben a tanévben újították fel a Zeneiskola szép és reprezentatív dísztermét, ahol 2009. december 18-án a Karácsonyi hangversenyt tartottak. A legkisebbek és a szolfézst tanulók hangulatos gyertyafény mellett, két oldalt felsorakozva énekelték a karácsonyi dalokat, kánonban, és több szólamban, ádventi hangulatot teremtve. Ezt követően a Tücsökzenekar Händel művet adott elő fuvola és hegedű szólisták közreműködésével, Varasdy Ernő vezénylésével, a gitár együttes pedig egy J. S. Bach korál előjátékot játszott Balog Péter vezetésével. A Régi zene együttes de Lalande: Noels en Trio c. művet szólaltatott meg, majd az énekes növendékekkel kiegészült együttes Hammerschmidt karácsonyi művét adta elő, szép előadásban, Kállay Gábor vezetésével. Az Ádám Jenő Zenekar is az ünnephez illő műsorral szerepelt: Albinoni (Adagio) és Händel (Largo) műveit játszották, vezényelt: Szentmáry Kálmán.

          A műsor befejezéseként a Lónyay utcai Református Gimnázium Énekkara (karvezetőjük: Pongor Gábor) közreműködésével, Bach: 147. kantátájából a korált, majd egy Angol karácsonyi éneket, valamint Händel: Örvendj világ c. művét adták elő Szentmáry Kálmán vezényletével.

          A közönség lelkes ünnepléséhez csatlakozva, kívánunk az Ádám Jenő Zeneiskolának ezúton is további eredményes évtizedeket és neves jubileumokat!

Márkusné Natter-Nád Klára