Beszámoló a Zenetanárok Társaságának

választmányi üléséről

 

A

2010. február 13-án megtartott közgyűlés után mintegy 6 héttel később, március 25-én tartotta meg a ZETA Választmánya első ülését. A megválasztott tisztségviselők nagy számban jöttek el a Rátkai Klubban tartott összejövetelre.

A program középpontjában szakmai beszélgetés, vita folyt dr. Dobszay László – az utóbbi időben publikált – cikkeiről, tanulmányairól. (Élet és Irodalom 2009/41. szám, Muzsika 2010/2 és 3. szám) A gondolatébresztő bevezetőket Arany Zsolt, Papp Károlyné és dr. Ruszinkóné Czermann Cecília, alelnökök tartották. Mindannyian felkészülten érkeztek, a közvetített gondolatok alkalmasak voltak a vita folytatására. Amint az a szakmai beszélgetésből kiderült, a Választmány tagjai is pontosan ismerik dr. Dobszay László említett írásait, az ott közölteknek részesei, mindennapi tevékenységükben a problémákkal találkoznak.

          Az ÉS-ben megjelent cikk látlelet, amely a felsőoktatás jelenlegi problémáit pontosan közvetíti. Felmerült a kérdés, vajon reális elképzelés-e, egyáltalán megvalósítható-e a művészeti képzési rendszerben a BA szint. Az első tapasztalatok nem kedvezőek.

          A Muzsika cikkek kapcsán a közoktatásban a művészeti tárgyak ellehetetlenülését emelték ki a jelenlévők. A társadalmi igények változása teremtette azt a helyzetet, hogy napjainkban az érzelmi az esztétikai nevelés hangsúlytalanná vált. Közismert tény, hogy a szülők olyan tárgyak oktatását preferálják, amelynek megtérülése lényegesen gyorsabb, ill. garanciát jelent az ismeret megszerzése az életút pozitív alakításában. A korábbi sikeres tagozati rendszer már nem vonzó a gyerekeknek. A kedvezőtlen hatást már egy generáció szenvedte meg. Sajnálatos tény, hogy a középiskolák egészen sajátosan kezelik az ének ill. a többi művészet oktatására szánt órakeretet. E gondolatokkal kívánták a kollégák Dobszay László februárban megjelent cikkét kiegészíteni.

          A 2010 márciusában megjelent cikkben tett megállapítások komoly vitát okoztak, melyet egy választanulmányban a Muzsika hasábjain lehet a közeljövőben olvasni. Az összejövetel megfelelő lehetőséget teremtett arra, hogy a megújult testület szereplői megismerjék egymás nézeteit.

Csillag Ferenc

a ZETA elnöke