SZÁZ ÉVE SZÜLETETT TIBAY ZOLTÁN[1]

 

Tibay Zoltán

(Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

 

Tibay Zoltán nagybőgőművész, zeneakadémiai professzor 1910. szeptember 6-án született Soroksáron. A Nemzeti Zenedében Schmitz Róbert tanítványa volt. 1932-ben szerzett művészi oklevelet, s lett a Magyar Királyi Operaház tagja, ahol a későbbiek során mint „magángordon-szólista” tevékenykedett. A Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarában a "szólónagybőgős" címre érdemesítették. Évekig a Léner, illetve a Waldbauer-Kerpely vonósnégyes rendszeres partnere, az 1960-as években pedig a Budapesti Kamaraegyüttes alapító tagja volt.

 

1934-től rendszeresen adott önálló koncerteket Budapesten, számos alkalommal fellépve a Magyar Rádióban is. Nevéhez fűződik az első olyan hangverseny, melyen a nagybőgő – hazai művész kezében – szólóhangszerként szerepel. E koncertet 1934. augusztus elsején egyenes adásban közvetítették, s ez óriási sikert jelentett számára. 

 

Ragyogó muzsikus, virtuóz szólista, a magyar zenei élet egyik büszkesége volt. A sajtóban megjelent kritikák mind lelkesen emlékeztek meg játékáról, és csak felsőfokú jelzőkkel méltatták. 

 

A NEMZETI ÚJSÁG 1939. március 15-i számában olvashatjuk: „Tibay Zoltán, az Operaház fiatal művésze pompás felkészültséggel és stílussal játszotta a 'Per questa bella mano' nagy szólóját". A bariton koncertáriát Littasy György énekelte. Egy másik kritikában ugyanerről a koncertről így számoltak be: „A nagyigényű kontrabasszus szólamot Tibay Zoltán játszotta, hegedűt megszégyenítő, káprázatos virtuozitással és puhán vibrált hanggal. Ezt a különleges számot a közönség megismételtette”.

 

 

A negyvenes évek elején több ízben fellépett a Kassai Rádióban is. 1948. május 21-én Bécsben, a Brahms-Saalban volt szólóestje.1958-ban pedig Párizsban, a francia televízió számára adott hangversenyt.

 

Az 1948-ban adott koncertjéről 1948. május 26-án a Wiener Kurier a következőket írta: „Különleges hangszeren játszott Tibay professzor. A nagybőgő szólóhangszerként igen ritkán szerepel, és Tibay csodálatos hangokat csalt ki e hangszerből. Virtuóz előadása egyedülálló.” 

 

 

Tibay Zoltán játékát sajnos csupán egyetlen felvétel őrizte meg, Franz Schubert: A-dúr, Pisztráng-ötösét Malcolm Frager zongoraművésszel és a Bartók-vonósnégyessel játszotta lemezre a Hungaroton stúdiójában. 

 

1945-től haláláig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt. 1960-ban docenssé, később professzorrá nevezték ki. Kitűnő, eredményes pedagógus volt: több mint ötven élvonalbeli nagybőgőst indított el mind a magyar, mind a külföldi zenei élet gazdagítására. Kiemelkedő tanítványai rangos zenekarokban játszanak, s közöttük számos kiemelkedő pedagógust is találunk.

 

Tibay Zoltán 1985. április 17-én jubileumi koncert keretében ünnepelte születésének 75-ik, és pedagógiai pályafutásának 40-ik évfordulóját. A Zeneakadémia Nagytermét megtöltötte a tanítványok, a tanítványok tanítványai, a pályatársak, szakemberek és tisztelők sokasága.  Ezen a koncerten növendékein kívül díszvendégként fellépett Ludwig Streicher, a Bécsi Zeneakadémia professzora, Tibay nagy tisztelője, aki először járt Budapesten. Játékával óriási sikert aratott, emlékezetessé téve a jubileumot.

 

Tibay Zoltán 1989. május 24-én hunyt el. Halála után róla nevezték el a Zeneakadémia XXX-as, nagybőgő-termét. Születésének 100 éves évfordulójára növendékei és tisztelői emlékeztek 2010. március 8-án, a Zeneakadémia Kistermében, ahol egykori tanítványai adtak tiszteletére koncertet: Berkes Balázs, Duka Norbert, Enreiter István, Kubina Péter, Lukácsházi István, Nagy László, Sztankov Iván, Tóth István és Tibay Zsolt, valamint vendégként Járdányi Gergely.

 

Emlékező beszédet mondott Berkes Balázs és Cziglényi Ákos, méltatva Tibay Zoltánt, az embert és tanárt. A hangversenyen elhangzott Vas László Szólószonátája Tibay Zsolt előadásában, és ősbemutatóként Gallai Attila Concertója, melyet Kubina Péter játszott.

 

A tanár úr fia, Tibay Zsolt, aki jelenleg a tokiói Musashino Academia Musicae professzora, három napos – a Zeneakadémia és annak tanára, Kubina Péter által szervezett – kurzust tartott, amelyen huszonhat szakközépiskolás és főiskolás vett részt.

 

Reméljük, hogy hasonlóan tanulságos, hasznos, népes hallgatóságot vonzó szakmai találkozók a jövőben is segítik majd megőrizni felejthetetlen professzorunk emlékét.

 

Enreiter István

 



[1]             A Parlando 2010/5. számában megjelent emlékezés kibővített változata (A Szerk. megj.)