GONDOLATOK SZABADTÉRI KONCERTEK UTÁN

 

 

A

 Zuglói Filharmónia Non-profit Kft. és a Zuglói Önkormányzat az idén is több ingyenes szabadtéri koncertet szervezett, néhány éves hagyományt folytatva. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak az ilyen, látszólag „spontán” találkozások a közönség és a muzsikusok közt, hiszen az ilyen alkalmakkor új és új hallgatókat hódíthat meg magának a koncertélet, nem beszélve a helyszínen learatott siker öröméről. Az ilyen eseményeken jelen lévő hallgatók vagy nem engedhetik meg maguknak a koncertre járást, vagy eszükbe sem jut, mint lehetőség a szórakozásra – utóbbiak potenciális „vevők” is egyben. Persze ehhez kell egy jószívű támogató, mint amilyen Zugló polgármestere, dr. Weinek Leonárd polgármestere és egy alkalmazkodó közreműködő, esetünkben a sok évtizedes hagyományokra és múltra visszatekinthető , a Záborszky Kálmán irányításával működő Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI, amelyből évtizedek zenekari muzsikusnevelő munka eredményeként forrt ki a Zuglói Filharmónia két professzionális színvonalon játszó együttese: a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és az Ifjúsági Fúvószenekar.

          Az immár 57 éves múltra visszatekintő Szent István Király Szimfonikus Zenekar az alapító Záborszky József által az 1950-es évek közepén kialakított alapelv szerinti („Tücsökzenekar”, zeneiskolai és szakközépiskolai szimfonikus zenekar) folyamatos utánpótlásra számítva működik. Ez a jól bevált metódus érvényesül a Fúvószenekarnál is. A Szent István zenei műhely évtizedek óta bevált filozófiája, hogy már egy kezdő tanuló is láthatja azt az utat, amelyet (kellő tehetséggel és szorgalommal) bejárhat, miközben felbecsülhetetlen értékű zenekari/énekkari repertoárt ismerhet meg, beleértve az operettet és jazzt is, professzionális művészekkel együttmuzsikálva hangversenyteremben és szabadtéren egyaránt. Ez utóbbi olyan „gyakorlati” problémák megoldására készíti fel az ifjú muzsikusokat, mint a hangszerszállítás, a szabadtéri akusztikai viszonyok, vagy lapozás szélben, csipeszekkel megoldva. Egyszóval: a „konzi” tanárai (élükön a szimfonikus zenekar esetében Záborszky Kálmán igazgató, illetve Makovecz Pál igazgatóhelyettes-karmesterrel) a szó legnemesebb értelmében az „életre nevelik” a fiatal muzsikusokat.

          Az általam megismert idén nyári koncerteken az említett két zenekar igényes szabadtéri koncertekkel örvendeztette meg hallgatóit; könnyed, profi hangzást hallhattunk, a fúvószenekar esetében pedig a nyári koncert főpróbáját is a nagy megmérettetés, a júliusi Pécsi Fúvószenekari Nagydíjverseny előtt.

Szilágyi György