SZÁRI MIHÁLY LEGENDÁI*

 

 

Ha Szári Mihály emlékezetéhez a magam emlékeit szeretném hozzátenni, Miska bácsi alakja jelenik meg, aki nagy tiszteletnek örvendett a tanári karban.

          Cs. Nagy Tamás (1936-2001), a váci Zeneiskola alapító igazgatója és Bogányi Tibor elismert karnagy-zenetanár legendákat meséltek óriási szakmai tudásáról, zeneszerzésben, zeneelméletben, zongorázásban, kórusvezetésben. Sugárzó életszeretetét, derűjét, tréfálkozó hajlamát magam is megismertem növendékként is, később tanárként is.

          Nagyon szeretnivaló ember volt!

          Nyugdíjas korában átjárt Vácra tanítani Szentendréről, így kollégája lehettem egypár évig. Szakmai kérdésekben megfellebbezhetetlen tudásával sokat segített nekem is, másoknak is.

          Bőven ontotta kincseit: a zeneakadémiai évek emlékeit, Bárdos Lajos tanítását, az akkori légkört, anekdotákat. Neki köszönhetően szinte élő kapcsolatba kerülhettünk a régi Nagyokkal.

          Jó példa a Rajeczky Benjamin-történet: Rajeczky tanár úr órája reggel 8-kor kezdődött a Zeneakadémián. E korai időpontban egyedül Miska bácsi jelent meg. A tanár úr azt mondta: „Kolléga úr, várjunk 10 percet, hátha megjönnek a többiek.” Miska bácsi elmondta, titokban reménykedni kezdett, hátha elmarad az óra, nem mintha nem tisztelte volna Rajeczky tanár urat, de a diák csak diák….

          A 10 perc letelt, senki sem jött. Akkor Rajeczky Benjamin így szólt:” Úgy látszik, kolléga úr, ketten maradtunk.” És elmondta a teljes előadást egyedül Szári Mihálynak. Ez a történet olyan nagy hatással volt rám, hogy azóta megtartom azokat az órákat is, amelyeken  csak egy növendék jelenik meg…

          Azt is elmesélte, hogy szülőfalujában csak a kocsmában volt zongora, oda járt be gyakorolni. A zeneakadémiai felvételin: „Azt láttam, Margarétkám, hogy a dallamdiktálásnál mindenki vadul írni kezd, én meg csak hallgatom…Hű, ennek fele se tréfa – gondoltam, aztán a 6. diktálásra gyorsan leírtam az egészet…”

          Óriási tehetség volt. Idősebb kollégák mesélték, hogy a növendékhangversenyeken milyen zseniális zongorakísérő volt: egyrészt mindent lejátszott, másrészt, ha nem volt kotta, stílusos kíséretet improvizált bármihez, bármely hangnemben.

          A legemlékezetesebb zongorakísérői teljesítménye az volt, hogy figyelte a kezdő hegedűs növendéket, akiknek balkeze egyre lejjebb csúszott, így a mű egyre magasabb fekvésbe került… Miska bácsi pedig szépen folytatta a kíséretet fél hanggal följebb – így nem volt észrevehető a hamisság a közönség számára. Tudta, mennyit csúszott a gyerek keze oda-vissza, és szépen követte…

          Nagyon szerette Debussyt, Puccinit. Finom művű kórusművein érződik e két nagy mester hatása. Kórusommal lelkesen énekeltük Szári Mihály: Zúg még a tenger c. gyönyörű darabját, melyet Salvatore Quasimodo versére írt. A „Kóruspódium” című – azóta megszűnt – rádiós sorozatban örömmel mutattuk be „Missa Lyrica”-ját Bednarik Anasztázia zongorakíséretével. Ennek nagyon örült, mert nem sűrűn hallhatta műveit élő előadásban. Ez a mise is, más művei is kiadást érdemelnének, mert szép, érzelmes és értékes énekelnivalót jelentenének a hazai amatőr énekkaroknak.

          Amikor további műveket kértem tőle, meghívott magához. Nem a saját műveit mutatta, hanem hatalmas és példásan rendezett kottatárát nyitotta ki nekem, s míg én kutakodtam, ő főzött: füstölt csülköt, a hússal együtt pirított krumplival, remek vörösborral… Felejthetetlen nap volt.

          Drága Miska Bácsi! Mindent köszönök, amit Tőled kaptam! Úgy búcsúzom, ahogy Te szoktál: „Áldás, békesség!”

Brusznyai Margit

 



* A súlyos, hosszantartó betegség után 87 éves korában, 2010. augusztus 3-án elhunyt Szári Mihály aranydiplomás egyházkarnagy-zeneszerzőt, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola nyugalmazott igazgatóját 2010. augusztus 27-én helyezték örök nyugalomba az Óbudai Köztemetőben. — Bokor Györgynek, a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közelmúltbeli igazgatójának Szári Mihályra emlékező Megkésett beszélgetés c. írása a www.vujicsics.net honlapon található meg.  (A Szerk. megj.)