Varjas Anna emlékére – halálának 10. évfordulóján*

 

 

M

UZSIKUS volt, egyike a régi Nagyoknak. Titkok nagy tudója, aki nemhogy elrejtette volna tudományát, de ő köszönte meg, ha meghallgatták. Anyagtalanul szárnyaló, fényesen éneklő, nem „zongorahangon” játszani — ez volt, ami izgatta, erről tudott nagyon sokat és „mást”, mint sokan mások. (Erre figyelhettek fel annak idején azon a háború után rendezett varsói Chopin versenyen, ahol Anna, Auschwitz-ot éppen hogy túlélve, testben, lélekben megviselve, 4-5 éves kihagyás után olyan jól játszott, hogy Különdíjjal jutalmazták!) Ezt a tudást akarta tovább adni mindenkinek, aki hajlandó volt odafigyelni, utánagondolni, kipróbálni, elhinni azt.

          Magam is egyike voltam ezeknek. Egészen véletlenül, baráti hívásra, meghallgattam egy zeneiskolában tartott előadását. Amiket mondott, eleinte igen szokatlan volt, de valahogy mégis izgalmas. Hívására ettől a naptól kezdve évekig minden péntek délután a lakásán voltam, ahol tanította, mutatta módszerét. Hamarosan kiderült számomra, hogy ez a játékmód kísértetiesen hasonlít arra a technikára, amivel a fiatal Liszt Ferenc zongorázott. (Később Liszt változtatott ezen a zongorázási technikán, mivel a zongorák is megváltoztak. Éppen az ő hatására kellett változtatatniuk készítőiknek, így ezek a hangszerek egyre nagyobbak lettek, egyre több erőt bírtak el!) (Liszt zongoratechnikájának élete folyamán történt szükségszerű alakulásáról írtam meg DLA értekezésemet 2000-ben.)

          Közben nagyon megszerettem Annát. Hihetetlen bátorsággal, lelkierővel viselte betegségét, hosszú szenvedését. Váratlanul ment el, hiszen a kórházban még halála előtti napon is azt mondogatta, amit már hónapok óta valahányszor, ha hogyléte felől kérdeztem: „gyógyulgatok”! Ezt el is lehetett hinni, hiszen máris másról érdeklődött: szenvedélyesen mindenről: növendékről, tanításról, zongorázással kapcsolatos dolgokról. Ilyenkor aztán mintha kicserélték volna: megfiatalodott, megfeledkezett mindenről, betegségről, fájdalomról, bajról…

          Anna a háború után évekig a filharmónia szólistája volt, majd a szegedi Konzervetóriumban tanított. Később Pestre került, itt egy zeneiskolában tanított. Aztán valahogy elfelejtették…

          Kedves, játékos, kegyetlenül szigorú, megalkuvást nem ismerő, kínosan szókimondó, furcsa, nagylelkű, gyermeki és bölcs. Anna ilyen volt. Rengeteget tanultam tőle, nagyon hiányzik. Hiszem, hogy megtapasztalja egyszer mindazt a Szépséget, ami után egész életében vágyakozott.

 

Dr. Esztó Zsuzsa

 

 

 

 



* 2011. január 10-én emlékezhettünk Varjas Anna zongoraművész-tanár születésének 90. évfordulójára