EU-zárókoncert Lisszabonban

 

Leghatásosabban kultúrájával és gasztronómiájával lehet bemutatni egy országot. Épp ezért nem véletlen, hogy jeles eseményekhez általában mind művészeti programok, mind kulináris élvezetek gyakran társulnak. Az Európai Unió június végén lezárult magyar uniós elnökségének ünnepségeit is e kettő bevonásával gazdagították Magyarország külképviseletein szerte Európában.

        Kontinensünk legnyugatibb szegletében, Portugáliában – kiváló előadók közreműködésével – igazi szellemi csemegéről gondoskodtak a szervezők, aminek élvezete után természetesen a magyar konyha remekeiből is ízelítőt kaphattak a meghívottak. Miután Konkoly Norbert lisszaboni magyar nagykövet röviden összefoglalta és értékelte a magyar EU-elnökség munkáját, az ünnepi est muzsikus főszereplői, Szemerédi Károly operaénekes és zongorakísérője – Pilar Gallon spanyol zongoraművésznő – léptek színpadra.

        Szemerédi Károly azok közé a magyar művészek közé tartozik, akiknek a neve többet szerepel külföldi plakátokon, mint idehaza. A fiatal basszbariton eredetileg nem énekesnek készült, bár már gyermekként megfertőződött a színpad varázsával: tizenegy éves korában már a Magyar Állami Operaház gyermekkórusának tagja volt. Ezután egy időre úgy tűnt, mégsem az éneklés lesz Szemerédi Károly élethivatása, hisz sikeresen diplomázott Budapesten a Corvinus Egyetem vendéglátóipari és idegenforgalmi, valamint nemzetközi kapcsolatok szakán. A zenéhez való kötődés azonban elszakíthatatlannak bizonyult: Madridban, az Escuela Superior de Canto-n Manuel Cid tanítványaként operaénekesi oklevelet szerzett. Számos kurzuson is részt vett, többek között László Margittól, Teresa Berganzától, Roberto Scandiuzzitól és Raul Jimeneztől tanult. Nem várattak soká a szakmai sikerek sem: számtalan versenygyőzelme közül kiemelkedik 2008-ban a madridi Guerrero Alapítvány I. díja, valamint ugyanabban az évben a Placido Domingo nevével fémjelzett, Quebecben rendezett Operalia nemzetközi operaverseny III. díja. Énekesi sokoldalúságát az elmúlt évek sikeres szerepeiből összeállított válogatás is jól példázza, ízelítőként álljon itt néhány: Don Giovanni (címszerep), Almaviva (Figaro), Escamillo (Carmen), Germont (Traviata), Levickij (Borisz Godunov), Gianni Schicchi (címszerep).

        A 2011. június 28-án, Lisszabonban, a Palácio Foz-ban megtartott hangversenyen a két művész az elmúlt másfél évben EU-elnökséget betöltő országok — Belgium, Spanyolország és Magyarország — zenéjéből válogatták műsorukat. A belga-blokkban először César Franck Nocturne-je (1884) csendült fel, majd részlet hangzott el Mitch Leigh La Mancha lovagja című musicaljéből. Spanyolországot Moreno Torroba, Rodrigo és Soutullo y Vert egy-egy dala képviselte. Magyarország „tiszta forrásból” merítve búcsúzott a féléves elnökségtől. Először a Tiszán innen, Dunán túl című népdalt hallgatták meg az egybegyűltek Kodály feldolgozásában, majd a Bartók és Kodály által 1906-ban közösen kiadott Magyar népdalok énekhangra és zongorára című sorozatból négy magyar népdalfeldolgozás (Által mennék, Ha felülök, Elindultam szép hazámbul, Szánt a babám) zárta a koncertet. Szemerédi Károly jó háromnegyed órán keresztül egyenletesen magas színvonalon énekelt, művészete legjavát adva: bársonyos, öblös hangja betöltötte a hangversenytermet. A sokféle stílus kiváló lehetőséget adott számára arra, hogy minél több oldalról mutathassa meg kivételes adottságait. Erőteljes orgánuma egyáltalán nem volt harsány, sőt, hihetetlenül lágy és lírai tudott lenni, ha arra volt szüksége. Pilar Gallon érzékenyen, az énekest ihlető partnerként kísért, és nagy része volt abban, a magyar népdaloknál a szöveget természetesen nem értő közönség számára mégis felsejlett e dallamok hihetetlen szépsége, tisztasága, egyszerűsége. A vastaps elsősorban a művészeket illette, de ez alkalommal az egész magyar nemzetnek szóló elismerés is benne volt az ovációban.

Kovács Ilona