Ifjúsági hangverseny a dorogi zeneiskolában

 

Minden tekintetben a változatosság jellemezte azt a hangversenyt, amelyet az Alkotó Muzsikusok Társasága rendezett a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában.

 

A megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő összművészeti csoport, az AMT főként a zeneszerzőtagok műveit mutatta meg, de az irodalmárok is szóhoz jutottak egy-egy írásuk felolvasása által. Sőt a szereplőket és a felkészítő tanárokat egy olyan emléklappal  jutalmazták, amelyen a Társaság két képzőművészének rajza  látható.

 

Hogy is állt össze az ifjúsági hangverseny műsora?

 

Megkerestük a legvállalkozóbb kedvű tanár kollégákat és növendékeket. Ehhez igazodva az AMT zeneszerzőktől zongora-, hegedű-, furulya- és fuvola műveket és dalokat kértünk. A komponisták egyaránt adtak gyerekeknek és felnőtteknek írt alkotásokat.

 

Együtt muzsikált pl. Szánthó Lajos furulyaduójában tanár és tanítvány. Szerepelt a programban egészen egyszerű gyerekdarab (Rékai Iván: Öt könnyű zongoradarab), de virtuóz fuvolaverseny is: Gallai Attila: Concerto fuvolára (persze zongorakísérettel megoldva). Szóló hangszeres művel (Csepregi György: Diptichon szóló fuvolára) és kvartettel is találkozhattunk (Szendi Ágnes: Békakongresszus I. tétel , furulya, 2 fuvola, zongora). A dalokat a magánének tanárok szólaltatták meg (Szendi Ágnes- Hajdu Sándor: Az aknaszájnál, énekelt Orth Miklós, Rékai Iván: Három dal gyermekeknek, előadta Farkas Rose-Marie).

 

Jó volt hallgatni a klarinétművész-tanár, Gallai Attila fuvolatrióját, vagy a vonóshangszereket nagyon jól ismerő brácsaművész, Mérész Ignác hegedűduóit. Igazán a hangszerre illően és invenciózusan komponálták meg ezeket a pedagógiai műveket.

 

Ugyanez mondható el Hajdu Lóránt zongora-és zeneszerzéstanár zongoraműveiről: Tíz könnyű zongoradarab, Tizenöt kis előadási darab. Mindkét sorozatból válogatás hangzott el.

 

Szánthó Lajos zongoratanár egy új négykezessel lepte meg az előadókat, Szendi Ágnest és Málnai Józsefet. A kedélyes, vidám kompozíció a program végén hangzott el.

 

A zeneművek között üde színfoltot jelentettek Forgács Éva „Majosházi meséi” és Csepregi György humoros írása.

 

Május 12-én budapesti és vidéki tanár kollégák, növendékek, az iskola különböző tanszakainak képviselői találkoztak egymással.

 

Az AMT már többször volt a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola vendége – először 1996.február 19-én –; reméljük, hogy még sok érdekes, sikeres koncertet tarthatunk meg közösen.

 

Szendi Ágnes

  (A szerző a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola tanára)