DEÁK ÁGNES 85 ÉVES

 

 

Deák Ági néni 3 évig tanított engem a miskolci konziban.

 

Nagyon nagy szerencsém, hogy ebben – a későbbieket erősen meghatározó, amúgy is érzékeny – életszakaszban hozzá kerültem. Ági néninél a legmagasabb szintű zeneiség ösztönös és tudatos briliáns hangszeres technikával párosult,  amelyet ő – tudatosságának köszönhetően – át is tudott adni.

 

Türelme végtelennek tűnt, nekem – akiből hiányzik ez az értékes tulajdonság – ez jelentette óráin a legnagyobb kihívást...akarva-akaratlan alkalmazkodnom kellett. Évek múltán, Pallagi János, majd Végh Sándor tanársegédeként láttam csak be, mennyire nagyon fontos volt ez a rám kényszerített aprólékosság.

 

Mindemellett  nem csupán hegedűtanár volt ő számomra, hanem segítőtárs, barát, akivel minden kétséget, problémát meg lehetett vitatni – és ez így van mind a mai napig. Mindkettőnknek kívánom, hogy még sokáig folytathassuk eszmecseréinket...

 

Boldog születésnapot, Ági néni !

 

Iván Tímea

hegedűművész

                                                                         

***

Deák Ágnes hegedűművész-tanárt (Budapest, 1927. jan. 31.) A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Gábriel Ferenc és Rados Dezső voltak a mesterei. Tanított a a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és docensként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Miskolci Zeneiskolai Tanárképző Tagozatán. 1948 és 1965 között számos európai országban szerepelt és sikeresen vett részt nemzetközi zenei versenyeken is.