NÉMETHY ATTILA*

 

Zenetanárok XIV. Országos Zongoraversenye

Szekszárd

 

„Liszt jelenleg Szegzárdon múlat, (…) Szegzárd íly nevezetes művészi csoportosulat folytán nem sokára nevezetességé növi ki magát, és célpontja lesz az utazóknak.”

 

E lelkes szavakkal tudósította olvasóit 1870. szeptember 25.-én a Zenészeti Lapok tudósítója. Liszt Ferencet négy évtizednyi barátság fűzte Augusz Antalhoz és Tolna megye szép városához. Augusz Antalnak jelentős szerepe volt abban is, hogy 1873-ban a Zeneakadémia megszervezésére Liszt Ferencet kérjék fel. Amikor a báró meghalt Liszt így írt: „Augusz elvesztése a legfájdalmasabban érint. Az esztergomi mise első előadása óta – több mint húsz éve – lélekben egyek voltunk. S ugyancsak ő volt, aki elhatározásomban, hogy magamat Budapestre kötelezzem, különösen megerősített.”

 

Mi mindenre jó Liszt Ferenc, a nagy mágus! Miatta kezdtek versengeni a zongora gyárosok, hogy olyan hangszert tervezzenek, amely megfelel a kor leghíresebb zongoraművészének. Ő volt a „rádió elődje”, hiszen elődei és kortársai műveit átdolgozta zongorára, és percek alatt hírét vitte minden újdonságnak a világ számos városába. Ahogy Molnár Antal írta; „Minden sugár Hozzá érkezett és Tőle indult tovább!” Ugyanúgy figyelte Palestrina muzsikáját, mint ahogy lángpallosként előremutatott a XX. századba. Mindenre volt ereje, energiája, miközben egész életében csak adott, adakozott. Pénzt, tehetséget, figyelmet!

 

Idén országszerte, sőt világszerte megemlékeztek a nagy magyar zongoraművész-zeneszerző születésének 200. évfordulójáról. Méltó módon! Ezt tette Szekszárd városa is, amikor minden nehézség ellenére időt és pénzt nem kímélve megszervezte a több évtizedes múlttal rendelkező megmérettetést, a Zenetanárok Országos Zongoraversenyét. Oravecz György zongoraművész jóvoltából – még a verseny kezdete előtt – hangversenyeket hallhattak az érdeklődők. Azokban az időpontokban, amikor annak idején Liszt Ferenc játszott.

   

A nyitóhangversenyen ezúttal nem egy korábbi nyertes muzsikált, hanem a jövő egyik ifjú reménysége, tehetsége, a pécsi Balogh Ádám. Az alig 14 éves kisfiú ámulatba ejtette a közönséget. Csillagné Szántó Polixéna – Szekszárd Város Humán Bizottságának elnöke – kedves köszöntő szavai után Csötönyi László előadóművész versmondását és kedves műsorvezetését élvezhettük, majd Ádám zenélését. A kisfiú eddig Megyimóreczné Schmidt Ildikónál tanult, és most ősztől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előképző Tagozatának hallgatója. Szép műsorát, zavarba ejtően kedves egyéniségét és muzikalitását nagy tapssal jutalmazta a közönség, köztük a sorsolásra váró, másnap hangszerhez ülő zongoratanárok. Ádám fiatal kora ellenére olyan múltat tud maga mögött, ami ritkaság. Már játszott a Budapesti Fesztivál Zenekarral, Fischer Iván vezényletével, és most is egy csodálatos Mozart versenymű, a 488-as Köchel-jegyzékszámú Á-dúr zongoraverseny előadására készül, mivel Fischer Iván magával viszi Berlinbe szólistaként ottani két koncertjére. Eddigi versenygyőzelmeinek se szeri, se száma.

 

No, de térjünk rá a versenyre. Régi kedves barátok találkoztak idén is. Miután majd két évtizede figyelem a találkozó eseményeit a zsűri tagjaként, meg kell, hogy állapítsam, „túl régi jó barátok” randevúztak megint. Ez persze szép és jó, de sajnálatos, hogy nagyon kevés friss diplomás, fiatal tanár veszi magának a fáradságot, hogy felkészüljön, eljöjjön és kiüljön a pódiumra. Elsősorban azért lenne erre szükség, hogy önmagának megmutassa, mit tud, bizonyítsa, hogy a „diplomakoncert után is van élet!...” Fontos lenne a gyakorlás, az önképzés, az önmagunkba vetett hit ápolása. Így maradtak az „örökifjak”, köztük több olyan jó barát akik eddig szinte minden versenyen részt vettek. Egy zeneiskolai tanár manapság – mondjuk ki – méltatlan körülmények között, szerény anyagi megbecsülés mellett oktat. Viszonylag kevesen vannak azok, akik vállalják, hogy a napi munka mellett továbbképzik magukat, akik fontosnak tartják, hogy megőrizzék egykori álmukat - a zongorajáték művészetének ápolását.

 

A kevés résztvevő (13 versenyző) a verseny mindkét fordulójának anyagát eljátszotta. Mind a két alkalommal egy-egy Liszt művet is meg kellett szólaltatniuk. A verseny rendezői, szervezői – élükön Lányi Péter zongoraművésszel – idén is mindent megtettek azért, hogy a zongoraművész-tanárok jól érezzék magukat. Ez sikerült is! Tudják, a szekszárdi borok varázslatosak! A zsűri tagjainak (Baranyay László, Lantos István és a sorok írója, Némethy Attila) eszébe is jutott, hogy vajon Liszt Ferenc négy szekszárdi látogatása miért mindig úgy szüret idejére esett? Biztos véletlen!! A verseny után a résztvevők megkoszorúzták – ezúttal nemcsak Liszt Ferenc szobrát – hanem az időközben elhunyt Husek Rezső, a Cziffra-díjas zongoraművész a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola alapító igazgatója sírját is. Majd 40 éve álmodta meg Rudi bácsi ezt a versenyt, amely az egyetlen olyan fórum, ahol korhatár nélkül megmérettethetik magukat a zenét tanító, és művészetüket gondosan ápoló zongoraművész-tanárok. Amíg tehette – bőven nyolcvanadik életévén túl is – mindig jelen volt és figyelte az előadásokat. Idén már csak szelleme lehetett velünk…

 

Idén a fiatalság „győzött”. Két egyenértékű első díjat kapott a helyi színeket képviselő Grósz Zsuzsanna – a Színművészeti Egyetem oktatója – és Horváth Nikolett, aki Budapesten a Szabolcsi Bence Zeneiskola tanára. Második díjat a zsűri nem adott ki. Harmadik lett Rózsár Brigitta az esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Zene - és Művészeti Iskola tanára. A legszebben megszólaltatott Liszt-mű előadásáért különdíjban részesült Bartai Ariadne (Solti György Zeneiskola, Budapest XII.). További különdíjasok: Dombiné Kemény Erzsébet (SZTE JGYPK), Király Miklós (Aelia Sabina Zene-, Tánc- és Képzőművészeti AMI, Budapest III.) valamint Málnai József Erkel Ferenc Zeneiskola, Dorog.) A jó hangulatú zenélést a tapasztalatok kicserélése, kimerítő és részletes szakmai értékelés, valamint oldott beszélgetések követték – egy-egy koccintással fűszerezve. 

 

   A zsűri tagjai ilyen és hasonló borítójú jegyzetfüzeteket kaptak. De hát lehet ilyen mappába rosszakat írni a produkciókról? Persze, hogy nem! De nem is kellett, hiszen nagyon felkészült, lelkiismeretes tanárokat hallottunk muzsikálni.

 

 

 

  

   Manapság nem irigylésre méltó egy zenetanár helyzete. (Mikor volt az, és mikor lesz…? A kérdés költői). Ez a három nap igazi kikapcsolódás volt, hiszen mindig jó régi barátokkal találkozni, beszélgetni. Csak a zene volt a fontos, a nevetés.

 

Köszönet illeti ezért a támogatókat: a Balassi Intézetet, a Garay János Gimnáziumot, a Liszt Ferenc Társaságot, a Nemzeti Kulturális Alapot, valamint Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatát. Nem kevésbé a lelkes szervezőket: a Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza munkatársait, a  Garay Általános Iskola és AMI igazgatóját, a  Liszt Ferenc Zeneiskola vezetőjét, valamint minden munkatársukat, akik szintén tiszta szívvel segítették a munkát.

 

(További információ: http://www.garaysuli.hu/dokumentum/zene/zoz/fuzet.pdf)

 

          

 

 

 



*  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Ütőhangszerek Tanszéke + Előképző Tagozat művésztanára.