CSEHI ÁGOTA*

 

KADOSA – LISZT – BARTÓK MŰVÉSZETE A SZLOVÁKIAI LÉVÁN

 

A Kadosa Pál Zongoraverseny jubiláló 10. évfolyamáról

 

Léva városa és zenei élete 2011. november második hétvégéjén Kadosa Pál, Bartók Béla és Liszt Ferenc művészete, szelleme előtt tisztelgett. A Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága (SzMZT), a lévai Művészeti Alapiskola és a Reviczky Társulás szervezésében ugyanis november 11. és 12-én került megrendezésre Léván a Kadosa Pál Zongoraverseny jubiláló 10. évfolyama.

 

A SzMZT 1990-től működik a Szlovákiai Társadalmi  és Közművelődési Szövetség  - CSEMADOK keretében. A társaság célja és küldetése: többek között népszerűsíteni azon kiemelkedő magyar zenei személyiségek művészetét és zenei üzenetét, akik élete és alkotómunkássága Szlovákia egyes régióihoz, helységeihez  kötődött. E szándékkal jött létre a társaság egyik állandó jellegű rendezvénye, a Kadosa Pál Zongoraverseny. Kadosa Pál neve és alkotómunkássága Szlovákiában 1993-tól került meghatározó mértékben a köztudatba, amikor a SzMZT Kadosa születésének 90. és halálának 10. évfordulója alkalmából első alkalommal meghirdette a Kadosa Pál Zongoraversenyt.[1] A kétévente megrendezésre kerülő verseny színhelye Léva, Kadosa szülővárosa.[2]

 

A Kadosa Pál Zongoraversenynek ezidáig összesen tíz évfolyama valósult meg, melyek keretén belül a résztvevők Kadosán kívül további jelentős személyiségek szellemét is felidézték. Így lett meghirdetve három évfolyam Kadosa – Bartók  Zongoraversenyként: a 2. évfolyam 1995-ben Bartók Béla halálának 50. évfordulója tiszteletére, az ötödik évfolyam 2001-ben Bartók születésének 120. évfordulója alkalmából, a 7. évfolyam 2005-ben pedig halálának 60. évfordulója alkalmából. A Kadosa Pál Zongoraverseny 6. évfolyama 2003-ban Kadosa Pál születésének 100. és halálának 20. évfordulójának szellemében zajlott.[3] A  Kadosa Pál Zongoraverseny 8. évfolyama 2007-ben Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulóját idézte fel. Ebből az alkalomból a szervezők a hagyományos zongoraversenyt Kadosa – Kodály Zongoraversenyként hirdették meg.  A zongoraverseny eddigi utolsó 10. évfolyamára csupán pár napja került sor. Tekintettel arra, hogy a zenei világ ez évben ünnepli Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját és Bartók Béla születésének 130. évfordulóját, a verseny Kadosa Pál mellett Liszt és Bartók szellemét is felidézte. Ez azért is megalapozott, mert Bartók alkotótevékenysége mellett Liszt Ferenc életének és munkásságának egyes mozzanatai is szorosan kapcsolódnak Szlovákia zenei életéhez. Ezeket a vonatkozásokat felelevenítve hirdette meg a SzMZT 2011. november 11. és 12-én a verseny 10. évfolyamát a  Kadosa Pál Zongoraverseny – Hommage à Liszt & Bartók címmel.

 

A Kadosa Zongoraverseny 10. évfolyamát Mgr. Darina Tóthová, a lévai MAI igazgatónője nyitotta meg, majd Dr. Csehi Ágota a SzMZT tagja fogadta a vendégeket és a résztvevőket, aki Dr. Duka-Zólyomi Emese a SZMZT elnökének köszöntő szavait is tolmácsolta. Az ünnepi megnyitót az 1. és a 2. kategória versenye követte. A versenyzők felkészültségét, tehetségét és előadói képességeit szakmai zsűri értékelte. Magyarországot Ábrahám Mariann képviselte, aki egyben a zsűri elnöki posztját is betöltötte, továbbá Becht Erika, Esztó Zsuzsa és Kőrösiné Belák Erzsébet. A szlovákiai zongoraművészek és zongoratanárok táborának képviseletében Szilvia Csápová-Vizváry volt jelen. Az első két kategória eredményhirdetésére és díjkiosztójára még e nap sor került. Az eredményhirdetést Ábrahám Mariann zongoraművész, zongoratanár, a zsűri elnökének szakmai értékelése gazdagította, valamint Milica Kailingová, az EMCY Slovakia elnöknőjének rövid beszéde.

 

A Kadosa Zongoraverseny 10. évfolyama 2011. november 12.-én szombaton folytatódott a 3. és a 4. kategória résztvevőinek versenyével. A programot a negyedik kategória versenyének első köre indította, következett a harmadik kategória, ezt követően pedig a negyedik kategória döntője. A versenyzők idősebb korosztályai előadási, technikai és időtartam szempontjából egyaránt igényes repertoárral mutatkoztak be. A nyertesek a zsűri elnökétől Ábrahám Marianntól és a SzMZT képviselőjétől Csehi Ágotától vehették át a díjakat, továbbá a CSEMADOK Lévai TV és a Reviczky Társulás alelnöke Kiss Beáta, az EMCY Slovakia díját Milica Kailingová elnöknő, a Pátria Rádió díját pedig Lovász Attila igazgató adták át.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetést mindkét nap a záróhangverseny követte, amelyen az egyes kategóriák nyertesei mutatkoztak be nagy sikerrel egy-egy, a zsűri által kiválasztott zongoraművel. A díjkiosztó és a záróhangverseny ünnepi hangulatát Darina Tóthová, az iskola igazgatónőjének záró beszéde emelte, aki egyben a jubiláló 60 éves lévai Művészeti Alapiskoláról is ejtett néhány szót. Az alkalmat megragadva Kiss Beáta, a CSEMADOK OT alelnöke köszöntötte az igazgatónőt, valamint a jubiláló iskolát és egyben a Kadosa Pál Zongoraversenynek immár tízedik alkalommal otthont adó intézményt. A Kadosa Pál Zongoraverseny – Hommage à Liszt & Bartók jubiláló 10. évfolyamát Kiss Beáta zárta a CSEMADOK képviseletében, aki egyben ünnepélyesen meghirdette a Kadosa Pál Zongoraverseny 11. évfolyamát.

 

Kadosa Pál Zongoraversenynek a kezdetektől napjainkig, tehát 1993 – 2011 között Szlovákiában összesen tíz évfolyama valósult meg, kétévenként állandó periodicitással.  A versenyre összességében 335 növendék nevezett be, mindenekelőtt Szlovákia déli, délnyugati, részben keleti régióiból. A legtöbb versenyző Pozsonyból érkezett  (84), majd Komáromból (58) és a hazai iskolából Léváról (38). Kiemelkedő tény egyben, hogy e három város versenyzői a zongoraverseny mind a tíz évfolyamán részt vettek.

 

Az eddigi tapasztalatok és eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a Kadosa Pál Zongoraversenynek Szlovákiában fontos szakmai és társadalmi küldetése van. Kiemelendő mindenekelőtt a tehetséggondozó küldetése, vagyis feltérképezi és támogatja a hazai tehetségeket, emellett lehetőséget nyújt a hazai pedagógusok szakmai találkozására is. Tisztelettel, köszönettel és hálával tartozunk minden kedves versenyzőnek, pedagógusnak a kitartó munkájáért, a zsűri szakmai értékeléséért, a szervezők önfeláldozó munkájáért, a támogatók anyagi és erkölcsi segítségéért, a résztvevők, vendégek, zenekedvelők lelkes támogatásáért. Őszinte reményünket fejezzük ki, mely szerint a Kadosa Pál Zongoraverseny még sok sikeres évfolyamon hoz közelebb egymáshoz pedagógusokat, fiatal tehetségeket, amatőr zenekedvelőket és hivatásos zenészeket egyaránt, kamatoztatva mindezzel a zene határok nélküli szerepét és „internacionális“ küldetését. 

 

 

A Kadosa Pál Zongoraverseny – Hommage à Liszt & Bartók 10. évfolyamán Léván 2011. november 11. és 12.-én a következő versenyzők vehették át az egyes nyereményeket, díjakat és különdíjakat:

 

1. kategória:

A verseny abszolút győztese:        Nagy Szilárd (MAI Somorja, felkészítő tanára Mgr. art. Domsitz Erika)

I. helyezet:  Vontszemű Bettina (MAI Komárom, felkészítő tanára Mgr. Prágay Marianna)

Pavol Turza (Ruppeldt MAI Pozsony, felkészítő tanára Dana Rychlová)

II. helyezet:            Tereza Jaďuďová (MAI Ógyalla, felkészítő tanára Ladislav Vasily)

III. helyzet: Hana Forgáčová (MAI Léva, felkészítő tanára Mgr. art. Edita Boldová)

Különdíj R. Schumann művének előadásáért: Tereza Vagačová (Rajter MAI Pozsony, felkészítő tanára Gabriela Vagačová)

Az EMCY díja a legjobb dramaturgiáért: Nagy Szilárd (MAI Somorja, felkészítő tanára Mgr. art. Domsitz Erika)

A Pátria Rádió díja:            Nagy Szilárd (MAI Somorja,  felkészí  tanára  Mgr. art.

Domsitz Erika)

 

3. kategória

I. helyezet: nem lett kiosztva

II. helyezet:            Németh Ferenc (MAI Komárom, felkészítő tanára Vágó Gyöngyi ) Volarik Michal (Albrecht MAI Pozsony, felkészítő tanára Jana Lindtnerová)

III. helyezet:           Richard Jambrich (MAI Fülek, felkészítő tanára Tóth Ágnes)

A Reviczky Társulás díja:  Richard Jambrich (MAI Fülek, felkészítő tanára Tóth Ágnes)

A CSEMADOK díja:         Németh Ferenc (MAI Komárom, felkészítő tanára Vágó Gyöngyi)

 

4. kategória

I. helyezet:  Martin Dubovský (Albrecht MAI Pozsony, felkészítő tanára Mgr. art. Venceslava Ilievska)

II. helyezet:            Szedlák Péter (MAI Érsekújvár, felkészítő tanára Polena Erika)

III. helyezet: Bodon Lea (MAI Feled, felkészítő tanára Szitai Denisza)

Az EMCY díja a legjobb dramaturgiáért: Martin Dubovský (Albrecht MAI Pozsony, felkészítő tanára Mgr. art. Venceslava Ilievska)

 

 



*Zongoraművész, a nyitrai Konstantín Egyetem Zenei Tanszékének docense, PhD

[1] Kadosa Pál (1903 – 1983) zongoraművész, zenepedagógus, zeneszerző, az 1945 utáni magyar zeneélet egyik vezető személyisége 1903. szeptember 6-án született Léván. Itt nyolc évet töltött, majd nyolc évesen édesanyjával és öccsével a nagyszüleihez költözött Nagyszombatba, ahol magánúton tanult zongorázni. A Kadosa család 1918-ban költözött végleg Budapestre. E jelentős zenészegyéniség szellemét, akit többek között olyan nemzetközi hírű tanítványok fémjeleznek, mint Jandó Jenő, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Rados Ferenc mára szinte az egész világ ismer.

[2] A versenyen részt vehet minden tehetséges szlovákiai zongorista – diák vagy foglalkozásbeli – kivéve a konzervatórium és a zeneművészeti főiskola hallgatóit, valamint ezen iskolák végzett növendékeit. A zongoraverseny egy fordulóban zajlik. A résztvevők felső korhatára 25 év, az alsó korhatár 1999-től nincs megszabva.  A repertoár átfogja a zongorairodalom egyes stíluskorszakait - barokk, klasszika, romantika, 20. századi zene, továbbá a szlovák és a magyar zongorairodalmat, ill. kötelező Kadosa művet.

[3] A zongoraverseny ezen évfolyamát a Kadosa család két lánya Orbán Júlia és Szabó Márta is megtisztelte részvételével.