Herencsár Viktória*

Cimbalom Kongresszus Budapesten

 

A Cimbalom Világszövetség az alapszabályzatában meghatározott feladata szerint kétévente szervez kongresszusokat különböző országokban, melynek helyszínét a tagság dönti el. Mivel idén ünnepli a Világszövetség a 20. évfordulóját, a tagság döntése alapján az alapító országban, Magyarországon került megrendezésre a soros összejövetel 2011. október 5. és 8. között Budapesten, a 17. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A kongresszus célja a tagság találkozása, döntések hozatala a Szövetség működéséről, az országok delegációinak bemutatói hazájuk cimbalmos kultúrájából, ismeretek, információk cseréje és szerzése, a hangszer népszerűsítése. A tagság által a kongresszus idején tartott koncertek, előadások és az árusításokkal egybekötött kiállítások nyitottak a nagyközönség számára.

A 11. kongresszus fő témája a Szövetség 20 éves munkája eredményének bemutatása, a hangszer kultúrájának integrációja volt. Négy világrész 32 országából több mind ezer tagot mondhat magáénak a Cimbalom Világszövetség. Közülük 156-an jöttek el 20 országából erre a cimbalom számára fontos eseményre, hogy bemutassák hazájuk cimbalom kultúráját. Az országok a következők voltak: Anglia, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Burját Köztársaság (Orosz Föderáció), Csehország, Hollandia, Irán, Izrael, Japán, Kína, Magyarország, Moldávia, Németország, Svájc, Szlovákia, Szingapúr, Tajvan R.O.C., Törökország és Ukrajna. Többen nem tudtak eljönni vízum-, gazdasági problémák miatt, vagy elfoglaltságuk miatt. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy ilyen nagy létszámú cimbalom program Magyarországon eddig még nem volt. A négy napos eseményen előadások, bemutatók koncert formájában zajlottak, amit a hangszerkészítő mesterek és kottakiadók termékeinek kiállítása kísért. Valamennyi program nyitott volt a közönség számára, hiszen célunk a cimbalom kultúra népszerűsítése. Szomorú, hogy a magyar cimbalmosok közül csak kevesen jöttek el megtekinteni a programokat.

A magyar cimbalomkészítő mesterek viszont kitettek magukért. Két legjelentősebb hangszerkészítőnk, Kovács Balázs és Nagy Ákos mestermunkáit nem csak megcsodálhatta az érdeklődő, de a hangszerek az előadók rendelkezésére álltak a koncertbemutatókon végig a kongresszus idején, és bárki kipróbálhatta a hangszereket. Volt tanáruk, a már nyugdíjas Jancsó István, aki eljött az előadásokra, büszke lehet tanítványaira. Hangszerkészítő mesterek érkeztek még Csehországból és Ausztriából, akiknek munkái szintén a résztvevők rendelkezésére állt, illetve bárki játszhatott rajtuk.

A kottakiadók Ausztriából, Németországból és Magyarországról az európai cimbalmos zeneművek színes palettáját tárták elénk, melyhez még kapcsolódott a többi ország résztvevői által hozott kották, CD-k, DVD-k. Ilyen pazar mennyiségű cimbalmos kiadványt, mint, amit a kongresszuson láthattunk, egy magyarországi zeneműbolt sem tud felmutatni.

A kongresszusi programsorozat 5-én este fél hétkor kezdődött. A Művelődési Házba érkező vendégeket a RÁZENE fúvószenekar játéka fogadta. A kongresszusi információk kihirdetése után, 19 órakor került sor az ünnepi nyitó koncertre, melynek műsora, a szokásokhoz híven, a fogadó ország koncertbemutatójából állt. A magyar műsor összeállításában fontos volt, hogy valamennyi zenei műfaj képviseltesse magát, illetve újdonságokat közöljön a résztvevőknek és a hallgatóknak. Balassa Sándor erre az eseményre komponált Cimbalomverseny vonószenekarral c. kompozícióját, mely egyben ősbemutató is volt, Herencsár Viktória, a Cimbalom Világszövetség elnöke adta elő a Concerto Filharmónia közreműködésével, Balogh Lázár vezényletével.

A bemutató után Demlyén Krisztina és Tóth Andrea előadásában barokk duókat hallhattunk. Balogh Kálmán barátaival a jazz világába vezetett minket. Ezután Herencsár Viktória egy új elektronikus szerkezettel előadott művet mutatott be Martonosi György dobkíséretével, mely már előremutat a cimbalom pop-rock zene világába való beilleszkedésének lehetőségéhez. A Cimbaliband népzenei műsora elkápráztatta a hallgatóságot, mely után már csak a finálé következett, melyet a 17. kerület három általános iskolájának egyesített gyerekkara vezetett be. Bárdos Lajos „A szántói híres utca” c. magyar népdalfeldolgozásának előadása után a koncert valamennyi közreműködője együttesen adták elő ezt a cimbalomról szóló népszerű népdalt. A gyermekek énekéhez a közönség is csatlakozott. A nyitókoncertet megtisztelte Rákosmente Polgármestere, Riz Levente, aki köszöntötte a résztvevőket, valamint a külképviseletek képviselői. A fővédnök, Schmittné Makray Katalin, a magyar köztársasági elnök felesége személyesen nem tudott részt venni az eseményen, így köszöntőjét Herencsár Viktória, a Cimbalom Világszövetség elnöke olvasta fel.

A kongresszus következő napja, 6-án délelőtt a kiállítók bemutatásával kezdődött, melyeket előadások követtek. Kovács Balázs a magyar cimbalom készítését mutatta be, majd Kruza Richárd beszélt a szerda estén bemutatott elektronikus szerkezet fontosságáról. Szlovák résztvevőnk az egyetemen kultúr-menedzsment képzésben részesülők kultúrában és az előadó-művészetben betöltött szerepéről tartott előadást. Délután Mehdi Siadat iráni résztvevő a perzsa improvizációt szemléltette, Roya Bahrami, Amerikában élő iráni származású santur művész a fúziós zene perzsa- flamenco típusát mutatta be. Aysegül Kostak Toksoy török résztvevő a qanun játék technikáját ismertette. Az előadások után kezdődtek az országok bemutató koncertjei. Elsőként Anglia résztvevői játszottak tradicionális zenéket, saját kompozíciókat. Benjamin Dobson 14 éves tanuló játékából megismerhettük az angol hammered dulcimer oktatás irodalmát. Az angolok után a kínai résztvevők következtek. A résztvevők száma Kínából volt a legtöbb, és több városból érkeztek. A pekingi és xiameni csapat közös műsort állított össze, melyben bemutatkozott Peking két akadémiájának növendékei tanáraikkal és a Xiameni Egyetem Zenei Fakultás növendékei és tanárai, valamint a Xiameni Yangqin Szövetség tagjai. Műsorukon nem csak hagyományos és klasszikus kínai zenét hallhattunk, hanem európai zenét is. Az est további részében hallhattuk a Németországból érkező Con Fuoco együttes klasszikus zenei programját, az Ammentaler Saitenmusik bayor népzenei produkcióját. Törökország, Irán és Izrael bemutatóján népdalokat, népzenei improvizációkat hallhattunk. Az esti programot az Amerikai Egyesült Államokból érkező előadók zárták. Műsorukba country zene, ír, skót, texasi muzsika szólalt meg a hammered dulcimeren, és volt közöttük, aki a magyar típusú cimbalmon is játszott.

2011. október 7-én tartotta az ülését a Cimbalom Világszövetség, ahol beszámoltak az előző két év programjairól. Tisztújításon megszavazták az új elnök helyetteseket, és új tagokat választottak a vezetőségbe. Szavazat alapján döntöttek a következő kongresszus helyszínér, melyre 2013- kerül sor Tajvan fővárosában, Taipeiben. A délutáni előadást Yanki Ma Sze-yan tartotta a yangqin zene fejlődéséről Hong Kongban. A koncertbemutatókon a Moldovából, Kisinyovból érkezett diákok adtak nagysikerű előadást, mely Moldova cimbalom irodalmát és technikáját, az oktatás minőségét mutatta be. A Hollandiából érkező amatőr zenész románia cigányzenét játszott az ukrán résztvevő kíséretével. Nagy érdeklődést keltett a csehországi Vracov Zeneiskola tanárának és diákjainak koncertje, melyet a szlovákiai Besztercebányai Művészeti Akadémia Cimbalom Ensemble triója követett.  Hong Kong és Szingapúr bemutatkozó műsorában kínai népzenét és hongkongi és szingapúri klasszikus zenei kompozíciókat hallhatott a közönség. Ausztriából, Linzből érkezett a Hackbrettissimo csoport, akik a Linzi Bruckner Konzervatórium tanáraiból és hallgatóiból állt. A régi zenétől a legújabb modern zenékig hallhattunk tőlük kompozíciókat, népdalfeldolgozásokat, és öröm volt nézni a fiatalok játékát.


Óriási sikert aratott a Tajvanból érkező Butterfy Zither Stúdió produkciója, melyben tajvani hagyományos zenét és táncokat hallhattunk, láthattunk. Az estet befejező svájci koncerten hallhattunk appenzelli népzenét Johannes Fuchs előadásában, saját szerzeményeket ütős kísérettel Barbara Schirmer és Didine Stauffer közreműködésével.

A Hackbrett Jugendorchester Schweiz színes produkciója szintén példa volt arra, hogy a fiatalok érdeklődése egyre nő e hangszercsalád iránt. Október 8-án délelőtt nyitott programot tartottunk, melyen közösen zenéltünk, és aki közénk látogatott, kipróbálhatta a különböző cimbalomfajtákon való játékot. Délután a közös esti program főpróbájára került sor, és az esti koncerten valamennyi résztvevő fellépett. Ezen a koncerten emlékeztünk meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról, aki csodálója volt az általa „magyar zongorának” nevezett megújult instrumentumnak. A záró számban közösen zenéltük el a délelőtt megtanult „A szántói híres utca” c. magyar népdalt, melynek éneklésébe a 17. kerület három iskolájának egyesített gyerekkórusa és a közönség is bekapcsolódott. A kongresszus idején barátságok, ismeretségek szövődtek, és a szálláshelyen hajnalig tartó közös zenélés alkalmával megtanulhattuk a különböző nemzetek zenéjét, táncait, melyben a fiatal résztvevők vezető szerepet játszottak. Bár Magyarország cimbalmon tanuló fiataljairól is elmondhatnánk, hogy bekapcsolódnak ilyen programokba! Sajnos, egy magyar fiatal sem volt közöttük. Már annak is örülhettünk, hogy egyáltalán ellátogattak egy-két programra. Igaz, a média sem figyelt fel oly módon erre az unikumnak számító programra, mint, ahogy azt elvárhattuk volna. A helyi TV-t és médiát kivéve egyetlen TV csatorna sem mutatott érdeklődést az esemény iránt. Pedig nekik sem ártana, ha megismernék a cimbalom valódi történetét, irodalmát! Akkor talán nem közölnének fals információkat. Mindenesetre, akik részt vettek a kongresszuson, és akik vették a fáradságot, hogy ellátogassanak a programokra, felejthetetlen élményt és széleskörű információt kaptak a cimbalom világáról. Ilyen nagy volumenű program cimbalom tekintetében idáig még nem volt, és nagyon soká még nem is lesz. 

A kongresszus támogatói voltak:

Budapest Rákosmente Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Zeneakadémia Alapítvány, Artisjus Zenei Alapítvány, Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Budapest XVII. ker. Kacsó Péter keramikus művész

 

 



* Cimbalomművész-tanár, a Cimbalom Világszövetség elnöke, Pekingi Kínai Zeneakadémia
vendégprofesszora.