75 ÉVE SZÜLETETT DELLEY JÓZSEF ZONGORAMŰVÉSZ-TANÁR

 

(Szirmabesenyő, 1937. márc. 31.  - Szeged, 2006. III. 22.)

 

Család: Delley József kántor-tanító, Bodor Margit htb. Ht.: Halama Piroska főiskolai docens. Gy.: Piroska, Zita.
Tanulmányok: Ált. isk. Eger, Dobó István Gimn., 1951-55, közben az Állami Zeneiskola tanulója. Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola, 1955-57, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, Bp., 1957-62.
Munkahelyek: 1962-től a Szegedi Konzervatórium tanára. Szóló-, kétzongorás-, kamarahangversenyeken lép fel zongora, csembaló, orgona közreműködésével. Nevesebb tanítványai: Gyimesi László, Kerek Ferenc, Lucz Ilona.
Fontosabb kitüntetések: Az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, Szocialista Kultúráért, "Szegedért Érdem-érem".
Hobbik: kirándulás, kertészkedés.

 „A nagy generáció tagjaként Berdál Valéria, Sinkó György, Vántus István, Várnagy Lajos és Bódás Péter mellett meghatározó egyénisége volt több mint négy évtizeden keresztül a szegedi zenekultúrának. Nagyon sokat kaptunk Tőle mi is, egykori és jelenlegi kollegák és tanítványok.

 
 Eredményes, önmagát állandóan művelő tanár volt, aki számos tanítványát indította el a zongoraművészi és tanári pályán. Széleskörű szakmai tájékozottsága, igényessége, példaértékű tulajdonságokkal társult. Őszinte, szerény, becsületes ember volt, akinek hivatástudata tiszteletet váltott ki muzsikustársaiból. A diplomahangversenyek és a vizsgák után megfogalmazott alapos, átgondolt, de mindenkor a szeretet erejével elmondott kritikája mindig tanulságos volt, és már csak ezért is hiányozni fog mindannyiunknak.

 

Veszteségünk pótolhatatlan, mert nemcsak egy nagytapasztalatú muzsikustól, hanem egy igaz embertől is el kell búcsúznunk. Gyakran meséltél nekünk mestereidről, Kertész Lajos, Solymos Péter, Hernádi Lajos professzorokról, a tőlük kapott inspirációkról. 

 
 A Zeneakadémia elvégzése után Szeged és az ország különböző hangversenytermein kívül sikerrel szerepeltél Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Ausztria és Japán különböző városaiban.  A Magyar Rádió és az Országos Filharmónia által szervezett koncerteken játszottál a társhangszereken is, így csembalón és orgonán


 Oktatói és művészi munkád több alkalommal került elismerésre. Így az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, a Vaszy Viktor Emlékérem, a Kardos Pál Emlékérem után 2005-ben, a Magyar Kultúra Napján a Kölcsey Emlékplakettet is átvehetted. Szeged város elismeréseként, amely város zenekultúrájáért oly sokat fáradoztál, elévülhetetlen eredménnyel.”

 

(Kerek Ferenc, Parlando - 2006/3. - részlet)