IV. Országos Zeneiskolai Csembalóverseny

 

 

2012. március 9-én került sor a Rácz Aladár Zeneiskolában a IV. Országos Zeneiskolai Csembalóverseny megrendezésére. Zsűritagként és a csembaló népszerűsítéséért sokat harcoló tanárként nagy öröm számomra, hogy minden verseny hoz minőségi és mennyiségi fejlődés, pedig még mindig igen kevés zeneiskola indít csembaló-szakot. Talán a hangszer beszerzésének, karbantartásának nehézségei nyomnak többet a latban, mint nyilvánvaló előnyei: a finom, különleges hangzás, a stílusérzék kifejlődése, csiszoltsága, a korok-szerzők sokszínű világával való találkozás szépségei? (Ne felejtsük: immár nem csak régi zenéről beszélhetünk, a csembalónak gazdag és színvonalas modern irodalma is van!) Mindenesetre itt bíztatok minden igazgatót, érdemes egy igényes, jó csembalót vásárolni (az NDK-s Lindholmokat felejtsük el… bár egyes kollégák még ezeken is csodákra képesek!), egy fiatal csembalótanárt szerződtetni, és zongoristáknak alternatívaként megadni a lehetőséget a csembalózásra, meg a nagy-nagy örömet és igazi felfedezéseket nyújtó kamarázásra.

 

Három korcsoportban, két kategóriában (szóló és kamarazene) indultak a fiatal versenyzők, játékukat arany-ezüst-bronz fokozatokkal minősítettük. Szinte mindegyikük pozitív, bíztató képet mutatott: érzékeny billentés, differenciált formálás a különböző stílusokban, muzikalitás, kulturált színpadi viselkedés. Eltérések talán csak az előadói képességek és az érett zenei elképzelések terén voltak.

 

Az I. korcsoportban arany minősítést kapott Bérczi Péter (Szegedi Király-König Péter Zeneiskola AMI, tanára: Iglódi Éva), ezüstre értékeltük Ható Szilárd (XVI. ker. Rácz Aladár Zeneiskola AMI, tanára: Fehér Nóra), és Pardavi András (Pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola AMI, tanára: Okabe Atsuko) játékát.

 

A II. korcsoportban kiemelkedően muzikális és előadóilag is nagyformátumú versenyzőt hallottunk Szedmák Eszter személyében, ő arany minősítést kapott (Budakalászi Kós Károly ÁMK Művészeti Iskola AMI, tanára: Csizmadia Angelika); ezüst fokozatot szerzett Győri Zsófia (Szentendrei Vujicsics Tihamér AMI, tanára: Csizmadia Angelika), bronzot pedig Sípos Kinga (Szegedi Király-König Péter Zeneiskola AMI, tanára: Iglódi Éva)

 

A III. korcsoportban Arleitner Flóra ezüstminősítést érdemelt ki (Szentendrei Vujicsics Tihamér AMI, tanára: Csizmadia Angelika), Lévay Evelyn (Szegedi Király-König Péter zeneiskola AMI) játékát pedig bronz-fokozatra értékeltük.

 

A Kamarazene kategória két csoportja egyaránt ezüstminősítést kapott: Telek Sára /fuvola/ és Lévay Evelyn /csembaló/ (Szegedi Király-König Péter Zeneiskola AMI, tanáruk: Valóczki Éva és Iglódi Éva) valamint Páljános Anna /fuvola/ és Győri Zsófia /csembaló/ (Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola AMI, tanáruk: Kovács Zsuzsanna és Csizmadia Angelika).

 

Az ifjú versenyzők és tanáraik pénzjutalmakat, könyveket, kottákat, utalványokat, cd-ket kaptak több szervezet felajánlásaként. Az eredményhirdetést megelőzően rövid gálaműsorral szerepelt Móri Beáta cimbalomművész, Fehér Nóra, a zeneiskola fiatal tanára csembalón és jómagam.

 

A házigazda Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója és tanárai remek szervezőmunkát végeztek, a versenyzők, tanáraik és a zsűri tagjai is elkényeztetett vendégnek érezhették magukat. Hangulatos, szép nap volt: Bach, Couperin, Bartók és a többi nagymester művei, egy gyönyörű francia koncert-csembaló látványa és zengése, kedves, lelkes gyerekarcok, igényesen, áldozatosan munkálkodó tanárok emberi-szakmai eszmecseréi, harmonikus együttléte – ezek az emlékek maradtak bennem, és optimistán várom a következő találkozást.

 

Horváth Anikó

DLA csembalóművész, a Zeneakadémia tanára