Szerzői est

 

Karai József Erkel FERENC-díjas zeneszerző

 

tiszteletére

 

 

Nagysikerű szerzői estre került sor Vácott a zeneiskola hangversenytermében 2012. április 12-én Karai József  Erkel-díjas zeneszerző tiszteletére, melynek apropóját dupla jubileum adta. Karai József ebben az évben ünnepli 85-ik születésnapját, valamint a műveit bemutató estek sorában ez volt a 40-ik.

 

A kórus- és hangszeres műveiből összeállított program nagy sikert aratott a termet teljesen megtöltő közönség körében, ünnepelve a jelen lévő Mestert.

 

A nyitó és a záró két énekkar méltó kerete volt a köztük elhangzó hangszeres műveknek. A műsorban még felléptek a váci Bartók Béla Zeneiskola és a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai és növendékei.

 

A KÓTA Arany Fokozatú Minősítésével rendelkező váchartyáni Canzonetta Nőikar nyitotta a műsort egy kicsit még emlékezve a télre és a karácsonyra – Az angyal énekel és A madarak éneke című művekkel Farkas Pál alapító karnagy irányításával. Rácz Éva énekművész szólója és Vidi Andrea zongoraművész kísérése még emelte az amúgy is nagyon szépen éneklő kórus előadását.

 

A hangszeres művek sorát a fuvolára és zongorára írt Hó-variációk nyitotta meg. A mű anyagát egy kis olasz népdal adta, a La Néve.

 

Líbor Dóra fuvola játékában megelevenedtek a hó arcai. A csendes hószállingózástól a sűrű, szeles hóesésen át a hóviharig. Egy misztikus éjszaka hangulatát felváltotta a játék, a sport a szikrázó fehérségben. Benyus Sándor zongorakíséretével méltó partner volt.

Az Este című mű – mely oboán szólalt meg – egy este zenei megfogalmazása a szürkülettől a teljes, mindent elnyelő sötétségig. Előadója a zeneiskola növendéke Bozi Benjamin gyönyörűen tolmácsolta a szerző elképzelését ezen az igen kényes hangszeren.

 

Karai József szívesen használja a könnyebb műfajokat igényes megformálásban. Így született a Kis jazz-muzsika. Hámori Eszter zongoraművész, a zeneiskola tanára előadásában fergeteges sikert aratott.

 

A következő mű, melynek címe Mulatós, négy magyar népdal feldolgozása hegedűre és zongorára. Egy boros vitával indul, melyet egy szerelmi dal követ, majd két táncos vidám dal fokozza a mulatás hangulatát. Előadója a zeneiskola ifjú növendéke Szinak Bence volt. Zongorán Jámborné Skripeczky Mariann zeneiskolai tanár kísérte.

 

A zeneiskola másik fiatal tehetsége Pellet Sebestyén a „14 kis zongoradarab” című sorozatból a Regtime-ot játszotta, mely a Kis jazz-muzsika rokona. A remek előadás, a sok szinkópával és ritmikai játékkal tűzdelt mű a korai jazz világát idézte.

 

A hangszeres művek sorát egy fafúvós trió követte. Egy beszédes, csevegő előjáték és egy sodró gyors rész párosítása az Előjáték és tánc. Líbor Dóra (fuvola), Strell Ildikó (oboa, a zeneiskola tanárai) és Jakab Zsófia (klarinét,a zeneművészeti szakközépiskola növendéke) gyönyörű együttmuzsikálása méltó előadása volt a darabnak.

 

Különleges és látványos élményt nyújtott A világegyetem hangjai című ütőhangszerekre komponált mű. Ábrányi Tibor, Fazekas László és ifj. Fazekas László (a zeneiskola tanárai) az ütőhangszerek arzenálját vonultatta fel, melyek megszólaltatásával valóban a világegyetem történéseinek, robbanásainak, ütközéseinek, mozgásainak képzelt hangjait hallhattuk. A szerző ezekkel a szavakkal jellemezte az előadást: „ A három művész varázsolt.”

 

Ezt követte, egy Ősbemutató. A nagysikerű Estéli nótázás című kórusmű átiratát hallottuk a váci Bartók Béla Zeneiskola Fuvola Együttese előadásában. A szerző az együttes vezetője, Ferenczi Anikó kérésére írta át, melynek új címet is adott: Kamarazene csángó dallamokra. Piccolón, fuvolákon és alt fuvolán zongorakísérettel megszólaló mű méltó társa az eredeti kórusműnek. Külön dicséret illeti a 14 főből álló együttes összehangolt, tiszta játékát és a zongorakísérő, Vidi Andrea bravúros kísérését. A közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta az előadást.

 

A hangversenyt a „Hangversenykórus” minősítéssel rendelkező váci Serenus Kórus műsora zárta.  Az énekkar alapítója és jelenlegi karnagya Brusznyai Margit vezetésével először  A  fű a folyó te meg én című, lírai ám belső feszültségeket keltő  kórusmű hangzott el, mely Garai Gábor versére íródott.  Ezt követte a Székelyföldi szerelmi dalok, melynek feldolgozása nem szorul magyarázatra, előadása viszont felemelő érzést nyújtott. A befejező szám, az Áradj zene!  talán a hangverseny mottója is lehetett volna. Összefoglalta mindazt, amit hallottunk, és amit a szerző és a szövegíró (Dr. Vargha Károly) gondoltak a zenéről.

 

A közönség lelkes tapssal köszöntötte Karai tanár urat, aki meghatottan és elismerő szavakkal gratulált a hangversenyen közreműködőknek, ezzel is emelve a rendezvény ünnepélyességét.

 

Köszönet illeti a zeneiskola igazgatóját, Farkas Pált, aki helyet adott a hangversenynek, és mindazon fellépő művészeket, akik magas színvonalú előadásukkal emelték az ünnep fényét.

 

Ferenczi Anikó

fuvolatanár, a hangverseny szervezője