A 90 ÉVES PALLAGI JÁNOS KÖSZÖNTÉSE*

 

Drága Jancsi bácsi!

Nagyon sok szeretettel köszöntelek a Hubay Jenő Társaság nevében 90. születésnapodon. Ahogy felnézek az égre, a felhők szélén ülve mintha névadó mesterünket, Hubay Jenőt látnám mosolyogni, hiszen zenei unokája áll itt előttünk, akinek szemüvege mögül most is egy csillogó, okos szempár pásztázza körbe a termet, és fedezi fel örömmel volt tanítványait, rég nem látott kollegáit, barátait.

A világhírű magyar hegedűiskola két reprezentáns személyiségénél, Zipernovszki Máriánál és Zathureczky Edénél végezted tanulmányaidat, és így szerezted meg hegedűművészi diplomádat a budapesti Zeneakadémián. Abban az időben, közvetlenül a háború után minden végzősnek kötelezően vidékre kellett menni dolgozni, s ahogyan az én drága, szeretett mesteremet, Bodonyi Istvánt Debrecenbe, úgy Téged Győrbe irányított a sors, itt, ebben a városban lettél a Zeneművészeti Szakiskola tanára. Később, a hatvanas évek elején hívtak Budapestre, ahol a Ferencsik János vezette Állami Hangversenyzenekar koncertmestere lettél. Ezt a pozíciót 22 éven keresztül töltötted be, és rengeteg felejthetetlen hangversenyen voltál együttesed irányítója, első embere. Hamarosan a budapesti Zeneművészeti Főiskola tanára is lettél, s tanítottad növendékeidet rendkívüli alapossággal és aprólékossággal, semmit sem a véletlenre bízva. Tanítványaid, kollegáid ma is nosztalgiával emlegetik fanyar humorodat, amellyel derűt csempésztél a hegedűórák, vagy vizsgaértékelések hangulatába.

Drága Jancsi bácsi! Köszöntésemből sugárzik a szeretet, nem csak feléd, hanem generációd itt jelen levő más tanáregyéniségei felé is. Zenei nevelésetek, emberi tartásotok, személyes példamutatásotok generációk sorát segítette hosszú ideig ezen a gyönyörű pályán maradni, s ezt ezúton is hadd köszönjem meg mindannyiunk nevében.

Beszédemet csakúgy, mint a 85-ik születésnapodon azzal a kívánsággal zárom:

bis Hundertzwanzig

Szecsődi Ferenc

a Hubay Jenő Társaság elnöke

 

                                                                                             



* Elhangzott Pallagi János 90. születésnapján a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2012. október 6-án.