HAGYOMÁNYOK – FÓT – TOVÁBBKÉPZÉS

 

 

Ha Varró Margit Alapítvány, akkor Fót, ha országos továbbképzés, akkor ismét Fót, ha hagyományok, újra csak Fót az, ami eszünkben jut e fogalmak kapcsán.

Hosszú évek óta fogad Fót szerető gondoskodással és odafigyeléssel minket, zenetanárokat, zongoratanárokat október elején, két napon keresztül akkreditált zenei továbbképzésre.

 

A Varró Margit Alapítvány rendezésében, Horváth István tanár úr és Pusztai Nóra tanárnő áldozatos munkája révén idén ősszel is részesei lehettünk a szakmai szeretettel és gondossággal megszervezett továbbképzésnek, 2012. október 5-6-án. Ezúttal a fóti Református Egyházközség gyülekezeti terme adott otthont a programoknak, meghitt, hangulatos helyszínével.

 

Dr. Domoszlai Erzsébet zongoratanár bemutató tanításával indult a péntek délelőtt.

 

A két apró növendékkel bemutatott első tíz óra egyik lehetséges didaktikai és metodikai változatát tekinthettük meg. Azt az utat, melyen speciális módszerével indítja útjára növendékeit hosszú idő óta. A kiváló pedagógus több mint ötven növendéke került zenei pályára az elmúlt évtizedekben.

 

A hangulatos Botos étteremben elköltött munkaebéd után Faddi Sarolta tanárnő tartott előadást a stílus és kottakép ismeretéről, majd játszottak növendékei, akik pályára készülnek.

 

Ötórai kezdettel növendék hangversenyt hallhattunk, a nap befejezéseként.

 

Másnap délelőtt Földes Imre egyetemi tanár előadását hallhattuk, láthattuk, az általa megszokott színes, izgalmas, lelkes, lendületes, mindenre kiterjedő, mélységében aprólékos részletességgel, a barokk zene és a hozzá kapcsolódó művészeti ágak elemzéséről.

 

Ebéd után Szilasi Alex művész-tanár bemutató tanítása következett, ahol különböző generációk tanításával foglalkozott.

 

A tanár úr magas szintű tudásával, kellemes hangulatban, baráti hangvétellel, közvetlen stílusban vezette a délutáni bemutató tanítást.

 

Ebben a két napban ismét bebizonyosodott, hogy a nagy számban megjelenő zongoratanárok számára mennyire fontos a megújulás, az újra és újra frissen megfogalmazott zenei, didaktikai, metodikai témák átgondolása, feldolgozása, átértékelése. A továbbképzés ismét változatos, sokrétű, minden igényt kielégítő témaköröket biztosított.

 

Köszönet a szervezőknek, köszönet az előadóknak és szereplőknek, a jövő évi találkozás reményében.

 

 

Balázsné Szatmári Éva

igazgatóhelyettes, zongora tanszakvezető, a VMA kuratóriumi tagja