KÁTÉ ISTVÁN 80 ÉVES*

 

 

Drága Pista Bátyám!

 

     Közel négy évtizede ismertük meg egymást, amikor egy szerencsés véletlen folytán mint ifjú zeneakadémista a Veszprémi Kamarazenekar bulgáriai turnéján játszhattam együttesedben. Fénykorodat élted, tátott szájjal bámultunk és hallgattuk, ahogyan Kabalevszkij Hegedűversenyét tökéletes technikai felkészültséggel, zeneiséggel szabtad remekbe.

 

Akkor még nem tudtam, hogy Szegeden születtél, muzsikus családotokból egyedül Te lettél klasszikus zenész. Kivételes tehetségedre hamar felfigyeltek, mutattad a levelet, amelyet Zathureczky Ede írt szüleidnek, hogy tanítványává fogadna, ez azonban a háború utáni szegénység és nélkülözés miatt nem jöhetett létre.

 

Így aztán Szegeden Várnagy Lajos lett a mestered, aki Zsolt Nándortól és Waldbauer Imrétől a világhírű Hubay hegedűiskola tanítási módszereit kapta örökül, s ezt adta neked tovább. Mint mondtad: „végtelenül hálás lehetek Várnagy tanár úrnak, mert mint kis surbankó (ezt a szót Tőled hallottam először!) állandóan csodálhattam az órákon hegedülését, mindent meg tudott a hangszeren mutatni.”

 

Diplomád megszerzése után központilag Veszprémbe irányítottak, itt telepedtél le és ehhez a városhoz lettél hű mindmáig. Hihetetlen aktivitással tanítottál zeneiskolában, később a zeneművészeti szakközépiskolában, a városi Szimfonikus Zenekar koncertmestere, szólistája voltál, feleségeddel kamarazenei csoportot hoztatok létre. Ott voltál a Lovassy Ifjúsági Zenekar megalapításánál, később saját növendékeidből jött létre a nemzetközi hírnevű Mendelssohn Kamarazenekar, akik Kováts Péter vezetésével idehaza és külföldön is sikert sikerre halmoznak. Mellesleg igazgató is voltál majd 30 évig, nem is tudom hogyan fért idődbe ennyiféle tevékenység.

 

Nem voltál soha „SZTÁRTANÁR”, abban az értelemben, hogy összevadásztad volna a környék legtehetségesebb növendékeit, akikkel aztán versenyeken lehet villogni, a csak az első helyezés lehet a kizárólagos cél. Tőled az ilyen mentalitás annyira idegen, hiszen igazi született pedagógusként mindig a gyerekek érdekét tartottad szem előtt. Nehéz lenne felsorolni kiváló tanítványaidat, akik nemcsak szakmailag, hanem emberileg is méltó folytatói sikeres pályádnak. Személyes példamutatásod, megszállottságod, művészi alázatod predesztinál az ISKOLATEREMTŐ TANÁR címre. Egy seregnyi kitüntetéssel rendelkezel, de ennél sokkal többre tartod hálás tanítványaid szeretetét, ragaszkodását.

 

75. születésnapodon meglepetésként Veszprém városa, volt iskoláid, növendékeid összefogásaként jelent meg nyomtatásban hegedűdarabjaid gyűjteménye. Ezekből a gyöngyszemekből ma este 8 művet szólaltatunk meg tanítványaimmal. Sajnos ünnepi hangversenyünkön nem tudsz jelen lenni, de innen a távolból a Hubay Jenő Társaság és Zeneművészeti Karunk nevében kívánunk boldog születésnapot.

 

Az Isten áldjon meg mindkét kezével!

 

Szecsődi Ferenc

a Hubay Jenő Társaság elnöke

* Elhangzott a Ranolder-díjas veszprémi hegedűművész-zenetanár, a Csermák Antal Zeneiskola nyugalmazott igazgatója és zeneszerző 80. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Liszt Ferenc Kamaratermében 2012. október 30-án.

Az űrlap alja