Beszámoló az 5. Hang Világkonferenciáról

 

Nagy nemzetközi tudományos esemény helyszíne volt október 27 és 31 között az ősi Nílus-parti egyiptomi város, Luxor. A 2004-es Isztambul-i 4. világkonferencia után, a Királyok völgyében (Voice in the Valley of the Kings) gyűltek össze 5. alkalommal a világ minden részéről a hangképző szervek gyógyításával, kutatásával, vizsgálatával, a hangképzés oktatásával, fejlesztésével foglalkozó tudósok, tanárok. A jeles eseményt M. Nasser Kotby Kairó-i fül-orr gégész professzor szervezte. Az értekezletnek a Piramisa és a Sonesta St. George hotel adott otthont. Tudományos előadások hangzottak el a hangképző szervek műtéti gyógyításáról (polyp, csomó, izombénulás), a legújabb kezelő, vizsgáló eszközökről. Hangjukat hívatás-szerűen használók (tanárok, énekesek) szervi bántalmairól, sikeres gyógyító hangképzési módokról, különleges hangadások jellemzőiről (perzsa, indiai, kínai), a könnyűzenei műfajok igényelte hanghatások gyakorlásának, képzésének hangadó szerveket nem károsító lehetőségeiről stb. A gazdag tudományos kínálat előadói a világ minden részéről érkeztek, Brazíliától Kínáig. Néhány kiemelkedő nemzetközi hírű előadó: Nasser Kotby, Philippe Dejonckere, Mara Behlau, Johan Sundberg, Dirk Mürbe, Van Lierde, Berit Schneider-Stickler, Anna Jerumus-Lewandowska, Tadeus Nawka, Kristel Kalling…a teljesség igénye nélkül.

 

A tudományos programot kulturális események egészítették ki. Szerveztek látogatást a Karnak, a Deer El Bahary, a Habu és Ramesseum templomokhoz, a Királyok Völgyébe, a Luxor-i múzeumba. Opera gálát rendeztek a Luxor-i Ahmon templom előterében és hajnali léghajós utazást a napfelkelte megtekintésére.

 

Jelen beszámoló szerzője az SZTE Neveléstudományi Intézetének, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének, és az OTKA támogatásának köszönhetően részt vehettem ezen a konferencián. Előadásomban két különböző hangképzési gyakorlat az énekhang felhangjaira gyakorolt hatását vetettem össze, valamint gyakorló operaénekesként közreműködtem az Ahmon (Luxor) templom előtti téren rendezett operagálán a Kairói opera sztárjaival (Mona Rafla - szoprán, Reda El Wakilbaszbariton és David Hales – zongora). Előadásomban elsőként hangzott el egyiptomi földön Kodály Zoltán Háry Jánosából Marci bácsi bordala, és a hely szellemét idéző Sarastro ária (Mozart – Varázsfuvola, Isis és Osiris).

 

Ezen jeles tudományos eseményen egyedüli magyarként vettem részt. Értesüléseim szerint korábban Hacki Tamás (füttyművész és orvosprofesszor, Regensburg) képviselte hazánkat. Remélhetőleg a későbbiekben népszerűbbé válik majd ez a konferencia nálunk is.

 

Altorjay Tamás,

a Szegedi N. Színház operaénekese,

magánénektanár és az  SZTE Neveléstudományi Intézet PHD hallgatója