BÚCSÚ VÍGH MAGDOLNÁTÓL*

 

 

Drága Magikám, kolléganőnk, barátunk!

 

Búcsúzni jöttünk, kollégák, diákok, közvetlen munkatársak, tanítványok, barátok és mindazok nevében, akik ismertek, tiszteltek és szerettek.

 

Hatalmas űrt hagytál magad után! Azt mondják: minden ember pótolható, de nélküled az iskolánk, az a kis közösség, melyet szinte az otthonunknak is tekintünk, nélküled már nem lesz ugyanaz.

 

Hiányozni fog a vidámságod, kedvességed, optimista életfelfogásod.

Nem halljuk majd a folyósokon a nevetésed, melyből mindenki tudta, hogy megérkeztél, ott vagy és teszed a dolgod. Nem mondod nekünk többet: „Ugyan már fiam! Ne törődj vele!!” De mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ezek a könnyed felkiáltásaid fülünkben csengenek még sokáig – nem feledjük!!

Humoros megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal 33 éven keresztül segítettél nekünk átvészelni a kritikus pillanatokat – köszönet érte!

 

Jó érzés volt betérni Hozzád, a tantermedbe, mert bármilyen szomorúan mentünk is, Tőled mindig, mindenki vidáman távozott. Mert Te ilyen voltál…

Te nem vagy pótolható!

 

1979 szeptemberében, a pécsi Zeneművészeti Főiskola befejezése után jöttél vissza Bajára, egykori iskoládba, a Liszt Ferenc zeneiskolába, – mint magánének-szolfézs-karvezetés szakos tanár – hogy fiatalos lendülettel, kiművelt énekhanggal, magas fokú muzikalitással énekelj és énekelni taníts! Növendékek, a színpadi fellépések, koncertek, az iskola, de leginkább a muzsikavolt az életed. Mindazon erények birtokosa voltál, – becsületes, alkalmazkodó, szorgalmas, kitartó, tudatos, lelkiismeretes, igényes – melyek Téged kiváló pedagógussá tettek. Önfeledt kisugárzásodnak köszönhetően örömet, művészi élményt, a zenével szembeni alázatot tudtad nyújtani növendékeidnek.

 

Mindig sok tanítványod volt, jöttek, mert tudták, Tőled csak szépet, a muzsika iránti szeretetet, az éneklés örömét kaphatják. Rajongásig szerettek növendékeid! Jó néhány tanítványt készítettél zenei pályára és ők még évekig visszajártak Hozzád, az otthonodba, hálásan, általad újra feltöltődni, legtöbbször a hétvégéket, a pihenésedet is feláldozva. Ám ez részedről nem volt áldozat, tetted ezt önzetlenül és a növendékek iránti végtelen szeretetből.

 

Emlékszem, a Kodály Zoltánné Sándor Emma énekverseny és a Vígh László szolfézs és népdaléneklési verseny elindításakor, milyen lendülettel és örömmel láttál neki a szervezésnek és a növendékek felkészítésének. Szolfézs, zeneelmélet, összhangzattan-tudásodat, oly türelemmel, érthetően tudtad átadni, megértetni, hogy még a legnehezebb elméleti anyag is egyszerűnek tűnt.

 

Vidáman, jó hangulatban készültél egy-egy koncertre, hangszeres kollégáiddal egyenrangú félként tudtál együtt dolgozni, muzsikálni. A Liszt-kórusos évek talán a legszebb emlékeink közé tartoznak. Szüleiddel együtt nagyon nagy szereped volt a kórus sikereiben. Szólistaként és szólamvezetőként vettél részt ebben a szép munkában már főiskolásként is. A hazai és külföldi szerepléseket, szuggesztív szólista produkcióid tették még értékesebbé.

 

Őszinte, gyermeki tisztalelkű barátunk és kollégánk voltál és maradsz!

Megőrizzük vidám kacagásod, szárnyaló énekhangod emlékét.

Szerető, mindenkit befogadó tiszta lelked, példakép marad számunkra!!

 

Nyugodj békében!!

 

Tuzson Ágnes

 



* Tuzson Ágnes (a bajai Liszt Ferenc AMI igazgató helyettese) szavai az 56 éves korában elhunyt Vígh Magdolna magánének-művésztanár temetésén hangzottak el a bajai Városi Köztemetőben 2012. augusztus 17-én.