Elhunyt Déry Gabriella

 

 

Melis Györggyel

 

 

Életének 85. évében 2014. március 10-én váratlanul elhunyt Déry Gabriella, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze - közölte az Operaház. A Magyar Állami Operaház Déry Gabriellát saját halottjának tekinti.

 

Déry Gabriella Budafokon született 1933. október 12-én. Énekelni előbb magánúton László Gézától, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában Hoór-Tempis Erzsébettől tanult.

 

Az Operaházban Erkel Hunyadi Lászlójában, Szilágyi Erzsébet szerepében debütált 1958-ban. A sikeres bemutatkozást követően azonnal szerződtette a színház. Pályája kezdetén főként koloratúrszerepeket énekelt, de hamarosan áttért a drámai szoprán szerepkörre, és az Operaház egyik vezető drámai szopránja lett.

 

Déry Gabriella hosszú pályája során kilenc Verdi-főszerep - Abigél (Nabucco), Violetta (Traviata), Leonora (A trubadúr, A végzet hatalma), Amelia (Amelia), Aida, Erzsébet királyné (Don Carlos), Desdemona (Otello), Alice (Falstaff) - mellett elénekelte a Tosca és a Turandot címszerepét is. Richard Strauss hősnői éppúgy elfértek repertoárján, mint Händel Rodelindája. Vendégszerepelt Európa és Amerika több országában. Visszavonulása előtt karakterszerepeket alakított, melyek közül kiemelkedik a Háry János Császárnéja és az Albert Herring Lady Billowsa. Pályafutásának 40. jubileumát a Bánk bán Gertudisaként ünnepelte - idézi fel közleményében az Operaház.

 

Déry Gabriella számos elismerésben részesült: 1967-ben Liszt-díjat, 1971-ben Érdemes Művész címet, 1980-ben Kiváló Művész címet, 2005-ben a Magyar Állami Operaház Mesterművésze díjat és Kossuth-díjat kapott. 1990-ben lett az Operaház örökös tagja.

 

(Forrás: fidelio/MTI)