"A Baróti-iskola az életről szólt"

 

(1940. október 24.2014. június 23.)

 

A magyar muzsikus társadalom egyik legkiválóbb művész-pedagógusára Baróti István orgonaművészre Vigh Andrea és Pálúr János emlékezik

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/BarotiIstvanFotoThaleTamas.JPG/220px-BarotiIstvanFotoThaleTamas.JPG

Az Esztergomi Bazilika orgonájánál, 2013.

 

Dr. Pálúr János orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának gondolatai egykori mesteréről:   

A magyar muzsikus társadalom az egyik legnagyobb pedagógusát veszítette el Baróti István orgonaművész, az Esztergomi Főszékesegyház orgonistája személyében, akinek sokak köszönhetik, hogy kivételes és közvetlen személyisége révén megtalálhatták hivatásukat. Hiteles életútja szavakkal és anélkül is, zenével és meggyőző kisugárzással mindazok boldogulását szolgálta önzetlenül és fáradhatatlanul, akik csak közelébe kerültek. Koncertjei ünnepnek számítottak a 70-es, 80-as években, melyre tanítványai mindig nagyon vártak, majd éppen csak az orgonapadon hagytak neki helyet a zsúfolt orgonakarzaton. Nem lehetett őt keretek közé zárni. Orgonaóráinak, mindenki felé nyitott szeretetének, áldozatkészségének csak június 23-án, hétfőn reggel lett vége. A Baróti-iskola az életről szólt, arra készített fel, nála csak megszeretni lehetett a zenész életpályát. Növendékeinek igazi barátja volt, a mester és tanítványa kapcsolat nála észrevétlenül ért el egy hihetetlenül inspiráló, nagy elhatározásokat és gyönyörű eredményeket hozó szintet. A Kárpáti és Baróti nevével fémjelzett II. kerületi zeneiskolai orgona tanszak az ő működése alatt fogalommá vált, ahol minden orgonálni vágyó fiatal megtalálta számítását. Csak kevesen tudták igazán, hogy a történelmileg meghurcolt magyar orgonaépítészetben tudásával mekkora hiányokat pótolt, hány helyen volt szellemi motorja orgonák újjászületésének. Kimeríthetetlen aktivitásával soha nem az elismerésért munkálkodott. Életének gyümölcsei elévülhetetlenül közöttünk maradnak: felnevelt művész-, tanár-, egyházzenész- és papi generációk, a nyolc éve elkészült MűPa orgonája és a 34 éve befejezésre váró esztergomi bazilika hangszere.

 

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora az orgonista szavait idézve búcsúzik:

Egy áldozás alatti orgonazenét hallgatva olyan nyugalom és fenséges tisztaság van a levegőben, hogy az ember úgy érzi: itt nem is kell szellőztetni. Maga a Tisztaság van jelen. "Baróti István orgonaművész, karnagy szavai ezek. Baróti Istváné, a magyar orgonisták egy nagy generációjának tagjáé, aki most itt hagyott bennünket. Halála pótolhatatlan űrt hagyott maga után minden területen, ahol munkálkodott. Mint előadóművész, mint kóruskarnagy, mint egyházzenész, mint tanítómester, mint orgonaépítő, mint tudományos kutató végezte  felbecsülhetetlen értékű munkáját. Mindvégig tehetséggel, tisztességgel, emberséggel és vallásos elhivatottsággal. Barátai, kollégái, növendékei szerették kedves humorát, odafigyeltek dicsérve szigorú, de mindig igazságos véleményeire és tanultak bőséggel felhalmozott műveltségének forrásából. A Liszt Ferenc Zeneművészet Egyetem együtt gyászol a magyar zenei élettel és a templomok istenfélő népével.

(Forrás: Fidelio)

 

Baróti István életpályája

 

Orgonaművész-tanári oklevelét 1967-ben szerezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Pécsi Sebestyén, majd Gergely Ferenc növendékeként.

 

Oktatói munkája

A budapesti II. kerületi Járdányi Pál zeneiskolában kifejtett négy évtizedes pedagógiai munkássága során fiatal orgonisták nemzedékeit indította el útján. Tanítványai közül számosan nyertek felvételt közvetlenül az alapfokú zeneoktatásból a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, és szerepeltek eredményesen hazai és külföldi nemzetközi zenei versenyeken.

1980-tól az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskolán, 1992-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei tanszakán is tanít.

 

Esztergom orgonistája és karnagya

1975 óta az esztergomi Főszékesegyház orgonistája és karnagya, a Főszékesegyház újjáépülő orgonájának tervezője.

A Főszékesegyház felszentelésének kerek évfordulóin a bazilika Strigonium énekarának karnagyaként vezényelte Liszt Esztergomi Miséjét, melyet a Magyar Rádió 1986-ban egyenes adásban közvetített. Kórusával rendszeresen megszólaltatja Liszt többi miséjét és számos motettát is.

 

Előadói tevékenysége

Liszt Ferenc vallási témájú műveinek egyik legkiemelkedőbb magyarországi tolmácsolója. Repertoárján szerepel Liszt összes orgonaműve, és orgonaátiratot készített a Funérailles című zongoraművéből. Hazai hangversenyei mellett több európai országban (Németország, Franciaország, Románia, Csehország, Olaszország, Ausztria) vendégszerepelt.

 

Orgonatervezés

Orgonaszakértőként részt vett Magyarország orgonáinak teljes felmérésében (1985–88) és számos orgona tervezésében. Az esztergomi bazilika orgonájának folyamatban lévő felújítása mellett a Nemzeti Hangversenyterem orgonája hangképének, diszpozíciójának tervezője, építésének művészeti szakértője volt.

 

(Forrás: Wikipédia)