Búcsú Schiffer Ervin brácsaművész-TANÁRTÓL

 

2014. július 9-én elhunyt Schiffer Ervin brácsaművész, a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus alapítója, művészeti vezetője.

Dezső Marianna a Mesterkurzus és a Tatai Zeneiskola igazgató emlékezik rá.

 

Az 1932-ben Balassagyarmaton született Schiffer Ervin Európában az egyik legkeresettebb brácsaművész és zenepedagógus volt. A genfi és ličge-i nemzetközi versenyeken számtalan érmet és díjat nyert. Tanári karrierjét fémjelzik az amszterdami Sweelinck Conservatorium, Utrechts Conservatorium, Brabants Conservatorium, a brüsszeli Conservatoir Royal de Musique, valamint a tekintélyes Chapelle Musicale Reine Elisabeth, ahol a "professor extraordinaire" címet nyerte el. Gyakori tagja volt nemzeti és nemzetközi zsűriknek. Mesterkurzusok: Wien, Rouen, Reykjavik, Morges Davos, Luxembourg, Barcelona, Madrid, Mexikó, USA, stb.. Előadóművészként, mint kamaramuzsikus szerepelt Európa számos országában, és Amerikától Dél-Afrikáig további országokban. Fesztiválok: Holland Fesztivál, "Festival of Flanders" és Wallonie, Salzbourg, Budapest, Brasow, Strasbourg. Lemezek: DGG, VOX, Turnabout, EMS kiadások bizonyítják szakmai tudását.

 

Schiffer Ervin

Schiffer Ervin

 

Feleségével, Sebestyén Katalin hegedűművésszel 2007-ben indították el a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzust. Fantasztikus energiával, szeretettel fogadták és tanították a világ minden részéből idesereglő növendékeket. Ars poétikájuk szerint a növendékeknek boldognak kell lennie minden tanítási órán, éreznie kell, hogy hangszeres tudásuk hogyan halad előre, fejlődik folyamatosan a tanári útmutatások nyomán. Ennek szellemében a kurzus idején valóban reggeltől estig megállás nélkül dolgozott, fantasztikus hangulatú és lendületű szóló és kamarazene órákon segítette a hallgatók zenei - művészi fejlődését. Örökké mosolygós arca, barátsága, szeretete, humora a legkedveltebb tanárok közé emelte őt.

 

A világ szinte valamennyi országában ott vannak a Schiffer növendékek, akik immár tanárként nagy örömmel küldték újabb tanítványaikat a neves professzorhoz. Tatai munkájuk nyomán az elmúlt 7 évben évenként átlag 45-50, a visszatérő növendékeket nem számítva összesen 200 növendék vett részt a kurzusok munkájában. A Tatára érkező növendékek 22 országot képviseltek az elmúlt évek során szinte valamennyi földrészről: Európából, az Amerikai Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Japánból.

 

Emberi kvalitásai példaértékűek voltak minden diák és tanár, de úgy gondolom minden művész számára is. Szerény, kedves, barátságos, mindenkin segíteni akaró professzorként ismerte meg Őt a világ és Tata is. Több, a kurzusokon résztvevő magyar diáknak segített a zenei pálya külföldön történő folytatásában is.

 

Tata városában végzett kiemelkedő művészeti szakmai munkája és példaértékű emberi hozzáállása miatt feleségével együtt Tata Város Díszpolgári címét kapta meg 2011-ben. A 2014. augusztus 16-27. között megrendezendő 8. Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus szakmai munkáját, valamennyi hangversenyét Schiffer Ervin emlékének szenteljük.

 

Örökre megőrizzük emlékét.

 

Dezső Marianna

 

(Forrás: Fidelio)