PILNAY SÁNDORNÉ ÉNEK-ZENETANÁR kapta a 2014. évi Bárdos Alice-díjat

 

Pilnay Sándorné Ildi néni, a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium ének-zene tanára kapta meg 2014-ben a Savaria Szimfonikus Zenekar által alapított Bárdos Alice-díjat.

 

http://www.alon.hu/sites/default/files/styles/large/public/dsc_2537.jpg?itok=_zaZ8xMF

 

A Bárdos Alice - kiváló ének-zene tanár díj azzal a céllal alakult, hogy felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a helyi pedagógusokat, nevelőtanárok meg kell becsülni, kiemelt figyelmet kell fordítani, az ő kezükben van a zenekultúra jövője- ismertette a lényeget Mérei Tamás, a szimfonikusok direktora. Az átadó előtt az iskola diákjai dalos-zenés műsorral készültek, majd kollégái és diákjai is gratuláltak neki. A kitüntetés mellett wellness hétvégével, koncertbelépőkkel és zenekari kiadványokkal lett gazdagabb a tanárnő.

 

Bárdos Alice* hegedűművész a két világháború közti zenei élet meghatározó

 

http://www.musicianswho.hu/img/cikk/Bardos%20Alice62320130708085742.jpg

 

ikonja volt. Előadóművészként és zenei ismeretterjesztőként is tevékenykedett, emellett a Kultúregylet zenei szakosztályának alelnöke és a kamarazene-társaság szervezője volt közel másfél évtizeden át. 1941. január 1-jén nyugdíjazták. A zsidótörvények életbe lépésével Bárdos nemcsak az iskolából szorult ki, hanem a pódiumon sem kapott helyet. 1944-ben deportálták a családját, a szombathelyi zsidó temetőben is ez az év jelzi egy jelképes síremléken halálának évét.

(Forrás:

http://www.alon.hu/logo.png

 

 

 



* Gál József: Egy szombathelyi hegedűművésznő. A 115 éve született Bárdos Alice hegedűművész-tanár emlékezete (Muzsika folyóirat) c. írása e számunkban megtalálható.