Megvannak az idei Gramofon-díjasok

 

A Gramofon-díj az első Magyarországon alapított kifejezetten szakmai (tehát nem állami vagy kereskedelmi-üzleti jellegű) elismerés, amely a klasszikus zene és a jazz műfajában tevékenykedő művészek elismertségének, társadalmi megbecsültségének visszaállítását, növelését szolgálja.

 

A díjazottak kiválasztásának első lépéseként a Gramofon - Klasszikus és Jazz című folyóirat 18 szakkritikusa teszi meg javaslatát, kategóriánként legalább 3-5 jelöltet ajánlva a zsűri figyelmébe. A második lépésben a díj nemzetközi tanácsadó testülete értékeli a kritikusi véleményeket, és megteszi saját javaslatait. Ebben a testületben már hosszú évek óta az International Classical Music Awards jelenlegi zsűritagjai - összesen 17 fő - foglalnak helyet, ami szavatolja a Gramofon-díjak nemzetközi jelentőségét és reputációját. A harmadik lépésben a Gramofon folyóirat szerkesztőségének és kiadójának vezető munkatársai hozzák meg a végső döntést.

 

Klasszikus zene kategóriában Medveczky Ádám karmesternek, jazz kategóriában Babos Gyula gitárművész-zeneszerzőnek ítélték idén a Gramofon-díjat. A két fődíjat és az év legjobb lemezeinek járó további öt díjat december 12-én este adták át a budapesti Duna Palotában, ahol a Duna Szimfonikus Zenekar adott koncertet Medveczky Ádám vezényletével.

 

Az év magyar klasszikus hanglemezének Baráti Kristóf hegedű- és Würtz Klára zongoraművész Brahms hegedű-zongora szonátáit tartalmazó lemezét (Brilliant Classics) választották.

 

Az év külföldi klasszikus lemezeit instrumentális és vokális kategóriákban is díjazták. Előbbiben Alexander Melnyikov (zongora), Isabelle Faust (hegedű) és Jean-Guihen Queyras (cselló) Beethoven két utolsó zongorás trióját (op.70 no.2 és op.97) bemutató lemezét (Harmonia Mundi) találták a legjobbnak, utóbbiban Philippe Jaroussky, a hegedűsből lett kontratenor legújabb lemezét díjazták, amelyen az énekes Nicola Porporának a világhírű kasztrált énekes, Farinelli számára írt műveiből válogat a Venice Baroque Orchestra kíséretével (Erato/Warner).

 

Az év magyar jazzlemeze a Grencsó Open Collective hatvanas évek tradícióit felelevenítő Flat/Síkvidék című albuma lett (BMC Records-MG Records), míg az év külföldi jazzlemezének a 43 éves jazzénekes, Gregory Porter Liquid Spirit című Grammy-díjas korongját (Blue Note-Universal) választották.

 

A 2001-ben alapított Gramofon-díjat klasszikus zenei kategóriában eddig Eötvös Péter, az Erdődy Kamarazenekar, Kelemen Barnabás, Jandó Jenő, Seres Dóra, az UMZE Kamaraegyüttes, az Egri-Pertis Duo, Szilasi Alex, Vashegyi György, Komlós Péter, Lendvay Kamilló, Fassang László, valamint Spányi Miklós és a Concerto Armonico vehette át, míg jazz kategóriában Oláh Kálmánt, Juhász Gábort, Dés Lászlót, Szakcsi Lakatos Bélát, Dresch Mihályt, Pege Aladárt (posztumusz), Németh Ferencet, Szabados Györgyöt, Kőszegi Imrét, László Attilát, Vukán Györgyöt, Regős Istvánt (posztumusz) és Binder Károlyt díjazták.

 

(Forrás: MTI/Fidelio)