Dobszay LÁSZLÓ Bartók MŰVEKET VEZÉLYEL a BMC RECORDS  DUPLA CD-jén

 

 

A BMC Records gondozásában megjelent lemezen a zeneszerző összes - gyermek-, női, férfi és vegyeskarra írt - kórusműve Dobszay László vezényletével hallható.

 

Dobszay László szerint Bartók kórusai "szép zenék". "Szépek úgy, mint Bach vagy Mozart zenéje. Mert szép maga a legkisebb részletben is megmutatható hallott-érzett konstrukció. Bartók zenéje érzékeny, finom szövetű zene, és nem valami vad 'barbaro'. Tudniillik magukban a hangokban van (akár egy 'barbaro' hangjaiban is) ez a finom szövetű, érzékeny füllel kihallgatott szépség" - írja a karmester a lemezmellékletben. A lemez ismertetőjét jegyző Wilheim András úgy véli, hogy „Bartók kórusművei alighanem életművének legkevésbé ismert rétegét alkotják. Ennek oka leginkább az lehet, hogy ezek a darabok igen erősen kötődnek a nyelvhez (magyar, román, szlovák népi szövegekhez), jószerivel fordíthatatlanok, fordításban alig énekelhetők – így még a Magyarországon (főleg pedagógiai céllal) gyakran énekelt gyermek- s női karok sem népszerűek a magyar nyelvterület határain kívül; kétségtelen az is, hogy a kompozíciók többsége igen nehéz, néha szinte megoldhatatlan feladatok elé állítja az előadókat. Pedig ezek a kompozíciók – csupán számukat tekintve is – fontos vonulatot képeznek szerzőjük munkásságában, művészi értéküket tekintve pedig egyáltalán nem maradnak el a reprezentatívnak tekintett művek mögött. Kronológiai sorba rendezve szembeötlik, hogy egy-egy csomópont köré csoportosulva ugyan, de a kórusmű, mint műfaj évtizedeken át elkísérte Bartókot – annak ellenére így van ez, hogy tudjuk: erre az apparátusra többnyire felkérésre írt, magától nem választotta ezt a számára talán valamiképpen mégis idegen előadóegyüttest.”

 

Dobszay László (forrás: budaosriinfo.hu)

Dobszay László (forrás: budaosriinfo.hu)

 

A közelmúltban megjelent dupla CD felvételei 2008-ban készültek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem válogatott kórusa, valamint - a vegyeskarra és zongorára írt Négy tót népdal esetében - Kocsis Zoltán közreműködésével.

 

A dupla CD első lemezén található, gyermek- és nőikarra írt huszonhét kórusmű korábban többek között a Dobszay László vezényelte Schola Hungarica előadásában (1990, Hungaroton), valamint a Bartók Új Sorozat 23. lemezeként a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar előadásában, Szabó Dénes vezényletével jelent már meg.

 

(Forrás: MTI/Fidelio/BMC)