VENDÉGEK 2015 TAVASZTÓL NYÁRIG AZ ERKELBEN ÉS AZ OPERÁBAN

 

Magyarország öt legnagyobb színházának operatársulata és balett-együttese valamint a Kolozsvári Magyar Opera is fellép az idei tavaszon az Erkel Színházban. A vendéglátók szintén különleges formációban lépnek a közönség elé, vagyis az énekkar tagjai szólószerepekben adnak elő két operát. Fellép két énekes világsztár is, ezúttal önálló estekkel.

 

Nagy teret kap a táncművészet a Pas de Quatre-programban, amelyben az ország legnevesebb balett-együtteseit látja vendégül a Magyar Nemzeti Balett az Erkel Színházban. A házigazda társulat pedig március 29-én a Trójai játékok című férfi balett-paródiát mutatja be Robert North koreográfiájával. E különlegesen akrobatikus darabot 2014 tavaszán az Operaházban láthatta először a közönség.

 

A Pécsi Balett Cameron McMillan koreográfiájával, J. S. Bach zenéjével érkezik a Beszélj hozzám című művel.

   A Győri Balett Lukács András Bolero koreográfiájával, Herwerth Monika fantasztikus jelmezeiben adja elő Maurice Ravel közkedvelt művét.

   A Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Táncszínházzal közös produkciójában Juronics Tamás Stabat Materét állítja színpadra húsvét hétfőjén. Az álomszerű kosztümöket Bianca Imelda Jeremias tervezte Arvo Pärt zenéjére.

   Március 30-án a TáncTrend-esten az alternatív társulatok (Frenák Pál, Fodor Zoltán, Inversdance és Magyar Nemzeti Balett) nyolc táncosa Andrea Paolini Merlo Metamorphosis Nocturnes (Éjjeli metamorfózis) című koreográfiáját mutatja be Ligeti György No. 1-es vonósnégyesére. A zseniális zenét Ligeti még Magyarországon komponálta, de ilyen modern darabot akkor még nem mutattak be itthon, amelyet Bartók művei inspiráltak. Most az Amadinda ütősei és a Kelemen Kvartet előadásában óriási élményt ígér.

    Fodor Zoltán társulata, az Inversedance Eszter című előadása Gergely Attila kompozíciójára épül.

    Frenák Pál neves társulata a 2004-ben készült Fiúk című alkotásával szerepel az Erkelben.

 

A vidéki operatársulatok a Primavera-sorozatban lépnek fel 2013 óta. Egy héten át a főváros lakói a vidékiek friss bemutatóit tekinthetik meg az Erkel Színházban. A sorozatot április 21-én a Kolozsvári Magyar Opera nyitja meg Selmeczi György Bizánc című művével. Ebben Jankó Zsolt vezényel, Pataki Adorján, Kele Brigitta és Rétyi Zsombor lesznek a főszereplők.

   Április 22-én a Győri Nemzeti Színház mutatkozik be A varázsfuvolával. 23-án a Debreceni Csokonai Színház társulata érkezik Mozart Don Giovannijával, majd 26-án ugyanezt játssza Pécsi Nemzeti Színház is. A Miskolci Nemzeti Színház Verdi Rigolettóját „tálalja” a közönségnek; a Szegedi Nemzeti Színház pedig Offenbach Hoffmann meséit viszi színra.

 

Áprilisban az Erkel Színház két rendkívüli koncert várható az Énekkari Művészek Minifesztiválján. Ide tartozik a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának templomi hangversenye is.

 

Umberto Giordano Fedora című vígoperáját április 26-án 11 órakor és 28-án 19 órakor az Erkel Színház büféjében tizenkét ifjú énekkari művész adja elő Nina Dudek rendezésében, Szirtes Katalin zenei vezetésével. A zeneszerző Giordano és az író Sardou a híres Sarah Bernhardt színésznő számára készítette a romantikus darabot, amit kilencven éve játszottak utoljára Budapesten.

 

Nino Rota: A florentin kalap című művét tizenhárom énekkari művész mutatja be Erdélyi Dániel vezényletével és Sipos Balázs rendezésében. Közreműködik zongorajátékával Andrássy-Neuenstein Krisztina. A nagyon termékeny Nino Rota, Oscar-díjas zeneszerző főleg filmzenéiről ismert nálunk. Művét április 30-án és május 2-án este adják elő az Erkel Színház büféjében.

 

A Bazilika déli miséjén, a déli misén április 26-án a Gyermekkar énekel Gupcsó Gyöngyvér vezényletével. A mise után a következők hangzanak fel: Britten: Missa Brevis, Poulenc: Carmeliták párbeszéde – részletek, Kodály: Ave Maria, Énekeljetek az Úrnak – gregorián dallamok, Pergolesi: Stabat Mater, Schubert: 23. zsoltár.

 

Április 11-én az Operaházban nagyszabású Wagner-estet ad a világhírű énekesnő, Evelyn Herlitzius. Az esten a következő operákból ad elő részleteket: Lohengrin, A walkür, Az istenek alkonya – Jonas Alber vezényletével. Közreműködik: Fekete Attila, Kálmándi Mihály és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

 

Június 2-án Juan Diego Flórez, a perui világsztár – nem először – lép fel az Operaházban. Most Delibes, Gounod, Bizet és Massenet műveiből énekel részleteket, a szünet után pedig Donizetti, Berlioz és Offenbach belcanto dallamaival fogja elbűvölni rajongóit. Vezényel Christopher Franklin, aki mostanában Flórezzel együtt járja a világot.

 

Dobi Ildikó