*

Zeneoktatás a Közel-Keleten

 

Egy konfliktusos régióban a zene összekötő ereje életmentő lehet

 

A Közel-Kelet és az arab világ sok ezer éves kultúrtörténettel, és ezzel együtt jelentős zenei múlttal is rendelkezik. Az európai hatás mellett az egyes térségek önállóan is gazdag zenekinccsel rendelkeznek, amelyek megőrzése a modern zeneoktatásnak is feladata. Ráadásul a térség viharos múltú, konfliktusokkal teli országainak más kérdésekben is megoldást jelenthet a zene.


WEDO

Az arab világ országait az Arab Zenei Akadémia (AAM) kapcsolja össze, az intézménynek huszonkét ország a tagja, így az arab térség legnagyobb részét átfogja, egészen Észak-Afrikáig. A szervezet sokirányú célkitűzései között szerepel az arab zene minden fajtájának megőrzése, a zeneoktatás és a tanárképzés fejlesztése, a zenészek illetve a zenével foglalkozó média támogatása, így például magazint adnak ki, valamint szerveznek gyermekeknek zenei fesztivált is.

A térségben létezik egy különösen fontos zeneoktatási intézmény, az Edward Said Nemzeti Konzervatórium, amely 1993-as alapítása óta oktat palesztin fiatalokat, professzionális pályára készülőket és amatőröket egyaránt, arab és nyugati zenére. A több nagyvárosban is részlegeket fenntartó iskola nevét az ismert palesztin származású gondolkodóról kapta, aki jelentős szerepet játszott a konzervatórium létrejöttében, és számos munkát írt zenéről, társadalomról illetve a közel-keleti térség helyzetéről.


WEDO


Legtöbben – legalábbis a zenekedvelők – talán nem ezekről a munkáiról ismerik elsősorban. 1999-ben Daniel Barenboimmal együtt hozta létre a Nyugat Keleti Díván Zenekart, amelyben izraeli, palesztin és más arab országokból való zenészek dolgoznak együtt. A céljuk az volt, hogy a zenészek a muzsika közvetítő erején keresztül és a közös munka során képesek legyenek felülemelkedni az esetleges ellentéteken, hogy ezáltal országaik is könnyebben jussanak békére. 2004-ben alapítvány is jött létre az országok közti zenei projektek támogatására, a zenekar pedig a mai napig működik, és jelentős zenei eseményeken vesz részt, például 2012-ben a Promson.

Természetesen senki nem számít arra, hogy a közel-keleti helyzet egy csapásra rendeződik, de a zene összekötő ereje sokat segíthet.


Kondor Kata

 

Fotók: Monika Rittershaus, Chris Christodolou

http://www.west-eastern-divan.org/

 

 



* A MusiciansWho szíves engedélyével