Elhunyt Virág László a Salgótarjáni Zeneiskola nyugalmazott címzetes igazgatója

 

Életének 85. évében, 2014. december 22-én elhunyt Virág László hegedűművész, zenetanár és karnagy, aki több mint hat évtizedes salgótarjáni zenei pályafutása alatt számtalan zenei és társadalmi kezdeményezés élenjáró képviselője volt. Művészi pályáját a tehetség, a tradíció és a mesterségbeli tudás organikus egysége jellemezte.

 

viraglaszlo

 

Hatgenerációs muzsikus család sarjaként 1930. április 9-én született Vasváron. A nógrádi megye székhelyen 1952 végén kezdte meg zenepedagógusi munkáját. A salgótarjáni zeneiskola tantestületének 1956. január 16-tól, az indulás első napjától tagja volt. Kezdetben igazgató-helyettesként, majd 1959-től igazgatóként tevékenykedett. 1987-től az intézmény címzetes igazgatója volt. Öt évig dolgozott Finnországban, ahol szimfonikus zenekart szervezett, városi vegyeskart és kamarazenekart vezetett.

 

Virág László ötven évet töltött el hivatásszerűen a zeneoktatásban. Sokféle programot kezdeményezett, új zenekarok, kórusok, tanszakok jegyezték a fél évszázadot. Nevéhez fűződik az orgonaszakos növendékek országos találkozójának és a salgótarjáni ifjúsági zenei napoknak elindítása. Alapítója volt a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekarnak és a város Pedagóguskórusának is. Ez utóbbit több mint harminc évig vezette. Kezdeményezője volt a megyében működő egyházi kórusok találkozójának. Több mint 20 éven keresztül állt a Cantate Domino egyházi kórus élén. Egyházzenei tevékenységéért, 80. születésnapja alkalmából, XVI. Benedek pápa apostoli áldásban részesítette.

 

A gyémántdiplomás zenepedagógus a zeneművészet és a művészeti nevelés terén végzett kiemelkedő tevékenységéért számos díjat, elismerést kapott. Többek között átvehette Salgótarján „PRO ARTE" díját és a Nógrád megyei Príma-díjat.

 

Példaértékű volt az a kiemelkedő szakmai munka, amellyel Virág László hosszú évtizedek munkásságával és kivételes zenei, művészeti felkészültséggel hozzájárult városunk, megyénk és szélesebb értelemben hazánk művészeti, művészetoktatási értékeinek létrehozásához és gyarapításához. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, család tagjai, a rokonok, a barátok, a pályatársak gyászában és mély fájdalmában osztozva, búcsúzik Virág Lászlótól. Emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrizzük! Nyugodjék békében!


(Forrás: www.nograd24.hu)