ÁBRAHÁM MARIANN*

 

KAPCSOLATOK MEGTEREMTÉSÉNEK KULCSAI

 

EPTA-congr

 

Az Európai Zongoratanárok Szövetsége 37. konferenciáját 2015. október 22-25. között Hollandiában, Amsterdamban, az amsterdami Konzervatóriumban tartotta. A konferencia gazdag programja több mint 170 résztvevőt vonzott a holland fővárosba. „KEY CONNECTIONS”, ez a kifejezés volt a konferencia vezér gondolata. A mondat szolgai fordítása egyszerű ugyan, de egyáltalán nem fejezi ki az elgondolásra adandó válasz valós tartalmát. Az előadásokban a zenei pálya számtalan területét érintően vetődött fel az adott témához vezető út differentciáltságának szükségessége, vagyis az, hogyan tudunk fontos és eredményre vivő kapcsolatokat teremteni, mind mentálisan, mind érzelmileg és még sok egyéb szempont szerint a zenei tevékenység sikere érdekében. Például: hogyan lehet jól, korhű módon megszólaltatni a különböző korszakok zenei stílusát a hangszeren, vagy más hangszerekkel együtt; hogyan hozható a  zene lényege és a hangszerjáték technikája  közel a legkülönbözőbb tehetségű és a legkülönbözőbb hátterű  növendékek világához,  a közönséghez,  más művészeti ágakhoz. Választ vártak a rendezők arra a kérdésre is, milyen kapcsolata van a hangszernek a fizika-, az embernek az idegélettan a tudományával, vagy magának az absztrakt hangnak a darabban betöltött vízszintes és függőleges értelemben differenciált szerepével és így tovább…

 

Az előadásokban elhangzott számtalan zenei illusztráció mellett két teljes estét betöltő hangversenyt is hallhattunk. Változatos stílusú művek hangzottak el  ezeken a koncerteken,  J. S. Bachtól a legmodernebbekig. A nyitó koncerten olasz, horvát, magyar-kínai, török és izraeli előadó művészek műsorát hallhattuk.  A záró koncert előadói holland, angol-spanyol, lett, litván és orosz zongoraművészek voltak. A második hangversenyen két-zongorás művek szólaltak meg, emellett egy trió is fellépett. A kamarazene különleges formájában jelent meg az est folyamán fellépő fiatal lett származású zongorista, aki egyben balett táncos is. Produkciójában kiváló zongorajátékával és  virtuózan esztétikus tánca egyvelegével mutatkozott be, egy neki komponált és így előadandó darabbal. Tánc és zene egy műben, egy előadóval.  Mindkét koncert kiemelkedő élményt nyújtott, mégsem lehet külön említés nélkül  hagyni  Csajkovszkij „Francesca da Rimini” című (op. 32, 1874)  szimfonikus fantáziájának előadását, a záró koncert fénypontját, amelynek hallatán felcsillant előttünk az orosz zongoraiskola tradíciójának briliáns hangszerjátéka.  A darab önmagában is csodálatos, zongoraverseny nehézségű, az ez alkalommal elhangzott változatát Karl Klindworth (1830-1916) írta át két zongorára. A tizenkét ország előadó művészei hallatán ismét meggyőződhettünk arról a hatalmas adományról, mely nyilvánvalóvá tette számunkra, hogy a zene valamennyiünk közös „anyanyelve”.

 

 

EPTAa   EPTAb

 

az első hangverseny  szereplői                                   a második hangverseny szereplői

 

A hangversenyeket említve ki kell emelnünk egy rövid hajóúttal összekötött különleges eseményt, amely a hangszereket illetően a régi zenéhez köthette volna a műsort. Ennek a koncertnek első részében a híres akusztikájú középkori Vallon katedrális (építése 1409-ben kezdődött, az istentiszteletet napjainkban is minden vasárnap franciául tartják) orgonáján J. S. Bach és Dietrich Buxtehude műveiből hangzott el műsor, magyarázatokkal, majd másik helyszínre tovább lépve innen, a XVIII. században használatos asztali zongora (Tafel Klavier, Square Piano) kései utódján, mai változatán hallhattunk kortárs zenét két fiatal előadó művész és még néhány zongorista tolmácsolásában. A műsor címe: Kortárs kompozíciók square zongorára. Az előadók holland, iraki, mexikói, dán, japán, izraeli, orosz és ausztráliai szerzők darabjaiból válogattak.  A kivilágított város pazar látványa tette felejthetetlenné ezt az estét.  (Aki gyalog tért vissza szálláshelyére, kerékpár dzsungelek között tette meg útját!)

 

EPTA1       EPTA2   

 

Biciklik, ebéd

 

 

Fogadtatásunk rendkívüli gonddal előkészített és mindvégig nagyvonalúan kivitelezett volt. Az amszterdami Konzervatórium világos, modern, tágas új épülete lehetőséget is adott erre. Az előadások közötti szünetekben friss kávé, tea, apró tea sütemények korlátlan mennyiségben álltak mind az előadók, mind a hallgatóság rendelkezésére. Ebéd és vacsora időben a helyszínen, a Konzervatórium aulájában szendvicset szolgáltak fel nekünk. A záró hangverseny után pezsgős, vörösboros fogadás emelte a felszabadult, ünnepi hangulatot. Három nap után a közös zenélések, előadások, műhelymunkák hatására összekovácsolódott a világ számtalan országából ide érkezett muzsikus. Mintha már régóta ismertük volna egymást!

 

A termek, amelyekben gyakorlásra nyílt lehetőség, kiváló és kiválóan karbantartott hangszerekkel vannak ellátva. Nem zavart bennünket áthallás, a játék előtti felkészülés közben nyugalom vette körül az embert. Hollandia gazdag világ. Az egyik szervezőtől úgy hallottam, a tavasz folyamán éppen Rados Ferencet várják mesterkurzusra, és az Akadémia zongorista növendékei már most nagy izgalommal készülnek a találkozásra és megmérettetésre!

 

Az előzményekről a konferencia egyik fő szervezőjével mindössze néhány mondatot sikerült váltani. A szervezés egy teljes éven át folyt. Különösen megtisztelőnek tartom, hogy a programfüzet elején a nagyszámú háttérmunkás, „szürke eminenciás” fotó tablóját is láthatjuk, azokét, akik szervező munkája lehetővé tette a modern, színes tartalmú, minden részletében kidolgozott  információs anyag, és a benne lévő műsorok létrejöttét, elhangzását.

 

EPTA-crew

 

A szervezők tablója

 

Sajnos Amsterdamban a szállodai árak nagyon magasak, hosszabb tartózkodásra nem mindenkinek adnak lehetőséget. Így a városnézésre és a világhírű múzeumok látogatására nem kerülhetett sor. Mégis: mindenki számára fontos lenne egy ilyen sokoldalú szakmai közösséggel való találkozás, együtt gondolkozás, bepillantani abba, hogy a mi területünkön – nem alap-, közép-, és felsőfokon, hanem mindezeket a szempontokat mélységében, összefüggésében is tárgyalva (!)  - mi történik a világban. Feltétlen szemléletváltást eredményezne ez, ami a legkülönbözőbb kérdésekre már önmagában is választ adhat.

 

A „Key Connectionsamszterdamikonferencia weboldalának címe: https://www.eptanederland.nl/agenda/conference-2015/

 

A jövő évi EPTA Konferencia helyszíne: Izland Reykjavik, időpontja 2016. szeptember 22-25.

Témája: TANÍTÁS A 21. SZÁZADBAN

 

Minden EPTA konferencia önköltséges, nyelve angol.  Kedvezményes részvételi díjjal jelentkezni lehet ez év októberétől 2016. június 17.-éig.

 

EPTA-IMG_20151113_0004

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                 



* Zongoraművész-tanár, az EPTA Hungary, President