http://www.fono.hu/images/logo.png

CD KIADVÁNYAIBÓL

http://www.fono.hu/data/editorimage/csangallo1.jpg

 

2016. május 12-én mutatta be a Csángálló zenekar Fel az úton c. új lemezét a Fonóban: http://www.fono.hu/hu/2016.05.12.-20:00-csangallo-zenekar-lemezbemutato

 

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult, jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét.


Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Erdély páratlanul gazdag kincsestárából szívüknek egyaránt kedves Kalotaszeg, Mezőség vagy akár Székelyföld zenéje, melyeket egyedi hangszereléssel közelítenek meg, ezáltal is túllépve a fúvós és vonós zenekarok közti általános ellentéteken.

 
Ezzel párhuzamosan nyitottak a Balkán titokzatos és izgalmas világa felé, s annak kulturális öröksége iránt. Legyen szó Románia, Bulgária, Macedónia, Török- vagy épp Örményország varázslatos muzsikájáról. Zenéjükben főként eredetiségre és a fiatalos lendületből fakadó dinamikus játékmódra törekednek, rengeteg improvizációval fűszerezve.


“Hisszük, hogy a zene a közös nyelv az emberek között!

S azt is, hogy e rohanó világban még mindig, mindenkinek szüksége van táncra, éneklésre és mulatságra. Ezáltal a megújulásra, mely szépíti a lelket, s szellemet egyaránt.”
Egy videó linkelhető innen: www.youtube.com/watch?v=iuC2axgdYJ8

http://www.fono.hu/data/editorimage/eszterlancjegesenk.jpg

Ahogy az Eszterlánctól megszokhattuk: hagyományos magyar népzene Erdélyből, - Búza, Melegföldvár, Mezőkeszü és Mezőveresegyháza falvakból - Mezőségi énekesek közreműködésével. A vendégzenészek közül ki kell emelni Navratil Andrea énekest és Dresch Mihály dzsessz-zenészt.

Interjú a Kossuth Rádió Belépő c. műsorában

Interjú Bartók Rádió Népzene határok nélkül

Lemez a webboltban itt

 

http://www.fono.hu/data/editorimage/kapu_kert_digi1.jpg

A Fonó kiadásában az ünnepekre megjelent a következő “Dresch opus”; a legendás kvartett új lemezének címe Kapu és kert. A lemez a jazzma.hu közönségszavazásán már január elején az Év Jazzlemeze lett.

A jazzma.hu kritikája a lemezről

Az ekultura kritikája a lemezről

A Lángoló Gitárok kritikája a lemezről

Interjú a Hir Tv-n

Lemez a webboltban itt

 

http://www.fono.hu/data/editorimage/juhaszgabor_lemezk.jpg

Korongra került a remek jazz- és kortárs zenészekből álló trió, Juhász Gábor, Lukács Miklós és Szalai Péter előadásában Coltrane szakrális műve, az A Love Supreme. A Fonó gondozásában megjelent, Making a Change címet viselő albumon a négytételes mű után helyet kapott Juhász Gábor három szerzeménye és Lukács Miklós egy Debussy átdolgozása is.

Lemezkritika a jazzma.hu-n

Interjú a Magyar Narancsban

Interjú Promontor TV

Interjú Kossuth Rádió

Lemez a webboltban itt

 

http://www.fono.hu/data/editorimage/karavan_cover1500.jpg

10 éves a Karavan Familia. Ebből az alkalomból a különleges családi zenekar egy kivételes CD-t készített, amelyen 10 dal hallható 10 vendégművész-barát közreműködésével. A szülők és gyermekeik által létrehozott, egyedülálló együttes az elmúlt 10 évben saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán.

Lemezajánló a kultura.hu-n

Lemez a webboltban itt

 

http://www.fono.hu/data/editorimage/bfb_coverk.jpg

A Buda Folk Band, az autentikus gyökerekből elsajátított tradicionális népzenét emeli át a 21. század urbánus környezetébe, ezáltal a népzene egyfajta városi hagyományőrzését hozva létre. Az elsőként szerzői kiadásban megjelent albumot januárban a World Music Charts – európai világzenei toplista – második helyére szavazta be a 24 ország 48 világzenei szakemberéből álló zsűri. A lemez most a Fonó kiadásában újra megjelent, nemzetközi terjesztésben és a digitális felületeken is elérhetővé válik.

Hírek: Quart.hu

Metropol.hu 

Népszabadság online

Kritika Lángoló Gitárok

Lemez a webboltban itt

 

http://www.fono.hu/data/editorimage/cimbiozis_nyk.jpg

"Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazene-szerűen szólaljunk meg, ahol egyforma súllyal van minden zenész jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió - Cimbiózist, mert a köztünk létrejövő szimbiózis kulcsfontosságú.” (Lukács Miklós fidelio.hu) A kiváló cimbalomművész remek triója megalakulása óta visszatérő vendége a háznak. A közös koncerteken formálódott zenei anyag most korongra is került, a Fonó kiadásában jelent meg az első Cimbiózis album.

Lemez a webboltban itt

Egy interjú Lukács Miklóssal a Magyar Narancson

 

http://www.hangveto.hu/pictures/product/1764_info

 

"A zene és az élet Dresch Mihálynál mindig szerves és intenzitású egységet alkotott, ezért is természetes számára, hogy a belülről feltóduló hangok alapvetően a szülőföldjéhez, a tágabb környezethez tapadnak, abból merítenek, és ahhoz adnak hozzá.

A honi dzsesszmuzsikusok derékhadával ellentétben sosem arra törekedett, hogy a főáramú amerikai zenét minél hűebben szólaltassa meg, hanem annak kifejezésformáit saját kultúrája - elsősorban népzenei - hagyományaival töltse meg. Nem a tengerentúlról importált fekete muzsikát próbálta meg jól-rosszul koppintani, hanem belülről építkezett.

Saját szavaival élve a benne égő "fölséges" tűzön, a feszítő belső energiákon akart úrrá lenni és azokat formába önteni. Egész életében arra törekedett, hogy érzékeltesse: az ember egyszerre szeretheti a legtisztább dzsesszmuzsikát és az eredeti népzenét. Egyszerre lehet korszerű és magyar." Jávorszky Béla Szilárd



http://webbolt.fono.hu/data/termekek/2405.jpg

 

Bátran állíthatjuk, hogy a világ egyik legizgalmasabb cigányzenekara az Oláh Gipsy Beats, ugyanis ebben a formációban a legkiválóbb hazai roma zenekarok képviselőit hallhatjuk közös formációban: a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, az Ando Drom, a Ternipe a műfaj világszerte kedvelt zenekarai. A repertoár a négy zenekar slágereiből és az oláh cigányzenei kultúra alapjait képező hagyományos dalokból áll, amelyeket a Romano Drom vezetője, Kovács Antal hangszerelt egy közös hangzássá. A hét énekes egyszerre való megszólalása és a rézfúvósok, basszus és erőteljes ritmusok mai modern fúziója egyedi, különleges hangzást ad a produkciónak. A zenekar első nagylemeze a No.1 címet viseli; a Fonó kiadásában látott napvilágot 13 dallal. A lemez megvásárolható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél és hamarosan digitalis terjesztésben is.

 

Minden lemez elérhető digitális terjesztésben az ITunes, Amazon, Deezer, Spotify, Vodafone Korlátlan Zene szolgáltatásokban.  

Minden kiadvány elérhető a Mesterportán itt.