Mestervizsga a Stefánián

 

Karnagyi diplomahangversenyt adott Sárosi Péter százados és Acsai Gábor törzsőrmester, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fúvóskarnagy szakának két végzős hallgatója. Mesterképzésük záróvizsgáján a Magyar Honvédség Központi Zenekarát vezényelték szigorú vizsgabizottság előtt, a budapesti Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban május 12-én, csütörtökön.

 

Az est műsorközlője Zelinka Tamás volt, aki a darabok között érdekes információkat mesélt el az adott zeneszerzőkről a közönségnek. A műsorvezető elmondta azt is, hogy mik tartoznak a vizsgakövetelmények közé: a karmestereknek vezényelniük kell egy indulót, egy saját hangszerelésű darabot, egy XX. századi magyar szerző alkotását, valamint egy nagyon híres klasszikus értékű remekművet is.

 

petike

Sárosi Péter

 

Sárosi Péter kérdésünkre elmondta: amikor három évvel ezelőtt kinevezték az MH Központi Zenekar zenekarvezetőjének elhatározta, hogy mindenképp továbbképzi magát, ezért végezte el az egyetem két éves mesterszakát. „A mai hangversenyen a zenetörténelem széles szegmensét vettük célba: a klasszikus daraboktól kezdve egészen a modern darabokig fogunk játszani” – mondta a harsonaművész. Hangsúlyozta: a Magyar Honvédségnél a szakmai képzés töretlen, karmesterei kivallóan képviselik a magyar fúvószenét.

 

http://www.honvedelem.hu/files/9/57162/h3.jpg

Acsai Gábor

 

Acsai Gáborról megtudtuk: már nagyon fiatalon professzionális szimfonikus zenekarok kürtöse volt, tizenhat éves kora óta folyamatosan játszik Székesfehérvárott, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban. 2007-ben került az MH Központi Zenekarhoz, majd pedig a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekarhoz. Ezek mellett számos hazai és külföldi zenei verseny díjazottja is.

 

A diplomahangverseny alatt Sárosi Péter és Acsai Gábor felváltva vezényelték a zenekart. A karnagyok felkészülését a magyar katonazene egyik leghíresebb képviselője, Dohos László nyugállományú ezredes, Liszt Ferenc-díjas karnagy mentorálta, aki évtizedeken keresztül volt a honvédség főkarmestere.

 

A hangverseny után a vizsgabizottság meghozta a döntését: Sárosi Péter százados is, és Acsai Gábor törzsőrmester is 5-ösre vizsgázott.

 

Honvedelem.Hu / Takács Vivien

Fotó: Tóth László