A Zenei Tanszék ajándéka

 

(Hommage ŕ B. Z. L.)

 

Bácsi Zoltán László
(a kép közepén a gyerekek mögött)

 

„Az Úr Illésként elviszi mind, / Kiket nagyon sujt és szeret:” – Ady soraiból az utóbbi ige Zolira nézve fokozottan igaz, a megelőző viszont inkább ránk vonatkozott, amikor elvesztésének hírét megtudtuk.

 

Nálunk, a Zenei Tanszéken folytatott tanulmányairól majdnem mindent elmond későbbi önéletrajzának alábbi mondata: „Szakdolgozatom, államvizsgám, valamint diplomám minősítése jeles, diplomahangversenyemé dicséretes jeles, záró tanításomé kitűnő”. Mindez szinte természetes volt számunkra – de ő ezen felül is adott valamit a pályatársainak és oktatóinak: részben kifejezhető ez a derű, az öröm vagy a szeretet szavakkal, ám igazából az említetteknél több, valamiféle általános, megnyugtatás-szerű érzés áradt belőle, ami a vele való tanításbeli, baráti és mindennapi kapcsolatot egyaránt örömtelivé tette.

 

És egy másik mondat: „2005 tavaszán részt vettem az Országos Művészeti Diákköri Konferencián, két kategóriában (hangszeres előadói – blockflöte, és zeneszerzés)”. Utóbbinak részese lehettem, s előtérbe helyezhetném itt a furcsa „bánásmódot”, amely a magasan legtöbb ponttal értékelt dolgozat után (ki tudja, miért) az előadás lesújtó értékelésében nyilvánult meg, de jelen esetben lényegesebbnek tartom, ahogyan Zoli a rá jellemző „olimposzi derűvel” átlépte a méltánytalanságot: harag nélkül, szinte megértően.

 

Mindennél többet mondanak Róla azonban évfolyamtársainak szavai, néhány mondatot ezért ideírnék azokból a sorokból, amelyeket eljuttattak hozzám[1] – úgy érzem, ő is ennek örülne/örül a legjobban, s ezekből világlik ki leginkább, hogy a címben említett ajándékot nem mi adtuk neki, hanem számunkra érkezett, a személyén keresztül.

 

„Hamar megszerettük egymást.

 

Volt valami olyan tűz benne, ami csak a zsenikre jellemző, de átlagos zseninek sem neveztem volna.

 

Az élet minden területén képes volt újat létrehozni, a barátait is a saját munkáival, rajzaival lepte meg a születésnapjukon (ezeket a »Zoli bácsi« által szignált műveket máig féltve őrizzük).

 

Mindig az igazság érdekelte, nem engedett belőle.

 

Mindig énekelt, a nevünktől kezdve a rövidebb közléseken át mindent.

 

Mindig pénzszűkében volt, mégis imádtam vele boltba menni, együtt jóllakni egy liter tejből és egy fonott kalácsból.

 

Rengeteg szóvicc, irónia és önirónia, hatalmas nevetések...

 

A furulyajátéka... A haja meg a szemüvege... Ahogy Annáról mesélt, vagy ahogy megsimogatta...

 

Biztosan megint vele fogok álmodni.”

 

Dr. Bodnár Gábor

 

 



[1] Köszönet ezért elsősorban Czakó Dórának és Vadányi Orsolyának.